Castor

Castor

Castor

Castor er et klassisk navn som kan passe godt å velge nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 315 Sist oppdatert 28.03.22
Castor kan ha blitt til på to måter. Det er navn på en gammel gresk gud, Castor, og blir forklart som den framstående og den lyse. Navnet kan også være laget i Norge av delene Kas og tor. Kas var da kjent fra navn som Kasper, og -tor fra mange navn. Kasper kommer fra persisk språk og betyr en som holdt orden på penger for byer eller felleskapet. Tor i nordiske navn er hentet fra navnet på den gamle guden Tor, og betyr dundre og tordne. Når navnet blir skrevet med C, er trolig inspirasjonen helst fra gresk. Castor er også i bruk som etternavn. Det er enten fornavnet tatt i bruk som etternavn lenger sør i Europa, eller det er hentet fra den greske guden.

Så populært er Castor:

14 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Castor i Norge og andre land:

Castor, og formen Kastor, er brukt i Norge siden midt på 1800-tallet. I 1910-folketellingen var det i alt 36 Kastor og Castor, de fleste Kastor. Fram til tidlig på 1900-tallet kan skrivemåter ha blitt brukt om hverandre for samme personer.

Den 01.01.2022 var det 12 gutter/menn med Castor som første eller eneste fornavn og 5 Kastor. På samme tid hadde 6 Castor som etternavn.

Derfor fungerer Castor godt nå:

Castor og Kastor kan bli brukt fordi det er et gammelt klassisk navn fra gresk. Eller det kan være fordi det er blant navn i Norge på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. Navn fra den tiden kommer i mange tilfeller tilbake ut over 2000-tallet. Guttenavn med de harde (ustemte) stopplydene p, t og k har kommet mer i bruk siden rundt 2015-2020, slik som Jakob (med b-en uttalt p), Lukas, Isak, Aksel, Filip og Isak.

Varianter av Castor:

Kastor

Slik uttales Castor

KASS-tor

KASS-tår, brukt blant annet utenfor Skandinavia

Navn i samme sjanger som Castor

Achilleas, Achilles, Agri, Akos, Aleidis, Alius, Anida, Anora, Aragon, Athine, Bergtora, Chatarina, Ciro, Dena, Efstathios, Fannie, Fraser, Gisella, Kairi, Kipras, Maros, Miko, Milene, Norolf, Parmis, Phillipa, Platon, Riley, Sedrik, Stylianos, Sybil, Thida, Tolleif, Zagros

Du kjenner Castor fra:

Musikkartist Castor X

Jentevariant(er) av Castor:

Castora, Kastora, Kastore

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som ender på konsonant
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: