Tvillinger er et av naturens mirakler. Mens noen har hatt en mistanke, kommer beskjeden om to fostre på ultralydskjermen som et sjokk på de fleste.

Sist oppdatert: 9. november 2020

Noen vil fatte mistanke tidlig i graviditeten om at det er flere enn én der inne. Svangerskapssymptomene kan merkes ekstra godt når man er gravid med tvillinger. Kanskje synes du magen din vokser raskere enn forventet? Selv om noen allerede har en anelse, oppdages de fleste tvillingsvangerskap først ved rutineultralyd rundt uke 18.

En overraskelse?
Beskjeden om to fostre på ultralydskjermen kommer som et sjokk på de fleste. Neste spørsmål blir ofte om de er én- eller toegget. Forskjellene på deg og de kvinnene som bærer frem ett barn er foreløpig små, men vil bli større.

Du og barna vil bli fulgt nøye opp og få hyppige kontroller. På grunn av økt risiko for prematur fødsel, og svangerskapsplager, kan tilrettelegging på arbeidsplassen etter hvert bli vanskelig. Mange vil derfor trenge svangerskapspenger eller sykepenger fra uke 22-26.

Tenk at det bor to småtasser inne i livmorhulen din. Er det ikke nesten uvirkelig? Mens dere har gått rundt og snakket om barnet som skal komme, har de to delt sin verden med hverandre fra første øyeblikk. De har alt sitt fellesskap og kan kose med hverandre. Du er en heldig kvinne, og dere er en heldig familie!

Flerlinger og kjønnsfordeling:

I 2019 var det 808 tvillingfødsler og 11 trillingfødsler. Det var 15,2 flerfødsler per 1000 fødsler i Norge.

Slik var kjønnsfordelingen:

Tvillinger:
En gutt og en jente: 270
To jenter: 261
To gutter: 277

Trillinger:
Tre jenter: 2
To jenter og en gutt: 3
To gutter og en jente: 4
Tre gutter: 2

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Føler du deg dobbelt så stor?
Føler du deg stor og tung, så vit at det er lov å klage. Mens noen tvillingmammaer ikke plages så veldig mye mer enn de som venter ett barn, har andre det svært tøft. Man føler seg som en beholder som oppbevarer verdifull last. En last som tar all plass, som trykker og klemmer og stadig krever mer. Til tross for alle plager og ubehag, håper jeg du klarer å holde fast ved gleden av å få to barn! Det er viktig at du tar ekstra godt vare på deg selv nå. Hvil mye og stress ned.

Ved uke 30 tror mange tvillinggravide at magen ikke kan bli større. Men det kan og bør den bli. I tillegg til å bære to barn, har du også mer fostervann og større/flere morkake(r) (noen tvillinger har felles morkake, andre hver sin). I uke 30 kan magen din faktisk være større enn magen til en kvinne som venter ett barn ved termin!

Siden det er større sjanse for at du kan føde før terminen, bør du være svært oppmerksom på det som skjer med kroppen din. Tvillingfødsler skal planlegges. Det er derfor viktig at du kontakter fødeavdelingen/fødestedet om du er usikker på noe.

Hva synes du om artikkelen?