Babyen er god og mett, og bleia er ren, men likevel gråter babyen. Hva kan det da være? En ny metode skal nå hjelpe nybakte foreldre med å forstå babyen sin.

Sist oppdatert: 15. januar 2013

Det er et stort øyeblikk å få sitt nyfødte barn i armene. Et lite menneske med en helt egen personlighet. Den første tiden går med til å finne ut av babyens behov, og å kunne tolke den lilles signaler.

– Å bli foreldre kan være en overveldende opplevelse. Alle kan bli litt usikre, sier avdelingssjef Marit Bergum Hansen ved Nasjonalt kompetansenettverk for sped- og småbarns psykiske helse.

Les mer:

Når to blir tre

Ikke la dere forstyrre!

En familie blir født

Alle barn er forskjellige
– Allerede på barselavdelingene ser vi at spedbarn er forskjellige. Likevel snakker vi i helsevesenet ofte generelt om babyer. Nå håper vi at en ny metode kan hjelpe både helsepersonell og foreldre til å bli kjent med det enkelte barnet, sier Hansen.

Metoden heter Newborn Behavioral Observation (NBO), og er en måte å lese babyens kroppsspråk på. Sammen med en fagperson får de nybakte foreldrene en halv time til å gå gjennom en 18 punkts liste med ulike ting de kan observere, og dermed forstå babyen sin bedre.

– Vi tror metoden kan hjelpe foreldre til å bli tryggere i foreldrerollen. Dersom de klarer å lese babyens signaler, kan de føle større grad av mestring. Og vi synes det er viktig at også pappaene blir med på denne timen, sier Hansen.

Vellykket kurs
Psykologspesialist Kåre S. Olafsen er en av de som er kurset i metoden. Han sier at majoriteten av foreldrene som har vært med på en slik konultasjon, mener de har blitt bedre kjent med barnet sitt.

– Vi ser for eksempel på hvordan babyen sover, og hvilke faser det er i søvnen. Vi er også opptatt av kommunikasjonen mellom foreldre og spedbarn. Gråten er måten babyen kan kommunisere på, og det kan være ulike grunner til at babyer gråter. Det kan være greit å finne ut hvor mye som skal til for å stille gråten. Klarer den lille å roe seg selv? Skal du bare bruke stemmen? Eller trenger barnet å bli båret, sier Olafsen.

La babyen få mulighet til å regulere seg selv
Han mener det er viktig å finne ut hva babyen er i stand til selv, slik at den får mulighet til mest mulig selvregulering.
– Det er ikke sikkert at du trenger å ta i bruk de sterkeste virkemidlene for å stoppe gråten i første omgang. Kanskje er det bare små justeringer som skal til for at barnet blir fornøyd, sier Olafsen.

Marit Bergum Hansen forteller en episode om et spedbarn som kom hjem fra sykehuset, og ikke likte seg på stellebordet.
– Det viste seg at det var et lys på badet som ble for skarpt for babyen. Da lyset ble slukket, var alt i orden og foreldrene kunne kose og prate seg gjennom stellet, sier hun.

Les mer:

De første timene med nytt liv

Babyens utvikling måned for måned

Mor i barseltiden

Mål å nå alle nybakte foreldre
Kursing av helsepersonell som skal veilede foreldre etter NBO-metoden er i gang.
– Målet er å ha kvalifiserte veiledere både på sykehus og helsestasjoner. Ut fra de midlene vi har i dag, vil vi ha kvalifisert personell på de 10-12 største sykehusene innen to-tre år. Får vi mer penger til prosjektet, kan det gå fortere, sier Hansen.

Hva synes du om artikkelen?