GravidFølelser i svangerskapetFølelsesmessige forandringer

Følelsesmessige forandringer

Følelser i kok? Det er mye som skjer på det mentale og emosjonelle planet også når du skal bli mamma. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Hentet fra Svangerskapsboken Gravid 18413

Svangerskapet kan by på store fysiske overraskelser, men de psykiske kan kanskje bli vel så overveldende.

Uansett omstendighetene kan det ta tid å finne seg til rette i den nye situasjonen. I de første månedene kan derfor følelsene være svært varierende. De fysiske forandringene under svangerskapet skjer vanligvis så gradvis at du får sjansen til å henge med. Du har en viss følelse av kontroll. Du vet hvorfor de skjer, muligens også når de skjer, og du kan forstå dem. De psykiske forandringene derimot, kan komme som lynnedslag!

  • Jordmor Ragna skriver: Jeg har truffet utrolig mange forskjellige, flotte kvinner i jobben min som jordmor. Alle har hatt mange forskjellige tanker og følelser rundt det å være gravid, og skulle bringe et barn til verden. Men det er én ting som stort sett alle har til felles: Følelsen av å være mer såbar og følsom.

Følelsene kan svinge raskt, og være så sterke og ukjente at det kan virke skremmende. Det er ikke uvanlig å høre kvinner fortelle at de ikke kjenner seg selv igjen. Glede og forventning kan snus til bekymring og sinne på kort tid. Irritabiliteten kan være plagsom. ”Lunta” er blitt kort, usikkerheten gnager, og angsten kommer og går. Og så tårene da, alle tårene som kvinnene ikke visste at de hadde. Noen forteller at de ikke engang vet hvorfor de gråter. Tårene bare presser seg på.

Ikke alltid bare fint å være gravid
Det er en forventning om at det skal oppleves fantastisk å være gravid. Men det er ikke alltid virkeligheten. Mange opplever skyldfølelse for at de ikke nyter svangerskapet slik de burde. Da kan det kanskje være en trøst å vite at det ikke er uvanlig å ikke trives helt som gravid – enten det er i forhold til kropp eller annet. Snakk med jordmor eller noen andre om følelsene dine!


  • For de fleste gravide oppleves svangerskapet som en spennende tid. Men det er ikke uvanlig at vi hører fra gravide at de ikke trives med å være gravid. De kjenner ikke igjen sin egen kropp, de synes det er vanskelig at de legger på seg, og at kroppen påvirkes på måter de ikke liker: Å ikke føle seg vel i sin gravide kropp


Bekymring, angst eller depresjon?
Mange opplever at bekymringer opptar mye av tiden. Er alt i orden med den lille? Kommer fødselen til å gå bra? Vil jeg bli en god mor? Slike tanker er vanlige.

Noen ganger blir bekymringen til en vedvarende redsel – en angstfølelse, ofte knyttet opp til fødselen, men ikke alltid. Svangerskapsdepresjon er også vanligere enn mange tror, og skal alltid tas på alvor.

Snakk med jordmor eller lege om vanskelige følelser – det finnes hjelp å få!


  • Gravide skremmes til fødselsangst: Vi jordmødre har merket en endring i gravides forventninger og ønsker rundt fødselen. Mange flere er engstelige og gruer seg enn før. Noen ganger lurer vi på hvorfor det har blitt sånn.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: