Når livmoren vokser, strekkes bindevevet mellom de to rette magemusklene og avstanden mellom musklene økes etter hvert som magen vokser. Som regel møtes de igjen etter fødselen, men ikke alltid. Lenge fikk kvinner råd om trening som kunne hjelpe for å lukke avstanden mellom de to musklene, men så viste det seg at øvelsene forskerne anbefalte ikke hjalp.

Helt siden 1980-tallet har eksperter anbefalt trening av den indre tverrgående magemuskelen for å redusere kløften som har oppstått mellom magemusklene etter en graviditet. Nå er rådet trukket tilbake.

– Vi må innrømme at vi rett og slett har tatt feil. Nye studier viser at øvelsene gjør at musklene dras innover, men de dras ikke sammen. Treningen vi anbefalte har altså ikke den effekten vi trodde, tvert imot viser studier at avstanden mellom musklene øker, sier professor Kari Bø ved Norges idrettshøgskole. Hun er en av verdens ledende eksperter og forskere innen bekkenbunnproblematikk, – trening og kvinnehelse, og holder hyppig foredrag over hele verden.

Illustrasjonen til venstre viser normale magemuskler etter svangerskap, mens den til høyre viser magemuskler som har sklidd fra hverandre.

Ikke konkrete anbefalinger
Dermed står ekspertene tilbake uten konkrete anbefalinger til de som sliter med magemuskler som ikke lukker seg igjen etter svangerskap, såkalt rectus diastase. Og det er ganske mange kvinner dette gjelder. Kari Bø viser til Ahus-studien (Akershus sykehus) når hun forklarer omfanget av problemet.

Ahus-studien
Studien, som fulgte 300 førstegangsgravide, viste:
Gravid uke 21:                      33 prosent hadde delte magemuskler
6 uker etter fødselen:            60 prosent hadde delte magemuskler
6 måneder etter fødselen:      45,7 prosent hadde delte magemuskler
1 år etter fødselen:                32 prosent hadde delte magemuskler
Professor Kari Bø. Foto: Norges idrettshøgskole

– Dette viser altså at ett år etter fødselen, så er det omtrent like mange som har delte magemuskler som det var i uke 21 i graviditeten, sier Bø.

– Vi har heller ikke noen bevis for at smerter i ryggen og bekkenrelaterte smerter har noen sammenheng med delte magemuskler. Det er heller ikke noen holdepunkter for at trening av bekkenbunnsmuskulaturen har noen innvirkning på delte magemuskler, sier Bø.

Men, Bø understreker at dette ikke betyr at du skal slutte å trene bekkenbunnsmusklene.
– Bekkenbunnstrening er kjempeviktig for andre ting, som å unngå for eksempel urinlekkasje, som også er et stort problem blant kvinner. Det er god evidens for at styrketrening av bekkenbunnsmusklene under svangerskapet forebygger urinlekkasje både senere i graviditeten og i 3-6 måneder etter fødsel, sier Bø.

Delte magemuskler først og fremst et kosmetisk problem
– Men er delte magemuskler farlig?
­– Det kan høres lett ut for meg å si at delte magemuskler først og fremst er et kosmetisk problem, og at du ikke skal bry deg. For det er ikke farlig. Likevel kan kvinner som er rammet ofte oppleve det som et problem. Men det går kanskje an å oppfordre til å dempe fokuset på det. For gjør det egentlig så mye om det er et lite mellomrom? Ofte er det ikke andre enn kvinnen selv som ser det, sier Bø.

Hun ser at det er ekstra mye fokus på delte magemuskler i sosiale medier.
– Der sprer det seg fort, og mange omtaler det som både stygt og farlig. Kropp og utseende får mye fokus, og det er mange som reklamerer for å ha en løsning på problemet. De mener å ha en fasit i form av øvelser en kan kjøpe, men problemet er at de ikke er skikkelig undersøkt, sier hun.

Bø synes det er trist at det skal være så mye fokus på kvinner og kvinnekroppen. Og spør hvorfor ikke alle de eldre mennene med store mager får høre mer. I stedet er det kvinner, som gjerne har båret fram flere barn, som få høre at de bør se annerledes ut.
– Jeg synes godt disse mennene også kunne tenkt litt på magen sin, sukker Bø.

Ikke sett på alvorlige mellomrom
Studiene som er gjennomført til nå har ikke undersøkt de som har veldig stort mellomrom mellom magemusklene, det vil si over 5 cm. I slike tilfeller kan en heller ikke utelukke at de delte magemusklene kan få innvirkning på rygg og bekken.
I publiserte studier er det mellomrom som ikke er alvorlige – 2 fingerbredders avstand, det vil si 2,5-3 centimeters mellomrom som først og fremst er undersøkt. Vi trenger derfor studier på kvinner med alvorlig diastase.

Vanskelig å gi råd
En studie fra Portugal viste at i uke 37-38 har alle gravide delte magemuskler.
– Men hos de aller fleste trekker musklene seg sammen igjen etterpå, og da spiller det liten rolle. Men er du en av dem som merker at det buler ut/eller motsatt: det blir en stor åpning mellom musklene etterpå, har du et større problem, sier Bø.

Før det er kommet mer forskning på området, sier Bø det er vanskelig for ekspertene å komme med noen råd til kvinner som sliter.

Prøv med crunch
Når man har undersøkt hvordan ulike øvelser virker på diastasen, er det én øvelse som skiller seg ut i alle studiene ved at den lukker gapet mellom magemusklene. Det er såkalte crunch.
– Ligg på ryggen med korsryggen og føttene i gulvet under øvelsen, rund ryggen og løft skulderbladene og hodet opp – mens du ser mellom knærne, forklarer Bø. Se på magen mens du gjør øvelsen. Om det buler ut eller åpner seg bør du ikke gjøre øvelsen, men om dette ikke skjer, ser vi på ultralyd at magemusklene nærmer seg hverandre.

– Men etter en fødsel bør en vel vente seks uker før en trener magemusklene?
– Så lenge det ikke buler ut i midten, er det ingen ting i veien for å begynne tidligere, sier Bø.

Vil du bli med i spennende studie om delte magemuskler?
Hvem kan delta?
– Kvinner diagnostisert med delte magemuskler, 6-12 måneder etter fødsel

Sandra Bjordal Gluppe

Hva skal du gjøre?
– Testing to ganger på Norges idrettshøgskole (ca. 1,5 time pr. gang)
– Du blir trukket ut til treningsgruppen eller kontrollgruppen
– Treningsgruppen skal trene hjemme: 3 mageøvelser, 5 økter/uke i 12 uker (ca. 10 min/økt)
– Kontrollgruppen skal ikke trene magemusklene, men vil få tilbud om treningsprogrammet i etterkant

Dersom du er interessert ta kontakt med Sandra Bjordal Gluppe fra august 2022: s.l.gluppe@nih.no
Fysioterapeut og dr.gradsstipendiat ved Institutt for idrettsmedisinske fag,
Norges idrettshøgskole

Her er lenker til forskning på temaet delte magemuskler:
Effect of pelvic floor and transversus abdominis muscle contraction on inter-rectus distance in postpartum women: a cross-sectional experimental study

Diastasis recti abdominis during pregnancy and 12 months after childbirth: prevalence, risk factors and report of lumbopelvic pain

Effect of a postpartum training program on prevalence of diastasis recti abdominis in postpartum primiparous women: a randomized controlled trial

Kari Bø er gjest i to podcaster om temaet på sidene til Norske kvinners sanitetsforening:
Magemuskler før og etter fødsel og Underlivsmuskler før og etter fødsel

Podcast: Trening etter fødselen
Gjest: jordmor og treningsinstruktør Cecilie Eik

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?