Barbo

Barbo

Barbo

Barbo er også i bruk som etternavn, med flere opphav. Det har blant annet opphav fra gårdsnavn flere steder i Norge, der første delen kanskje kan komme fra binne (hunnbjørn) og brukt om brummende elv ved gården. Delen bo betyr bosted. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 296 Sist oppdatert 24.08.20
Barbo er en lokal norsk form av Barbro. Barbro er gammel norsk og svensk form av Barbara. Barbara er opphavlig et latinsk navn som er laget av det greske ordet barbaros. Det betydde på gresk en som snakket uforståelig, som ville si en som ikke snakket gresk. Det ble brukt om fremmede. Ordet barbar har samme bakgrunn i gresk. Det blir i dag brukt om en rå og usivilisert person.

Så populært er Barbo:

23 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Barbo i Norge og andre land:

Barbo har særlig vært brukt i Hallingdal og Valdres fra rundt 1600-tallet til 1800-tallet.

Ved inngangen til 2020 var det 26 jenter/kvinner med Barbo som første eller eneste fornavn, og 1117 Barbro. I alt 53 hadde Barbo som etternavn.

Derfor fungerer Barbo godt nå:

Barbo kan bli brukt fordi det har tradisjon. Dessuten har navnet b-lyd to ganger, en lyd som har blitt mer vanlig i navn for begge kjønn særlig etter 2015, som i Iben, Isabella, Ebba, Rebekka, Elisabeth, Embla.

Navnet er foreløpig lite eller ikke brukt i Norge på 2000-tallet.

Varianter av Barbo:

Babette, Bara, Barbara, Barbora, Barbra, Barbro

Slik uttales Barbo

BAAR-bo

Navn i samme sjanger som Barbo

Alfon, Anve, Athea, Audur, Eldrun, Elsy, Gudrid, Gunborg, Gyrd, Gølin, Gøsta, Hagbart, Henrich, Kara, Kornelie, Lilleba, Maikel, Margreth, Maths, Maxmillian, Nordahl, Reimund, Sif, Sirianne, Thorben, Thorgrim, Thorsteinn, Tille, Vebjørg

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som slutter på o
Navn uten æ, ø og å
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: