BabySøvnSlik hjelper du barnet når vi stiller klokken

Slik hjelper du barnet når vi stiller klokken

Overgangen fra vinter- til sommertid går ofte bedre enn fra sommer- til vintertid. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 12084
Det går mot sommer, og natt til søndag er det igjen på tide å stille klokken. Det er derimot ikke alltid like lett å få de minste til å forstå dette med vintertid, sommertid og leggetid.

Natt til søndag 26. mars må alle stille klokkene sine én time fram, fra 2 til 3. Det vil si at når barnet skal legges søndag kveld, blir det én time tidligere enn vanlig.

– Barn er ikke like. Noen kan snus i rytmen fra den ene dagen til den andre, andre barn trenger mykere overganger, sier helsesykepleier Elin Asbjørnsen.

Det er derfor vanskelig å gi generelle råd om hvordan overgangen skal løses.

Snart slutt på sommer- og vintertid?
EU-parlamentet stemte 26. mars 2019 for å avskaffe sommer- og vintertid i EU i 2021. Det har det ikke blitt noe av foreløpig. 

Hvordan hjelper man barnet?
SOMMERTID:
– Man kan godt prøve å ta opp barnet litt tidligere på morgenen og forskyve hvilen på dagtid slik at barnet er trøttere til kvelden. Hvis det er barn som har veldig faste rutiner, kan man forsøke å snu rytmen med 10-15 minutter av gangen, sier helsesykepleier Elin Asbjørnsen.

VINTERTID:
Når utfordringen er den andre veien – som ved vintertid – kan det være en god idé å være ute hvis en skal drøye leggingen, slik at man ikke risikerer at barnet sovner i en krok hjemme i stua.

– Oftest går disse overgangene veldig fint! Barn er tilpasningsdyktige, det ser man ikke minst i barnehagene når barna legges til å hvile på dagen, sier Asbjørnsen.

Sommertid, Norge 2023
Natt til 26. mars: Klokken stilles én time fram, fra 2 til 3 på natten. Sommertiden varer i 31 uker.

Vintertid, Norge 2023
Natt til søndag 29. oktober, kl 03.00, stilles klokka en time tilbake til kl. 02.00 fra sommertid til vintertid.

Huskeregler
Klokken skal alltid stilles mot sommeren – fram mot sommeren om våren, tilbake mot sommeren om høsten.

Timeanddate.no har også et lite tips for å huske hvilken vei klokka skal stilles – nemlig at klokka følger hagemøblene. Vi tar hagemøblene fram om våren og tilbake om høsten.

En engelsk huskeregel sier "Spring forward. Fall back".

Sommertid rundt i verden?
De fleste industrialiserte land i de nordligste breddegradene bruker sommertid i månedene mars/april til oktober/november. Noen land på den sørlige halvkule har sommertid i månedene fra september/oktober til februar-april. Land som ligger i nærheten av ekvator bruker sjelden sommertid ettersom dagens lengde ikke varierer særlig mye i løpet av året. I Europa er det bare Island, Russland og Hviterussland som ikke har sommertid.

Innføringen av sommertid
Sommertid ble innført under første verdenskrig. Tyskland og tysk-okkuperte områder var først ute, ved å stille klokken fra 23.00 til 24.00, 30. april 1916. Norge fulgte året etter.

Bakgrunnen var at man ønsker en bedre utnyttelse av sommermånedene med lys en time ekstra om kvelden. Sollyset vil da komme litt senere "om morgenen", men da sover de fleste likevel.

Politisk sommertid
Å ha sommertid er omstridt i mange land. Dette fører av og til til at ulike regjeringer bruker sommertid ett år, mens de året etter bare bruker normaltid. I flere land blir datoene for sommertid bestemt for bare ett år av gangen, og de blir gjerne endret på kort varsel.
Sommertid i Australia er fra den første søndagen i oktober til den første søndagen i april.
Det er imidlertid ikke alle statene som bruker sommertid.

Lang sommertid
I USA og Canada har man sommertid fra andre søndag i mars til første søndag i november.

Enda lengre sommertid
Cuba stilte fram klokken til sommertid i 2004, men stilte ikke klokken tilbake før to år senere.

Kilde: timeanddate.no

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: