PrøverHjelp til å bli gravidFra egguttak til embryo

Fra egguttak til embryo

Av Janet Molde Hollund 11711
Hva skjer egentlig ved egguttak, og hva blir gjort etter at kvinnens egg er hentet ut? I denne videoen viser og forklarer Jon Hausken hva som skjer fra eggene er hentet ut og til embryoet er klart til å settes tilbake i kvinnen.

Se video: Klinikksjef Jon Hausken ved Klinikk Hausken forklarer hva som skjer fra egguttak til ferdig embryo.

 

 

Her blir eggene hentet ut av kvinnen. Kvinnen ligger i gynekologstol, og legen bruker ultralyd for å finne ut hvor han skal ha nålen. Bordet ved siden av stolen er et varmebord som holder lik temperatur som i kroppen, rundt 37 grader. Det er viktig å holde riktig temperatur, ellers kan det skade embryoutviklingen. Etterpå sendes eggene gjennom luken og til laben.
Under mikroskopet kan man finne eggene. Det blir tatt over i en ny skål, og slik går en fra eggpose til eggpose. Til slutt har en kanskje 8-10 egg.
I denne lille skålen legges eggene. Inni skålen ser du noen små sirkler, og oppi her er det nummerert hvor de ulike eggene legges.
På skjermen her ser du det som sees i mikroskopet. Hvert tall markerer hvor eggene legges. Da forstår du virkelig hvor lite alt egentlig er.
Eggene legges i en vanlig inkubator, hvor det er viktig at de oppbevares i samme trykk og temperatur som er i kroppen.
Egg som har blitt befruktet legges over i en moderne inkubator. Her kan embryolog holde oversikten over at celledelingen skjer på riktig måte, slik at en etter hvert kan sette tilbake et bra embryo i kvinnen.
Hver kvinne har har sitt eget kammer i denne typen inkubator. Her får de befruktede eggene ligge uforstyrret, og det blir tatt bilder underveis de første dagene for å se om det er god eller dårlig embryoutvikling.


Hva er assistert befruktning? Lytt til podcast med Jon Hausken her:

 

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: