Gudborg

Gudborg

Gudborg

Navnet Gudborg passer inn i trenden nå med å hente fram igjen gamle nordiske navn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 251 Sist oppdatert 09.09.21
Gudborg er et nordisk navn fra middelalderen, men de mer vanlige variantene var Gudbjørg og Gudbjorg. Navnet består av to deler som finnes i mange navn. Gud vil her si førkristen nordisk gud, og borg betyr beskyttelse. Endring fra Gud- til Gull- og Gul- har skjedd i flere navn, blant annet fra Gudbrand til Gulbrand.

Så populært er Gudborg:

Bruk av navnet Gudborg i Norge og andre land:

Gudborg er lite brukt før sent på 1800-tallet, men var også litt brukt før. Former med Gul-, Guld- og Gull har vært de vanlige. I 1801-folketellingen var det i alt 3 Gudborg og Gudbor, og i alt rundt 10 Guldborg og Gulborg. I 1910 var 23 ført inn som Gudborg, og rundt 850 til sammen som Guldborg, Gulborg og Gullborg. Fram til tidlig på 1900-tallet kan alle disse skrivemåtene, men også Gulbjør(g) og Guldbjør(g), ha blitt brukt om hverandre for samme personer.

Den 01.01.2021 var det under 4 eller ingen med Gudborg som første eller eneste foranvn, 138 med varianten Gullborg, og 16 Gulborg.

Derfor fungerer Gudborg godt nå:

Gudborg kan bli brukt fordi det har nordisk opphav, og har ledd som er godt kjent. Formen Gudborg har lite tradisjon, og er mest kjent som Gullborg.

Varianter av Gudborg:

Gubbjør, Gudbjørg, Gulborg, Gullbjørg, Gullborg, Gulli

Slik uttales Gudborg

GUDD-bår

GUDD-bårg som en tydeligere uttale

Navn i samme sjanger som Gudborg

Angunn, Arngrim, Arnkjell, Arnvor, Avle, Embjørg, Gudbjørn, Gudlaug, Gudlov, Gudny, Gudrid, Gudve, Gudvor, Gull, Gullbjørg, Hillbjørg, Kristinn, Mateus, Mija, Nidal, Njord, Othilia, Ragnhilda, Salomon, Salve, Sigur, Solgun, Sunneva, Tapio, Tengel, Thorun, Tias, Tonette, Troels, Uno

Relaterte lister:

Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: