Vito

Vito

Vito

Navnet Vito passer godt inn i trendene med å velge korte navn og navn som ender på o nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 455 Sist oppdatert 11.08.21
Vito har flere opphav. Det er blant annet italiensk og spansk form av det latinske guttenavnet Vitus. Vitus kommer fra det latinske ordet vita, som betyr liv. Vido er også variant av det eldre tyske Wido, som er kortform av opphavlig sammensatte tyske navn med Wid- og Wit- som første del. Slike navn er Widukind og Witold. Wid- og Wit- betyr på tysk skog og ved (tre). Delen kind betyr barn, og -old tilsvarer -wald som betyr makt og hersker (velde). Vito er også etternavn. Det er fornavnet tatt i bruk som etternavn for etterkommere, en skikk som tidligere fantes i deler av Europa sør for Skandinavia. Det tilsvarer sen-navn i Norge, som for eksempel Wittussen og Wittusen.

Så populært er Vito:

22 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Vito i Norge og andre land:

Vito har først og fremst kommet til Norge med innvandring fra sent på 1900-tallet.

Den 01.01.2021 var det 19 gutter/menn med Vito som første eller eneste fornavn. Flertallet har utenlandsk bakgrunn. I alt 4 het Vito til etternavn.

I USA var Vito blant de 1000 mest brukte guttenavnene de fleste årene mellom 1901 og 1985, men har vært ute av listen siden.

Derfor fungerer Vito godt nå:

Vito kan dels bli brukt med inspirasjon fra mediene, og dels i familier med bakgrunn i språk der navnet er i bruk. Navn som ender på -o har blitt tatt i bruk ut over 2000-tallet, slik som i Leo, Theo, Mio og Matheo. Korte navn har blitt mer vanlig ut over 2000-tallet.

Varianter av Vito:

Guido, Guy, Vitus, Wido, Widukind, Wito, Witold

Slik uttales Vito

VI-tå, på mange språk i Europa sør for Skandinavia

VI-to, er en mulig norsk uttale

VI-dåo på amerikansk engelsk

Navn i samme sjanger som Vito

Adrienne, Ani, Anibal, Antonieta, Araceli, Aracely, Armando, Armida, Asuncion, Augusto, Aura, Aurea, Azucena, Balbina, Bartolome, Basilio, Begona, Benita, Bernardino, Bernardita, Bernardo, Casandra, Damiano, Fabiana, Nil, Stefania, Susana, Vanesa, Virginia, Vitalijus, Wolf

Du kjenner Vito fra:

Musiker Vito Ingrosso, skuespiller og musiker Vito Bambino (Mateusz Dopieralski), fotballspillere Vito Wormgoor, Vito Hammershøy-Mistrati og Vito Mannone, designer Vito Acconci, fotballtrener Vito Grieco, komponist Vito Žuraj, filmregissør Vito Zagarrio

Jentevariant(er) av Vito:

Vida, Vita, Vitina

Relaterte lister:

Klassiske navn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på o
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: