GravidFørste trimesterGraviditetstester

Graviditetstester

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen og Janet Molde Hollund 20733 Sist oppdatert 20.09.21

Lurer du på om du er gravid? Den enkleste måten å finne ut om du er gravid eller ikke, er å ta en graviditetstest.

Hva er en graviditetstest?
En graviditetstest (også kalt gravitest) kan være flere ting. Det vanligste er en testpinne man tisser på eller dypper i urin for så å avlese hvorvidt man er gravid eller ikke, og kan gjøres hjemme.

Det er også mulig å ta en blodprøve for å finne ut om man er gravid, men det er ikke vanlig.

Alle graviditetstester tester om hormonet hCG (humant chorionadotropin) finnes i kroppen. Hormonet finnes kun i kroppen dersom man er gravid. hCG er på sitt høyeste frem til ca. 8-10. uke og synker mot termin. Regelen er at nivået fordobler seg hver andre dag tidlig i svangerskapet.

Hvordan tar man en graviditetstest?
De fleste graviditetsteser er ganske enkle i bruk og det følger som regel med en god bruksanvisning. Det anbefales ofte å bruke morgenurin, da den er mest konsentrert – og kan inneholde mer hCG.

Hvor kan jeg kjøpe en graviditetstest?
Du kan kjøpe enkle hjemmetester på alle apotek og i mange matvarebutikker.

Du kan også få gjort en graviditetstest gratis på alle Amathea sine kontorer.

I tillegg gjøres slike tester hos de fleste leger, på helsestasjoner og prevensjonskontorer.

Hvilke typer hjemmetester finnes?
Det finnes flere ulike graviditetstester å få kjøpt, men som regel er prinsippet det samme. Selve testen er et papir som reagerer på svangerskapshormonet hCG. Noen har en testpinne i plast rundt papirstripen, andre ikke. Papirstripene fungerer i prinsippet på samme måte som lakmuspapir. Det finnes også digitale tester. Noen sier ikke sier bare om du er gravid eller ei, men har også ukeindikator som viser hvor mange uker du er på vei – dersom du skulle være gravid.

Prisene på testene varierer veldig. De billigste, som gjerne er strimmeltestene, kan du få i 10-pakninger til 100-150 kroner. Velger du en digital test med ukeindikator, koster én test mye mer – en test av et kjent merke koster 169 kroner. De fleste testene lover over 99 prosent sikkerhet på testresultatet. Så hvis du er en person som tror det vil gå med flere tester, kan det være lurt å tenke litt økonomi. Dersom det tar flere prøveperioder, kan det fort bli en del hundrelapper som går med.

Når kan jeg ta en graviditetstest?
De fleste graviditetstestene kan tas fra dagen etter forventet menstruasjon. Enkelte tester er imidlertid svært sensitive og kan gi svar allerede en uke før forventet menstruasjon.

Dersom du har uregelmessige sykluser eller er usikker på når menstruasjonen er ventet, anbefales det å vente til det har gått minst to uker siden sist du hadde ubeskyttet samleie. Dersom en menstruasjon er uvanlig kort, eller blødningsmengden mindre, kan du være gravid.

Som en hovedregel skal du ta en test dersom du har grunn til å tro at du er gravid.

Hvor lang tid tar det før jeg kan avlese svaret?
I de fleste tilfellene tar det bare et par minutter før man kan avlese resultatet. Sjekk imidlertid på pakningen, ettersom dette varierer noe fra test til test. Vær også oppmerksom på at resultatet kun er gyldig en viss periode. Etter for eksempel 15 min kan testen vise et annet resultat enn det som er det virkelige testsvaret. Så går testen etter tidsfristen over fra å være negativ til positiv, skal du se bort fra dette. Et godt råd er å rett og slett kaste testen når tidsvinduet er over.

Hvordan avleser jeg resultatet?
På de fleste graviditetstestene kommer det opp en strek, et kryss eller et ord som tilsier at du er gravid. Det er også vanlig med tilsvarende symbol som bekrefter at testen er riktig utført. Dersom testen ikke er utført på riktig måte, vil det vises. Les på pakningen hvordan du skal lese av resultatet på graviditetstesten du har kjøpt.

Hva hvis testen er negativ?
Dersom graviditetstesten viser at du ikke er gravid, og du er sikker på at du har testet på riktig tidspunkt, er du mest sannsynlig ikke gravid.

Eggløsning kan imidlertid ha funnet sted noe senere i syklusen, slik at det ikke har gått så lang tid siden unnfangelsen som du tror. Da vil kanskje ikke nivåene av svangerskapshormonet hCG være høye nok til å slå ut på en graviditetstest ennå.

Dersom menstruasjonen ikke dukker opp, bør du ta en ny test etter noen dager.

Hva hvis testen er positiv?
Dersom graviditetstesten er positiv, er du gravid. Du bør etter hvert komme i kontakt med lege og jordmor for svangerskapskontroller.

Er du i tvil om du ønsker å beholde barnet eller ikke, kan det være lurt å prate med noen om det. Rådgivningstjenesten Amathea kan være et godt alternativ.

Er graviditetstesten sikker?
Ja. Man regner hjemmetester for svært sikre dersom de gjøres riktig. Enkelte hevder å være mer enn 99 prosent sikre. Ofte foretrekker leger at du har tatt en graviditetstest før du har den første svangerskapskontrollen.

Les også:

Finnes det andre typer graviditetstest?
Som nevnt tidligere er det mulig å bekrefte eller avkrefte svangerskap ved en blodprøve. I motsetning til urintestene kan en blodprøve gi svar på hvor store mengder av svangerskapet hCG som finnes i kroppen din. Slike tester er imidlertid svært kostbare, og gjøres som regel kun i tvilstilfeller, som ved mistanke om spontanabort eller ektopisk svangerskap (svangerskap utenfor livmoren). Noen steder får alle som har vært gjennom assistert befruktning tilbud om en slik blodprøve.

Kilder:


 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Neste artikkel

Nyeste artikler: