GravidUnnfangelsen - begynnelsen av et nytt liv!

Unnfangelsen – begynnelsen av et nytt liv!

To celler som skal bli til et helt nytt menneske! Illustrasjonsfoto: iStock
Av Monica Moland 73243

Det fantastiske har skjedd! Kroppen din har klart det!

Måned etter måned, ja sannsynligvis år etter år har den gjort seg klar til å ta i mot et befruktet egg, og nå er det der. Det er nesten ikke til å tro, men alt mens du selv var et lite foster og faktisk lå i din mors mage, ble det dannet tusenvis av små uregg i dine små eggstokker. De skulle sikre menneskeslektens overlevelse. Ved pubertet, første mens og eggløsning begynte kroppen å bygge opp slimhinnen inne i livmoren. Den vokste, ble frodig og blodrik, og sørget for det beste å tilby egget i tilfelle befruktning. Når befruktning uteble, ble slimhinnen avstøtt som menstruasjonsblødning, men kroppen startet like forhåpningsfullt å bygge opp livmorslimhinnen igjen – måned etter måned –  like optimistisk.

Det er morsomt å tenke på at vi kvinner også "legger egg", vanligvis ett per måned. Hva skjer så med egget? Dette livets mysterium vet vi noe om i dag, og det er verdt vår oppmerksomhet noen minutter.

Flere timer før det modne egget slippes ut av eggstokken har sannsynligvis egglederen fått beskjed om hvor egget kommer til å løsne. Egglederen står derfor klar til å fange det opp. Her skal ingenting gå tapt. Egget suges inn i egglederen som har den viktige funksjonen å lede det videre. Egget som er vakkert og gjennomskinnelig har faktisk et skall som minner om hønas eggeskall. Det er seigt, elastisk og beskyttende. Selv om egget ikke kan bevege seg, er det på ingen måte passivt, men deltar aktivt. Det har nemlig stor tiltrekningskraft, og trekker til seg de sædcellene som måtte befinner seg i nærheten. Jeg har lest om sædceller som beskrives som hyperaktive i sine bevegelser når de nærmer seg et egg!

Kroppen din har hjulpet disse verdifulle "inntrengerne" på en elegant måte. Først ved å gjøre det beskyttende slimet i livmorhalsen gjennomtrengelig. Dette skjedde ved eggløsningstid. Dernest ved å starte bølgende sammentrekninger i egglederveggen som skaper en strøm av væske oppover mot egget. Sædcellene svømmer på denne måten med strømmen og hjelpes i riktig retning. Av den grunn klarer de den 18 cm lange svømmeturen på ca. en halv time.

Så skjer det store! Et protein i eggskallet gir beskjed til sædcellen at den skal starte avkledningsprosessen. Sædcellens lue forsvinner gradvis, og ved dette frigjøres enzymer som kan oppløse en liten mikroskopisk sprekk i eggets skall. Det gis en mulighet til å kjempe seg inn. Snakk om samarbeid! Dette er det store øyeblikket –  sædcellen er inne, og mulighetene stenges for alle de andre.

At det ble akkurat denne sammensmeltingen som skal føre til så store forandringer i livet ditt, vet du antageligvis ikke. Ingen kjemiske stoffer eller andre mekanismer gir deg beskjed om hva som har hendt – enda.

Historien stopper ikke her. Det er nå den begynner!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Neste artikkel

Nyeste artikler: