Wanda

Wanda

Wanda

Navnet Wanda er populært i Polen og var lenge populært i USA. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 303 Sist oppdatert 21.04.22
Wanda er et polsk jentenavn først brukt for en helt i et gammelt polsk sagn (fortelling). Betydningen er ukjent. Det blir foreslått flere betydninger med opphav i slavisk språk, som fiskestang, ødelagt, og vann og bølge. Det kan også komme fra tyske navn delen Wendel. Det har opphav i navnet på folkestammen vandaler i Sentral-Europa. Den opphavlige betydningen for vandaler er ukjent, men ordene vandal og vandalisme står i dag for en som ødelegger og for ødeleggelse, etter hva denne folkestammen er kjent for. Denne betydningen er normalt ikke knyttet til Vendel i navn. Wanda er også i bruk som etternavn med ukjent opphav.

Så populært er Wanda:

174 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Wanda i Norge og andre land:

I Polen var Wanda på 69. plass for jenter født i 2021.

Navnet både som Vanda og Wanda er brukt i Norge siden 1820-tallet, men særlig siden tidlig på 1900-tallet. I 1910-folketellingen var det i alt rundt 75 kvinner som het Wanda eller Vanda. Disse skrivemåtene kan ha blitt brukt om hverandre for samme personer til tidlig på 1900-tallet.

Navnet Wanda har også kommet lit med innvandring fra øst-europeiske land siden sent på 1900-tallet.

Den 01.01.2022 var det i Norge 174 jenter/kvinner med Wanda som første eller eneste fornavn, og 43 Vanda. I alt 6 hadde samtidig Wanda som etternavn.

I USA var Wanda i topp 1000 for jenter fra 1900 til 1990. I tidsrommet 1922 til 1967 var navnet også i topp 100, med 47. plass i 1934 som beste plassering.

Derfor fungerer Wanda godt nå:

Foreldre kan velge Wanda både fordi navnet var brukt i Norge tidlig på 1900-tallet, og fordi navnet har tradisjon fra flere land.

Varianter av Wanda:

Vanda, Vendel, Vendela, Wendel, Wendelburg, Wendelgard

Slik uttales Wanda

VANN-da

OANN-da

Navn i samme sjanger som Wanda

Alvar, Amour, Ande, Ausra, Betsy, Boguslaw, Bothild, Chantal, Chloe, Dalia, Daniela, Dino, Dwayne, Ebbe, Elijah, Esma, Evita, Glenn, Ignacy, Jagoda, Janina, Kamran, Lucie, Luke, Mabel, Marlon, Meier, Milosz, Nancy, Snøfrid, Sylwester, Wally, Wendel, Wilde, Yolanda, Zelda

Du kjenner Wanda fra:

Influencer Wanda Mashadi, skuespillere Wanda Nara og Wanda De Jesus, komiker Wanda Sykes, filmen «A Fish Called Wanda» av Charles Crichton, filmprodusent Wanda Bendjelloul, trommeslager Wanda Day, musikkartist Wanda Dee, kunstner Wanda Gág

Guttevariant(er) av Wanda:

Vendel, Vendelin, Wendel, Wendelin

Relaterte lister:

Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på a
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: