GravidFørste trimesterSymptomer på graviditet

Symptomer på graviditet

Kvalm og trøtt? Det er fort gjort å bli litt satt ut når graviditetssymptomene gjør seg gjeldende. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Hentet fra Svangerskapsboken Gravid 41839

Kjenner du på kroppen at du er gravid? Noen opplever flere av svangerskapstegnene tidlig, andre ikke i det hele tatt. Begge deler er normalt.

Man er ikke mer eller mindre gravid om man har mange eller få slike tegn, og sjansen for at alt skal gå bra, påvirkes normalt ikke av hvorvidt disse tegnene dukker opp eller ikke.

Her er noen av de vanligste svangerskapstegnene
I parentesen bak står det når de vanligvis gjør seg gjeldende (ikke bli bekymret om de dukker opp tidligere eller senere enn dette). Ukene er regnet fra første blødningsdag i siste menstruasjon.

  • Rar metallsmak i munnen (fra ca. 3 uker)
  • Spotting: liten blødning når egget fester seg i livmoren (mellom 3 og 4 uker)
  • Ømme bryster/rar fornemmelse i brystene (fra ca. 3 uker)
  • Større og mørkere felt rundt brystvortene (areola) (fra ca. 3 uker)
  • Trøtthet (fra ca. 3 uker)
  • Kvalme (fra ca. 4–6 til ca. 10–13 uker)
  • Hyppig vannlating (fra ca. 6–8 uker)

Det sikreste tegnet på svangerskap er kombinasjonen av uteblitt menstruasjon og positiv graviditetstest. Graviditetstesten reagerer på hormonet hCG (humant Chorion Gonadotropin), som dannes når det befruktede egget fester seg i livmoren. Som regel kan graviditetstesten tas samme dag som du venter menstruasjonen. Et positivt resultat fra en slik test regnes som svært sikkert. Et negativt svar kan imidlertid skyldes at det ennå ikke er store nok mengder hCG i urinen til å slå positivt ut på testen.


Svangerskapet kan også bekreftes ved ultralyd, ved å høre fosterlyden og ved å kjenne spark fra fosteret.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: