PrøverHjelp til å bli gravidSe hvordan det befruktede egget deler seg

Se hvordan det befruktede egget deler seg

Foto: skjermdump fra video, Janet Molde Hollund
Av Janet Molde Hollund 7403
Overvåking ved IVF gjør det mulig å få bilder av hvordan det befruktede egget utvikler og deler seg fra første stund. Se den fascinerende videoen av celledelinger de fem første dagene etter befruktning.

Her ser du video av et egg som har hatt en god utvikling. Klinikksjef ved Klinikk Hausken, Jon Hausken, forklarer hva som skjer de første dagene. Tenk at dette til slutt blir en baby!

Ved IVF (in vitro fertilisering) skjer befruktningen av egget utenfor kvinnens kropp. Egg som har blitt befruktet befruktning, flyttes over i en inkubator. Her får de ligge uforstyrret, og hver pasient har sitt eget kammer. Hvor mange embryo den enkelte pasient har varierer. I inkubatoren du ser på bildet under, har hvert av embryoene et kamera som overvåker prosessen fram mot et embryo som kan settes tilbake i kvinnen.

Inkubator med flere kammer som inneholder befruktede egg som er i ferd med å dele seg.

Kameraet tar bilder som sendes over til en datamaskin, og her kan embryologen følge med og se hvilke embryo som har en fin utvikling. Embryologen kan også scrolle seg tilbake for å se på tidligere stadier. Maskinen gir også beskjed om hvor det skal letes. For her er det 80-100 markører som viser om det er god eller dårlig embryoutvikling. Embryoene ligger i inkubatoren i 2-5 dager før det blir bestemt hvilket embryo som er det beste og skal settes inn.

Her inni er kameraet som overvåker utviklingen av embryoet.

Les mer: Følg babyens utvikling uke for uke gjennom hele svangerskapet

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: