BloggDe første svangerskapsukene

De første svangerskapsukene

Mange merker ikke noe til graviditetssymptomene før etter at de har fått positiv graviditetstest. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 41553

Er du en av dem som akkurat har blitt gravid? Som er veldig spent på hvordan de neste ukene vil bli? Som lurer på hvordan du vil merke endringene i kroppen? 

Har du nettopp har fått en positiv graviditetstest, og gleder deg til å kunne fortelle familie og venner at du er gravid?

Når livmoren tar i mot et befruktet egg og omfavner det, vil kroppen påvirkes på mange måter. Det er jo helt fantastisk hvordan kroppen i løpet av de kommende ukene optimaliserer alle funksjoner og tilpasser seg at der er et lite nytt menneske på vei.

De tidligste graviditetssymptomene
For de fleste vil nok det første tegnet på at en er gravid være at menstruasjonen ikke kommer som forventet. Det er mange som ikke merker noe annet. Med de gode graviditetstestene vi har i dag, kan du faktisk få en positiv prøve fra forventet mens, noen før det.

Ellers er det veldig vanlig at en kjenner endring i brystene tidlig – de fleste vil bli uvanlig ømme når de tar på brystene. Dette skyldes hormonforandringene i kroppen. Brystene begynner allerede å gjøre seg klar for å kunne produsere melk.

Et ellers vanlig symptom for hele svangerskapet; det å måtte tisse ofte. I starten skyldes dette mer hormonpåvirkningen på urinveiene, etter hvert fordi livmor og baby presser fysisk mot blæren.

Kvalme og problemer med fordøyelsen
Mange gravide vil oppleve at de kan få litt utfordringer med kvalme. Dette kan komme ganske raskt etter at en har blitt gravid, for noen allerede 1-2 uker etter positiv graviditetstest. Det handler for mange om morgenkvalme, der noen må spise litt før de står opp. Det kan gjøre at kvalmen roer seg. De fleste vil måtte spise lite og ofte, og noen må kanskje unngå en del matvarer som gjør dem kvalm.

Kvalmen vil oftest gi seg i løpet av de første 12-14 ukene, men for noen vil den kunne vare enda lenger. Så er det jo ikke alltid rettferdig heller, for noen gravide merker ikke noe til kvalmen i det hele tatt.

Noen gravide vil kunne merke at magen blir treigere eller løsere. I utgangspunktet er det sånn at kroppen prioriterer hvilke organ som er viktigst å administrere blod til, og når en er gravid, er livmoren det organet som stikker av med seieren. Tarmen blir på en måte ikke så viktig. Fascinerende!

Gjesp! Så trøtt
Veldig mange gravide opplever at de blir umåtelig trøtte, og føler seg tomme for energi. Hormonene setter en litt ut av spill! Følelsen av å alltid være i underskudd på søvn er vanlig! Dette vil som regel komme seg, når du går over i 2. trimester. Men, mange kjenner ikke seg selv helt igjen denne første tiden. Det er bare å prioritere litt ekstra tid til hvile mens det står på.

Der finnes flere andre symptomer på at en er gravid, men disse er nok de mest vanlige.

Forsterket luktesans og endringer i smakssansene
Selv husker jeg at det aller første tegnet var at jeg reagerte negativt på kaffelukt! Og jeg som er så glad i kaffe til vanlig! Så lukte- og smaks sansene påvirkes også, men ikke for alle. Noen kan også føle at de får en metallsmak i munnen.

De første ukene av svangerskapet kan dermed være en utfordrende tid for mange gravide – men de aller fleste slipper med lette symptomer som de lever godt med en periode.

Noen blir ekstremt kvalme
Noen få kan oppleve at kvalmen blir så kraftig at de kaster opp og ikke får i seg særlig mye mat og drikke. Dette kalles hyperemesis – noe som kan medføre innleggelse eller medisinering og/eller væskebehandling. Disse er heldigvis ikke i flertall!

Forbered deg på noen ukers unntakstilstand
Så til dere som vet at et lite nytt liv er på vei – ta godt vare på dere selv, og tenk at de vanligste plagene i starten går over for de aller fleste! Det er litt unntakstilstand i kroppen i denne perioden!

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: