BloggAmmehjelperbloggenTilbakelent amming – hva er det?

Tilbakelent amming – hva er det?

Babyen kan finne fram til puppen selv – hvis den bare får lov. Foto: iStock
Blogg: Ammehjelper Ingebjørg Finnesand, Ammehjelpen 27391

Det er kanskje babyers favorittammestilling, men få har hørt om den. Tilbakelent amming handler om å la babyen finne veien til puppen selv. En ammestilling som burde vært mye mer brukt!

De fleste kjenner til sittende og liggende amming, og noen har også hørt om tvillingstilling, men få kjenner til tilbakelent amming. Kort forklart legger mor seg bakover, legger babyen på brystkassen, og lar den finne veien til puppen selv. Babyen spiser i mageleie oppå mor.

Når du ammer i tilbakelent stilling, samarbeider du med babyens spiseinstinkter, og gjør både dietak og amming lettere å få til. Her er det babyen som bestemmer takten og hvordan den skal ta brystet. Mammaen skal bare hjelpe til med det babyen prøver på hvis hun føler den trenger litt hjelp.

Hvorfor denne ammestillingen er så bra, skal jeg forsøke å forklare her.

Vi trodde menneskebabyen ikke kunne dette!
Alle pattedyr finner veien til morens bryst like etter fødselen. Fram til ganske nylig trodde vi det gjaldt alle pattedyr unntatt mennesket. Men så oppdaget man at grunnen til at menneskebabyene ikke fant veien til brystet selv etter fødselen, var at vi ikke hadde latt dem få lov.

Vi har, i alle fall i moderne tid, alltid lagt babyen til brystet etter fødselen, og hjulpet den til å få tak i brystet. Men så viser det seg at hvis fødselshjelperne lar mor og barn få helt ro etter fødselen, så kravler babyen seg av gårde, og søker intenst etter brystet. Babyen kan faktisk krype fra helt nede på mammas mage, og opp til puppen! Babyen bruker beina til å skyve seg framover, og armene til å dytte i brystet for å stimulere det. Når brystet blit stimulert, vil mors brystknopp svare med å knoppe seg, og det blir lettere å finne den. Babyen navigerer med kinnene sine, og leter først etter brystet, så brystknoppen.

Det nyfødte barnet kan finne fram til mors bryst kort tid etter fødselen.

Vipper med hodet for å lete etter puppen
Har du sett hvordan nyfødte ligger og vipper med hodet når de legges på magen? Mange tror at babyen bare prøver å løfte hodet, men ikke er sterk nok til å holde det stabilt oppe, og bare faller ned igjen. Men det er ikke det som skjer – babyen søker etter puppen!

Babyens kraftige spiseinstinkter forteller den at den skal lete etter en forhøyning. Derfor vipper den hodet opp og ned, og velter det litt fra side til side, helt til den kjenner at noe stryker mot kinnet på den ene siden. Når babyen har funnet forhøyningen, vet den hvor den skal. Jeg vet ikke om babyen vet at det er en pupp på hver side, eller om den bare virrer litt rundt på måfå, men når noe stryker mot kinnet blir babyen i hvert fall veldig målrettet. Så skubber og dytter babyen seg oppover i forhøyningens retning, og fortsetter å vippe med hodet i jakt på selve brystknoppen.

Babyen vet hva som er et godt diegrep
Det er helt fantastisk å se hvordan babyen klarer dette selv. Og hvordan den endrer taktikk underveis fra å lete etter brystet, til å skulle søke etter brystknoppen når brystet først er lokalisert. Når babyen kjenner brystknoppen mot kunnet, vet den at den er i mål. Da begynner babyen å åpne munnen, og forsøker å gape over brystknoppen.

Min erfaring er at de fleste babyer gjør framstøtet fra undersiden – de legger haken sin ned på brystet nedenfor brystknoppen, og åpner munnen slik at brystknoppen havner lagt inn i munnen. Og så dier den!

Dette kan babyen!
Dette er en beskrivelse av hva som skjer ved første amming etter fødselen, når babyens instinkter er så kraftige at babyen vet hva den skal gjøre, og i hvilken rekkefølge. Men fascinerende nok stimuleres instinktene også senere om babyen blir lagt oppå mor på denne måten.

Disse instinktene er så sterke at babyen faktisk kan die selv om den sover. Det kan være en fordel hvis du vil unngå at babyen blir veldig utålmodig når den skal spise. Hvis du legger babyen på brystet i halvsøvne, kan den ta brystet nesten uten å registrere det. Dermed blir ammestunden mindre stressende. Det kan være en fordel å amme på denne måten hvis den første tiden med baby har vært spesielt stressende.

Får hjelp av tyngdekraften
Har du sett at babyen tar hendene opp mot munnen når den dier? Disse hendene kan noen ganger komme litt i veien, og gjøre det vanskelig for babyen å ta brystet. Men det skyldes at babyen ikke dier i den mest naturlige ammestillingen. For når babyen ligger på mors bryst og dier, bruker babyen hendene til å stimulere brystet mens den spiser. Når babyen holdes i andre stillinger, virker tyngekraften imot, og hendene havner litt nedover mot siden i stedet.

Når babyen ligger oppå mor og dier, hjelper tyngdekraften den å ligge stabilt. Babyen får god stabilitet i skuldrene sine, og har god kontroll på hodet sitt (selv om det kanskje ikke ser sånn ut). Det som også er bra, er at når babyen løfter hodet og åpner munnen, så sørger tyngdekraften for at underkjeven kommer lenger ned. Dermed får babyen et større grap, og dermed mer av brystet inn i munnen i forhold til andre ammestillinger. Tungen kommer også lenger fram, og svøper brystet bedre. Dette gjør det mindre sannsynlig at du får såre brystknopper. Har du problemer med såre brystknopper kan derfor denne ammestillingen være den beste.

Tilbakelent amming hjemme
Når du skal amme på denne måten hjemme, er det viktig at du ligger godt og avslappet. Du skal lene deg så langt bakover som det er behagelig å ligge. Du skal ikke ligge helt flatt, så bygg deg opp med puter eller en dyne i ryggen slik at du finner en avslappende stilling. Jeg synes det er godt å sitte i enden av en sofa og bygge opp med puter mot armlenet på sofaen, og ha armen på den siden jeg skal amme inn mot ryggen på sofaen. Da får jeg god støtte til armen jeg holder på babyen. Legg gjerne en pute under armen også.

Når du har funnet en god stilling, legger du babyen oppå brystet ditt, gjerne med kinnet mot brystet den skal spise fra. Og så venter du og ser hva babyen gjør. Når babyen er klar, begynner den å søke. Du avgjør selv hvor mye du vil hjelpe til. Gjør det som føles riktig for deg. Noen former brystet litt, eller dirigerer babyen i riktig retning. Unngå å stryke babyens kinn – det er dem babyen bruker til å navigere med. Ikke hold på babyens bakhode heller, men gi den litt rom til å jobbe med hodet (det føles dessuten ubehagelig å få trykket hodet sitt nedover).

Amming med blikkontakt
Det beste av alt er kanskje at du kan se babyen i øynene mens den dier. Se hvor våkent blikket er når babyen konsentrer seg, og hvordan det sløves når den får i seg søvndyssende melk.

Det finnes dessverre ikke så mye bilder av denne ammestillingen, men sjekk nettsiden til Suzanne Colson som har forsket mye på området. Der er det også videoer som forklarer ammestillingen.

Ammehjelpens internasjonale søsterorgan, La Leche League, har også informasjon om tilbakelent amming. Her finner du også mye annen god informasjon om amming.

Du kan også lese om tilbakelent amming på Ammehjelpens nettsider.

Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: