Anve

Anve

Anve

Anve kan brukes både til gutter og jenter. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 480 Sist oppdatert 17.08.21
Anve har blitt brukt for begge kjønn. For gutter er Anve en av mange norske varianter av guttenavnet Arnvid. Arnvid er et nordisk navn fra middelalderen. Navnet er satt sammen av to deler. Den første, Arn, betyr ørn. Den andre delen betyr både tre og skog (også kjent i ordet ved). For jenter er Anve en variant av Arnveig. Også i det navet står Arn- for ørn. Delen -veig har usikker forklaring. Forklaringen er helst styrke eller en som er i stand til strid.

Så populært er Anve:

31 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Anve i Norge og andre land:

Det opphavlige guttenavnet Arnvid var brukt i mange dialektformer fra 1300-tallet og fram til 1800-tallet, som Arvid fra 1300-tallet, og senere Anve, Anved, Annved og Arve. Anved og Annved ble særlig brukt i Hardanger fram til tidlig på 1900-tallet. Skrivemåtene Anved og Anve har stått for samme navn med samme uttale, og kan ha blitt brukt om hverandre fram til tidlig på 1900-tallet.

I 1801-folketellingen var det for menn 4 Anve og 20 Anved. I 1910 var det for menn 4 Anve og 22 Anved. De fleste mennene var i Hardanger og noen på Voss, og et par ellers i landet.

For jenter finnes formene Anve og Anved i kirkebøker, men ikke i folketellingene for 1801 og 1865. Både Arnvid for menn og Arnveig for jenter var ute av bruk fra middelalderen og fram til rundt år 1900, da navn fra middelalderen ble hentet fram igjen.

Anve har vært lite eller ikke brukt til barn på 2000-tallet.

Den 01.01.2021 var det 28 gutter/menn med Anve som første eller eneste fornavn, 16 Anved, under 4 eller ingen Annved, og 98 Arnvid. Da var bare Arnveig i bruk for jenter, med 11 som første eller eneste fornavn.

Derfor fungerer Anve godt nå:

Anve kan bli brukt fordi det er et navn med gammel tradisjon i Norge, og med nordisk opphav. Det har bare stemte lyder, særlig den mye brukte n-en.

Varianter av Anve:

Annved, Anved, Arnved, Arnvid, Arve, Arvid

Slik uttales Anve

ANN-ve

Navn i samme sjanger som Anve

Anfin, Barbo, Ema, Ragnhildur, Sylve, Sylvei, Sylvelin, Synneve, Synnve, Synve, Sølver, Sønneve, Sønnøve, Thorgrim, Thove, Tjalve, Tuve, Tåve, Vebjørg, Vedis, Velinda, Velma, Vencke, Vendla, Venla, Verina, Vesla, Vesselin, Viveka, Ylve, Ølver

Jentevariant(er) av Anve:

Anved, Arnveig, Arvida, Vida

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som begynner på en vokal
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: