Emma er igjen tilbake på topp over mest brukte jentenavn. Filip, sammen med Philip, Fillip og Phillip, gjør et kjempehopp og blir årets guttenavn.

Sist oppdatert: 28. januar 2014

Overraskelsen i år, er ifølge Statistisk Sentralbyrå sin helt ferske statistikk, på guttesiden. Fire varianter av Filip hopper opp 18 plasser, og tar førsteplass. William klatrer opp fra sjette- til andreplass. På tredjeplass kommer fjorårets vinner – Lucas.

Topp 10 guttenavn i 2013

 1. Filip/Fillip/Philip/Phillip
 2. William
 3. Lucas/Lukas
 4. Mathias/Matias
 5. Jakob/Jacob
 6. Oskar/Oscar
 7. Oliver
 8. Alexander/Aleksander
 9. Magnus
 10. Isak/Isac/Isaac

Se hele topp 40 for gutter

– Filip er en stor overraskelse. Det er et navn som har økt de siste årene, men jeg hadde ikke forventet at det skulle øke så mye, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Han forteller at navnet har vært brukt mye i andre land, blant annet i Sverige. Men var i fjor ikke på svenskenes topp ti. Det Utne tror folk flest ikke vet, er at Filip er et bibelsk navn.

– Filip er et litt hemmelig bibelsk navn. Det er en av Jesu tolv disipler, men det er det nok mange som ikke vet, sier han.

Utne sier at navnet passer godt nå fordi det er kort, gammelt og trygt. Det er nemlig trendy med korte guttenavn. At det ligger på topp i Bærum og Akershus mener Utne tyder på en langvarig trend.

– Motene kommer ofte først på vestkanten av Oslo, og at navnet ligger så høyt der, betyr nok at dette er et navn vi kan regne med i toppen i flere år, sier han.

Les mer:  Navnetopplistene der DU bor

Emma tilbake
Etter tre år på topp over de mest populære jentenavnene i Norge, ble Emma i fjor så vidt forbigått av Nora. I år er Emma igjen tilbake på topp. På andreplass kommer Sara/Sarah, og nummer tre er Sofie/Sophie. Nora, fjorårets mest populære navn, er nå på femteplass.

Topp 10 jentenavn i 2013

 1. Emma
 2. Sara/Sarah
 3. Sofie/Sophie
 4. Ingrid/Ingerid
 5. Nora/Norah
 6. Maja/Maia/Maya
 7. Linnea/Linea
 8. Thea/Tea
 9. Sofia/Sophia
 10. Emilie

Se hele topp 40 for jentenavn

Færre velger de vanligste jentenavnene
At Emma er på topp mener Utne ikke er så overraskende. Årsaken mener han er at ingen av de andre navnene klarer å konkurrere navnet bort fra toppen. Men Emma faller raskt, og det var flere jenter som fikk navnet tidligere enn i fjor.

– Mange av jentenavnene faller i popularitet, og færre velger de vanlige jentenavnene. Det er rett og slett færre som velger de vanligste navnene nå, sier Utne.

Han biter seg merke i at Sara likevel har gjort det godt. Det er blant navnene som faller minst i toppen, de siste årene sett under ett.

– Merk deg Ingrid
For jentene trekker han fram Ingrid som et navn det er verdt å merke seg. I fjor var det på fjerdeplass, men Utne tror det kommer til å øke i popularitet.

– Ingrid ligger også på topp i Bærum og på andreplass i Akershus. Navnet holder seg godt, og jeg tror det vil gjøre det godt i årene framover, sier han.

 Les mer: Disse navnene toppet listen i 2012
Navneforsker Ivar Utne spådde hvilke navn som ble mest populære i 2013

Bibelske, engelske og gamle norske navn i vekst
Navnene Utne biter seg merke i er blant andre Jakob og Isak. Begge er bibelske navn, og har inntatt topp ti. Han beskriver det som utskifting av bibelnavnene i tet, og Jonas har ramlet ut av teten.

Vi ser også mer mot England og engelske navn. I juli i fjor ble den britiske prisen William pappa. Men babyens navn George har ikke slått an. Pappaens navn, derimot, er på vei opp.

– William har jo fått mye positiv omtale, og det passer godt inn nå. Det er en klang folk liker med konsonantene l og m, og to vokaler inntil hverandre.

Andre engelske navn som gjør det godt er Edvard, Alfred og Liam for gutter, og Olivia, Ella, Lilly og Victoria for jentene.

Utne mener også å se en økende begeistring for norske navn som Odin, Eiril, Tuva, Live og Sigrid.

To nykommere man bør holde øye med
Blant navnene med størst vekst, synes Utne Emrik og Adelen er spennende. Begge kommer fra Tyskland, men er ikke veldig populære der akkurat nå. Emrik er en kortform av Emmerik, og Utne tror navnet kan slå an her hjemme.

– Det er kort, greit og kontant, har god klang og ligner på navn vi kjenner godt, som Erik og Henrik, sier han.

Adelen er ikke i bruk i Sverige, men har dukket opp på våre lister nå. Utne har selv ikke lagt merke til navnet før nå, men han har tro på at det kan slå an.

– Det er et tysk navn kombinert at Adel og Lene og har de riktige klangene med l og n. Det er passe kort og ukomplisert, sier han.

Få fylkesvise forskjeller
Utne synes ikke det er så mye nytt å se på de fylkesvise listene, men biter seg altså merke i Akershus og Bærum.

– Det er der trendene kommer fra, og så sprer de seg fort over hele landet. Derfor kommer nok Filip og Ingrid til å være populære framover, avslutter han.

Ofte trender fra Sverige
Navnetrender er ofte internasjonale, og særlig blir vi i Norge påvirket av Sverige. Emma var 1990-tallets navn i Sverige, og mye brukt internasjonalt før det kom til Norge. I 2003 kom Emma med et brak på den norske navnetoppen, og har siden dominert. Alice har toppet listen i Sverige i tre år nå, men har ikke spredd seg til Norge ennå.

Filip var det mest brukte guttenavnet i Sverige rundt årtusenskiftet. William var toppnavn i Sverige i 2011 og 2012.

Disse navnene toppet listene i Sverige:

Jentenavn:

 1. Alice
 2. Maja
 3. Elsa
 4. Ella
 5. Julia
 6. Ebba
 7. Alicia
 8. Olivia
 9. Alva
 10. Wilma

Guttenavn:

 1. Lucas
 2. William
 3. Oscar
 4. Oliver
 5. Hugo
 6. Charlie
 7. Liam
 8. Alexander
 9. Axel
 10. Elias

Kilde: Statistiska Centralbyrån, SCB.se

Les også: – Flere velger uvanlige navn
Slitesterke navn du trygt kan velge nå
Han skal hete vafforno?

Disse navnene toppet listene i Danmark

Jentenavn:

 1. Sofia
 2. Ida
 3. Isabella
 4. Emma
 5. Freja
 6. Anna
 7. Caroline
 8. Josefine
 9. Clara
 10. Laura

Guttenavn:

 1. William
 2. Lucas
 3. Victor
 4. Noah
 5. Frederik
 6. Emil
 7. Liam
 8. Oliver
 9. Oscar
 10. Magnus

Kilde: Danmarks statistik, første halvår 2013

Hva synes du om artikkelen?