Er det tradisjon med ribbe, juleøl og akevitt? Når du er gravid bør du kutte alkoholbruken. Det kan være lurt også når du skal feire jul med barn.

Julen er utvilsomt barnas høytid med hygge, forventning og glede. Familien samles rundt bordet og nydelig julemat serveres. Med tilhørende drikke.

Unnskyldning for å ikke drikke
Skal man avstå fra alkohol, skal man helst ha en grunn. Den enkleste og mest aksepterte løsningen er ”Nei takk, jeg kjører”. Er du høygravid, går det også som regel greit å takke nei.

Er man nettopp blitt gravid, og gjerne vil holde svangerskapet hemmelig, kan julemiddagene bli problematiske. Takker man nei, kommer gjerne spørsmålet. Og mange er også usikre på om de kan drikke. Vi vet at alkohol kan skade barnet, men vi vet ikke hvor mye (eller lite!) som skal til. Derfor anbefales norske kvinner avhold i hele svangerskapet. Dersom du drikker alkohol, får barnet samme promille som deg. Stort alkoholforbruk kan øke sjansen for hjertefeil, lav fødselsvekt og problemer med immunforsvaret.

”Nei takk, ikke når vi er sammen med ungene” er heller ikke akseptert i samme grad, som når man takker nei for å kjøre. Men det kan føles lettere om man tar valget sammen.

 

Alkoholfri sone
Mange velger å la være å drikke rundt barna, og det er en kjempesmart løsning. Barna slipper belastningen det er å bekymre seg for foreldrenes oppførsel, man skaper trygghet, sikkerhet og trivsel. Vi vil jo det beste for barna våre!

De fleste foreldre med høyt alkoholforbruk fornekter at dette er problematisk. Hvis bare de foreldrene som selv er enige i at de drikker for mye, skal innføre alkoholfri sone rundt barna sine, får det derfor liten effekt.

Barn frykter fyll
Det kan være vanskelig for barn å skille mellom beruselse og fyll, og mange opplever utrygghet og ubehag når de voksne forandrer seg. For dem kan det virke skummelt at mor og far blir mer avslappet, blidere, får behov for mer nærhet og kommer i bedre stemning – fordi de ikke oppfører seg ”normalt” lenger. Barn opplever ofte atferdsendringer tidligere enn foreldre er klar over. Eldre barn bekymrer seg for at foreldrene skal dumme seg ut, eller bli avhengige av alkohol.

Mange barn opplever fulle voksne i julen

Finnes alternativer
Ønsker man å ta seg et glass eller to, kan det være smart å vente til barna har sovnet. Alkoholfrie drinker og alkoholfritt øl er gode alternativer. Man behøver ikke å drikke brus sammen med barna selv om julefeiringen skal være alkoholfri. Enklest er kanskje alkoholfritt øl eller cider, men det kan bli mye moro og kos av å lage flotte drinker som alternativ. Vi i Babyverden har noen forslag til alkoholfrie drinker.

Alkoholfri nyttårsfeiring
Alkohol, raketter og barn er en skummel kombinasjon, i hvert fall når det er snakk om betydelige alkoholmengder. Og for mange barn betyr nyttårsfeiring fyll og voksne som morer seg på voksent vis. Særlig vanskelig blir det for barna dersom alkohol har vært drukket flere ganger i julen.

Fire av ti kutter
85 prosent av de spurte i en undersøkelse utført av MMI mener at man ikke bør nyte alkohol når man er sammen med barn. Enda flere mener alkohol ikke skal nytes av gravide. En undersøkelse utført for AlkoKutt viser at fire av ti lever opp til sine utsagn og kutter ut alkohol når julen feires sammen med barn. Andelen er minst i Oslo og størst på Vestlandet.

— En gledelig utvikling, når vi vet at juleøl og akevitt har vært nødvendig i mange voksnes oppfatning for å skape julestemning, sier daglig leder i AlkoKutt Trine Stensen.

AlkoKutt gir følgende råd:

  • Sørg for at de fleste sammenkomstene med barn er uten alkohol.
  • Innfør alkoholfrie dager også i julen.
  • Vis at det går an å feste uten alkohol.
  • Finn praktiske løsninger som tar hensyn til barna, de trives best med edru voksne.
  • Vil du drikke når du er sammen med barn, drikk mindre enn du pleier.
  • Fyll er uakseptabelt. Å skille mellom beruselse og fyll kan være vanskelig for barn.
  • Hvor mye alkohol som skal til før barna føler ubehag, er individuelt, men ofte mindre enn voksne tror.
  • Husk at dere kan velge om dere vil drikke eller ei. Barna kan ikke velge om de vil være til stede eller ikke.

Noen ganger passer det ikke med alkohol.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?