Fra 38 uker og 0 dager til 38 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 3200 g
CRL: 34 cm
Full lengde: 48 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Sist oppdatert: 19. desember 2018

Om barnet: Babyens første bæsj er klar i tarmen

I begynnelsen av denne uken er fosteret 36 uker gammelt. Håndgrepet blir fastere, og fosteret reagerer tydeligere på lys og lyd. Kroppen er rund og lubben.

I tarmen finnes det nå en betydelig mengde mekonium (barnebek).

Hodet ligger som regel ned og er gjerne festet i bekkenet. Det er så trangt i livmoren nå at armer og bein er trukket nært opp til kroppen.

Skjelettet blir stadig hardere, men ikke alle beina i kroppen vil være solide ved fødselen. I hodeskallen er det små åpninger for at hodet skal kunne presses sammen og tilpasses fødselskanalen. Hodet vil få sin vanlige, avrundede form kort tid etter fødselen.

Til foreldrene: Hvordan starter fødselen?

38 uker gravidDet er fort gjort å henge seg opp i termindatoen, men babyen kan bli født når som helst den neste måneden. Er du førstegangsfødende, er sjansen størst for å føde noen dager etter terminen.

På film begynner nesten alltid fødselen med at vannet går. I virkeligheten er det bare 10-15 prosent av fødslene som begynner på den måten. De aller fleste fødsler begynner med rier som gradvis bygger seg opp i intensitet og hyppighet.

Har dere en plan for hvem, når og hvordan dere skal fortelle at fødselen er i gang og/eller at babyen er født? Hvis dere vil unngå gratulasjoner i sosiale medier før dere selv har fått dele nyheten, kan det være lurt å fortelle familie, venner og bekjente at dere ønsker å være de som forteller at babyen er født.

Lengden fra symfysen til toppen av livmoren (fundus) kan variere alt etter om barnets hode er festet eller ikke. Du kan kjenne nedtrykk i bekkenet når hodet er festet. Hos flergangsfødende festes ofte ikke hodet i bekkenet før fødselen begynner.

På denne tiden gleder de fleste gravide seg til å bli ferdig med svangerskapet. Mange gir uttrykk for at de gruer seg og gleder seg til fødselen på samme tid.

Hva synes du om artikkelen?