GravidSex i svangerskapet

Sex i svangerskapet

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Hentet fra Svangerskapsboken Gravid 15567

I et normalt svangerskap er det trygt å ha samleie. Det kan være godt å vite – både for deg og partneren din. Men er lysten der?

Fosteret ligger trygt inne i livmoren, omgitt av fostervann, fosterhinner og livmor. Livmorhalsen er lukket med en slimpropp, slik at ingenting når inn til barnet gjennom skjeden. Hos noen få kan det likevel være grunner til å unngå samleie. Be om råd hos jordmor eller lege dersom du er usikker.

Er lysten der?
Sexlysten kan påvirkes av svangerskapet – for dere begge to. Det kan skyldes fysiske årsaker som kvalme, trøtthet, ryggsmerter eller andre svangerskapsplager. Eller kanskje overskygger bekymring, utmattelse eller tilstedeværelsen av et barn som sparker, litt av lysten. Det er normalt å få både mindre og mer sexlyst i svangerskapet, og en del merker ingen endring. Det kan også svinge, slik at lysten er økt i deler av svangerskapet, og lavere i andre. Mange har også mest lyst før det blir for sent på kvelden og de blir trøtte. Det kan være vanskelig å takle at partnerens sexlyst endres, men vær forsiktig med å bebreide hverandre.

Vær kreative
Hva som kjennes behagelig er gjerne i endring underveis i svangerskapet. Kanskje er det ikke så godt å ligge flatt på ryggen, eller kanskje kommer magen i veien etter hvert? Bruk fantasien og være krative – tenk postivt og nytt!

Sex er mer enn samleie
Å være nær hverandre på en intim måte handler om mye mer enn bare samleie. Det går fint an å bevare nærheten selv om man ikke har samleie i en periode. Mange gravide opplever økt behov for nærhet, omsorg og kos. Kyss, klemmer, massasje og annen berøring vil også frigjøre endorfiner som gir gode følelser og tilknytning dere imellom. Snakk sammen om hva som kjennes deilig – kanskje endrer det seg også?

Trygt å onanere
Det er ufarlig å onanere mens du er gravid. Det kan være et fint tillegg, eller et godt alternativ dersom du ikke har en partner, eller partneren ikke føler seg bekvem med å ha samleie nå som du er gravid.

Blødninger etter sex
Noen opplever spor av blod etter samleie. Det er som regel ufarlig. Livmorslimhinnen er veldig blodrik, og noen ganger kan det gå hull på små blodkar. Tenk på slimhinnen i nesen – det er ofte lite som til før du blør neseblod, uten at det er farlig. Stopper ikke blødningen, skal du ta kontakt med jordmor, lege eller legevakt. Går blødningen fort over, holder det å nevne den for jordmor/lege ved neste kontroll. Bekymrer det deg, kan du be om en ekstra svangerskapskontroll.

Sammentrekninger etter orgasme
Enkelte kvinner opplever at de får sammentrekninger i magen etter orgasme. De kan også være regelmessige. Sammentrekningene er som regel ufarlige, men hvis de vedvarer eller blir smertefulle, skal du ta dem på alvor.

Å takle avvisning
Det kan oppleves som både vondt og frustrerende når den ene har lyst, men ikke den andre. Det kan være godt å vite at det ofte er en fysisk årsak til den manglende lysten, for eksempel endringer i hormonnivåer. Som regel stabiliserer disse seg utover i svangerskapet, slik at (noe av) lysten vender tilbake.

Klarer man å ta vare på samholdet, nærhet og romantikk også i bølgedalene, er det ofte lettere å komme i gang igjen når forholdene blir gunstigere. Press hjelper aldri. Mange kvinner synes det er slitsomt at partneren maser om sex, og ønsker å bli møtt med forståelse. Paradoksalt nok er en del gravide ikke alltid så forståelsesfulle når det er partneren som ikke har lyst.

Snakk sammen om sexlivet:


  • Hvilket behov har hver av dere for sex?

  • Er behovene like eller ulike, og går det an å nærme seg partnerens behov?

  • Hva tenner dere på?

  • Hva er vanskelig?

  • Hvilke drømmer og fantasier har hver av dere for sexlivet?

  • Hvordan skal dere komme i gang igjen?


Ha en plan for sexlivet etter fødselen
Det er lurt å ha tenkt gjennom og snakket om hvordan dere skal komme i gang med sexlivet etter fødselen. Mange ting kan naturligvis spille inn, ikke minst hvordan fødselen ble, og om det ble for eksempel rifter eller klipp.

I starten er det mye som skal falle på plass i familien, og sex får ikke like høy prioritet. Selv om sex er en viktig del av parforholdet for de aller fleste, kan man også bli vant til å ikke ha sex. Det anbefales å ikke vente for lenge før man prøver, da blir det verre å komme igang. Møt hverandres behov med forståelse. Sett av tid, gå varsomt fram, og bruk glidemiddel ved behov. Føles det ubehagelig, kan dere vente litt før dere prøver igjen, eller høre med lege eller jordmor.

Husk prevensjon dersom dere ikke ønsker å bli gravide igjen så raskt. Fullamming gir bare delvis beskyttelse.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: