Dagne

Dagne

Dagne

Dagne er et nordisk navn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 781 Sist oppdatert 05.11.20
Dagne er en form av Dagny. Dagny har blitt til i Norden. Det består av to deler som betyr dag og ny, slik vi lett kan se det i navnet. Navnet fins i gamle oppdiktede sagaer fra før år 1000, men er først kjent som fornavn på personer fra 1600-tallet.

Så populært er Dagne:

42 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Dagne i Norge og andre land:

Dagne, og varianten Dagna, ble særlig brukt fra 1600- til 1800-tallet i Telemark og Ryfylke (i Rogaland). Middelalderformen Dagny tok over fra sent på 1800-tallet og kom i bruk over det meste av landet fram til 1930-tallet. Det var en tid da mange navn fra middelalderen ble hentet fram. I 1910-folketellingen var det 10 Dagne, 11 Dagna og nesten 7000 Dagny.

Den 01.01.2020 var det 41 jenter/kvinner med Dagne som første eller eneste fornavn, under 4 eller ingen Dagna og 1404 Dagny.

Derfor fungerer Dagne godt nå:

Dagne blir brukt fordi det er et tradisjonsnavn og et navn med nordisk opphav. Navnet har bare stemte lyder, blant annet den godt likte n-en.

Varianter av Dagne:

Dagna, Dagny

Slik uttales Dagne

DAGG-ne

Navn i samme sjanger som Dagne

Agna, Agnesa, Bjørgulf, Bjørgunn, Dagnis, Dagur, Engla, Gisken, Heiki, Herlof, Hilbjørg, Hillborg, Horst, Jone, Kornelija, Lauris, Madelein, Minea, Mår, Odine, Otter, Ragnfrid, Raymon, Ria, Solaug, Sophus, Thias, Thommas, Thoril, Tiger, Torhill, Unnur, Wagner, Wibekke, Yngvill, Øyvinn

Du kjenner Dagne fra:

Folkemusiker og forfatter Dagne Groven Myhren, skuespiller Dagne Crane, sjakkspiller Dagnė Čiukšytė

Relaterte lister:

Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn:

Navnetoppen i Finland 2023

Vi gjør oppmerksom på at dvv.fi, tilsvarende vårt ssb.no, ikke offentliggjør navnetoppen for hele befolkningen, men deler den i finskspråklig, svenskspråklig og andre morsmål...