BloggDen magiske termindatoen

Den magiske termindatoen

Termindatoen er gjetting, og sjansene for å treffe er bare 3-4 prosent. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 20740

De fleste gravide har både to og tre ulike termindatoer, men ønsker å føde før. Statistisk sett gjør de ikke det.

Når vi snakker med gravide, har de fleste både to og tre ulike termindatoer. De kan ha fått disse terminene på tidlig ultralyd, ordinær utralyd, hos legen eller annet.

Terminen kan regnes ut på flere måter. Én måte er Naegels regel: Terminen er 9 måneder og 7 dager etter menstruasjonens første dag. Uansett hvilken måte terminen er regnet ut på før, er det ultralydterminen fra cirka uke 19 som vil være gjeldende for resten av svangerskapet. Det er sjelden at termindatoen blir endret etter det.

Mange gravide vet veldig godt når de ble gravide, og kan noen ganger være uenig i terminbestemmelsen.

Flest føder like etter termin
De fleste gravide ønsker å føde FØR termin, men statistisk gjør de ikke det. Men opp mot 70 prosent føder i uken etter termin. Og det er faktisk ganske mange.

Vi regner et fullgått svangerskap fra uke 37 til 42. Det vil si at du føder til termin innenfor disse fem ukene. Bare 3-4 prosent klarer å føde på selveste termindatoen. Likevel er mange gravide litt vel opphengt i akkurat termindatoen.

Tro at du kommer til å gå over termindatoen!
Jeg tror det er viktig å motivere seg til å gå over tiden, særlig første gang. En vet at en statistisk sett går lengst i første svangerskap. For mange kvinner er det nesten som om all luft går ut av ballongen med én gang terminen er passert, og det er synd.

Det er ikke bare den gravide selv som ønsker å føde før tiden – også mange rundt henne gjør det! De ringer og lurer på om noe er i gang, hvordan det går, hvordan hun føler seg... Og mange gravide føler det nesten som et press fra omgivelsene om å bli ferdig!

Jeg har et ønske om at folk rundt den gravide heller bakker henne opp, og ikke stresser dette med fødsel.

Det er ikke farlig å gå over termin – verken for mor eller barn. Det er normalt å gå over termin. Babyen kommer når den er klar!

Les også:

Be om å få se morkaken!

Sydamen og den nybakte mammaen

Gode eller vonde rier?

Ingen vet når og hvordan fødselen starter!
Vi vet faktisk ikke helt hvilken/hvilke mekanisme(r) som setter i gang fødselen. Den som finner ut av det, vil helt sikkert få en Nobelpris. Så stor er altså denne gåten, at selv de som kan mest om dette, ikke skjønner det helt. Så kanskje skal vi bare godta at vi heller ikke forstår, og heller glede oss over at mors kropp og babyen sammen finner utav det!

Og så kan du jo høre med moren din og eventuelle søstre om de har født før, på eller etter termin. Det er nemlig en del genetikk i fødsel, så kvinner i samme familie kan ha en tendens til å følge litt i samme spor. Selv om det også her er mange unntak!

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: