Heandarat er en av flere samiske former av Henrik. Navnet Henrik kommer fra tysk og betyr en som har en gård og er rik. Den første delen av navnet, Hen, kommer fra ord som har med en hjem/gård eller innhegning å gjøre. Rikdom på tiden da navnet ble til, var helst gårder og jorder. Det siste i navnet -rik, er det samme som ordet rik.

Sist oppdatert: 4. juni 2020

Så populært er Heandarat:

Bruk av navnet Heandarat i Norge og andre land:

Heandrat og nære samiske varianter har vært i bruk i nordsamisk fra rundt 1700-tallet, og da først og fremst muntlig, mens de samme personene oftest har vært registrert skriftlig som Henrik eller nære varianter av det brukt i norskspråklige områder. Bruken av Heandrat og andre samiske varianter av Henrik kan være noe inspirert fra Finland og den finske nasjonalhelgenen (Heikki er vanlig finsk form). Heandarat, og andre samiske varianter, har blitt tatt mer i bruk som offisiell skriftform fra sent på 1900-tallet.

Ved inngangen til 2020 var det færre enn 3 med Heandarat som først eller eneste fornavn, men navneformen fins i bruk. Det samme gjelder varianten Heandrat.

Heandarat er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, som Sverige, Danmark, England og USA.

Derfor fungerer Heandarat godt nå:

Nordsamiske navneformer har blitt tatt mer i bruk for barn fra sent på 1900-tallet, først og fremst i familier med nordsamisk bakgrunn.

Varianter av Heandarat:

Heaika, Heandarak, Heandarik, Heandrat, Hegon, Heige, Heigen, Heike, Heina, Hento

Slik uttales Heandarat

HEAND-rah

Navn i samme sjanger som Heandarat

Adrean, Ailu, Alehtta, Altea, Andde, Annalea, Aslat, Asllat, Bergithe, Biera, Danel, Dorethe, Heddi, Heidur, Helfred, Helgar, Hellevi, Helmina, Helmod, Helvig, Henne, Herald, Herfrid, Hermanus, Herstein, Issat, Jouni, Jovnna, Jovsset, Juhan, Kristher, Magga, Majja, Mihkkal, Norea, Odea, Oleanne, Ovlla, Piera, Ravdna, Ravna, Risten, Sammol

Jentevariant(er) av Heandarat:

Heike, Henna, Henne, Henny, Henrikke, Rikke

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelHeaika
Neste artikkelHeandrat
DEL