1 uke

Av Babyverden 55985

Fra 1 uke og 0 dager til 1 uke og 6 dager av svangerskapet.

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Om barnet:

Kvinnekroppens egg har også et skall. Det er vakkert og gjennomskinnelig, og bærer det flotte navnet zona pellucida. Skallet er seigt og elastisk og ligger beskyttende rundt eggcellen. Det hindrer også at flere enn én spermie (sædcelle) befrukter egget. Selv om egget ikke kan bevege seg, er det på ingen måte passivt. Det deltar selv aktivt i befruktningen. Egget har nemlig stor tiltrekningskraft og trekker til seg de spermiene som måtte befinne seg i nærheten. Nå er det like før en av dem blir fanget inn av egget!

Denne uken begynner altså den fruktbare perioden. Dermed kan samleie nå føre til svangerskap. Spermiene kan overleve flere dager inni kroppen din og vente på egget i egglederen. Det er 18 cm opp dit, og bare de sterkeste spermiene overlever. Egget lever kun opptil ett døgn hvis det ikke befruktes.

Finn ut når sjansen for å lykkes er størst: Eggløsningskalkulator



Til foreldrene:

I livmoren bygges det opp en frodig, blodrik slimhinne for å tilby egget de beste forhold i tilfelle unnfangelse. Imens modnes det egg i eggstokken. Det modnes flere egg, men snart blir det klart hvilket som er vinneren, som slippes ved eggløsningen.

Det er fortsatt noen dager til eggløsning, men samleie nå kan føre til svangerskap. Sædcellene kan nemlig overleve flere dager inni morens kropp. Det er cirka 18 centimeter opp til egglederen, og mange sædceller faller fra på veien. Sekretet i livmorhalsen blir mer tyntflytende nå, slik at det blir lettere for sædcellene å svømme gjennom. De sterkeste sædcellene kan vente på egget inni egglederen.

Planlegger dere å bli gravide, og mor bruker faste medisiner, er det lurt å snakke med fastlegen om disse kan brukes i svangerskapet, eventuelt om spesialistoppfølging anbefales.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: