GravidEr det farlig å blø etter samleie?

Er det farlig å blø etter samleie?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 40450
Det er naturlig at gravide bekymrer seg hvis det dukker opp litt blod etter samleie. Heldigvis er det som oftest helt ufarlig.

– Vanligvis skal man jo ikke blø når man er gravid. Heller ikke i forbindelse med samleie. Men, det er ganske mange som opplever det likevel. Det er nemlig slik at slimhinnene blir mer blodfulle når man er gravid, og da blir de mer sårbare for blødninger. Noen gravide opplever også at de lettere blør neseblod, eller blør litt når de pusser tenner. Det handler om akkurat det samme som når man blør litt i forbindelse med samleie, sier jordmor Ragna T. Larsen.

Også fastlege Kari Løvendahl Mogstad mener det er vanlig.

– Det er i hvert fall ikke uvanlig, men noe jeg hører ofte om fra gravide jeg følger opp i svangerskapsomsorgen, sier hun.

Også Løvendahl Mogstad sier at det som regel er helt ufarlig med slike blødninger.

Hvorfor blør man etter samleie?

Det store spørsmålet mange lurer på er – hvor kommer blodet fra?

– Det skyldes oftest små rifter i skjedeveggen, eller at det blør lett fra livmorhalsen. Ved støt under samleie kan det oppstå småblødninger fra livmorhalsen (cervix), men disse er oftest helt ufarlige, sier Løvendahl Mogstad.

Hun understreker at det er viktig å ta celleprøver regelmessig i henhold til anbefalingene i screeningprogrammet. Er det lenge siden du sist tok en celleprøve, er det lurt å nevne det for lege og jordmor, og også ta småblødninger mer på alvor.

En annen årsak til blødninger kan være morkakens plassering.

– Noen få ganger kan blødninger i forbindelse med samleie skyldes at morkaken ligger foran skjedeåpningen, såkalt forliggende morkake (placenta praevia). Dette oppdages gjerne på ultralyd, og legen vil informere om eventuelle råd vedrørende samleie, forklarer Løvendahl Mogstad.

En annen mulig årsak er abort.

– Men da blør det også uavhengig av samleie. Og kommer det klumper, skyldes det veldig sjelden annet enn abort, sier Løvendahl Mogstad.


Bør jeg ta kontakt med lege?

Det kan oppleves som litt voldsomt å kontakte lege hvis man bare har sett litt rosa i trusen etter samleie, men det synes ikke Løvendahl Mogstad at skal være noe hinder.

– Det er ikke hysterisk! Jeg mener at man skal oppsøke lege dersom man har begynt å blø etter samleie. Så kan legen gjøre en vurdering ut fra det kvinnen forteller, og ta en kikk inn for å se om hun/han kan se hvor blødningen kommer fra, sier Løvendahl Mogstad.

Jordmor Larsen mener også at du skal alltid ta blødninger på alvor, og følge med.

– Hvis du får smerter eller det begynner å blø kraftigere som en menstruasjon, bør du sjekke det opp og finne ut om blødningen stammer fra noe annet enn slimhinnen, sier Larsen.

Kan vi fortsette å ha samleie, eller bør vi unngå det?

Hun sier mengden og varigheten på blødningen betyr mye.

– Jeg tenker at så lenge du bare blør litt, og det slutter av seg selv i løpet av en dag, og du føler deg i fin form, så er det fortsatt trygt med samleie, mener Larsen.

Løvendahl Mogstad mener man bør vente litt og så prøve igjen.

– Jeg vil anbefale å ha et opphold på minst en uke, og så prøve igjen og se om det oppstår blødninger også neste gang, sier Løvendahl Mogstad.

Hun mener det er viktig å ha avklart årsaken før man gjenopptar sexlivet.

Løvendahl Mogstad sier at man også bør være forsiktig med bruk av sexleketøy.

– Ved bruk av dildo og lignende har man økt infeksjonsfare og mindre kontroll på støt og belastning, som kan føre til blødning, sier hun.

Snakk med partneren din

Å ha samleie når man er bekymret for å blø kan være vanskelig for noen.

– Snakk med partneren din om dette. For å kunne nyte sex og samliv er det viktig å kunne slappe av, og kjenne seg trygg på at det er ok, sier Larsen.

Hun sier også at det fint går an å ha en nær relasjon som man er tilfreds med selv om sexlivet kanskje er litt annerledes en stund.

– Det viktigste er nok å kunne snakke om det, og finne gode måter å vise hverandre omsorg, nærhet og kjærlighet på, sier hun.


Er et noen som ikke bør ha samleie i graviditeten?

De fleste kan ha samleie gjennom hele graviditeten dersom de har lyst, men det finnes unntak.

– Dersom man har en truende abort eller man har forliggende morkake, skal man avstå fra samleie. Dersom det er fare for prematur fødsel, eller man har sviktende livmorhals er også anbefalingen å ikke ha samleie. Bærer man på flere barn (tvillinger, trillinger, firlinger) er også rådet å avstå fra samleie ved slutten av graviditeten. Man skal også avstå fra samleie dersom partneren har en herpesinfeksjon eller annen infeksjon, og den gravide ikke er smittet fra før, forklarer Løvendahl Mogstad.


Podcast: Når du blør i graviditeten
Gjest: jordmor Merete Arnøy


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: