GravidVondt i hodet i graviditeten

Vondt i hodet i graviditeten

Gravid og vondt i hodet? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Malin Sofie Leirvik 69560
Hodepine kan være en demper på allmenntilstanden. Det er ubehagelig og noen ganger helt uutholdelig. Får du oftere vondt i hodet i graviditeten, og hva kan årsaken til hodepinen være?

Om du er gravid eller ei, hodepine er aldri godt. Noen blir i tillegg kvalme og dårlige av hodepinen. Hva skal du gjøre for å lindre ubehaget?

– Når hodepinen inntreffer gjør du det samme du ville gjort dersom du ikke var gravid. Vann, paracetamol og en liten lur. Dersom du ikke vil ta paracet i graviditeten er en liten slumring på sofaen et undervurdert knep. Noen minutter på øyet kan gjøre susen for hodepinen, sier jordmor Annett Hegén Michelsen.

For lite væske og mat

– Det er mest vanlig at hodepinen kommer av for lite væske og mat. Det er derfor viktig å få i seg nok mat og drikke for å unngå hodepine. Et jevnt blodtrykk og blodsukker kan hindre hodepine, sier Hegén Michelsen.

Hvis du er mye kvalm og dårlig kan det være vanskelig å opprettholde væskeinntaket. Det gir økt risiko for hodepine, og generelt ubehag.

– Hvis du ikke klarer å få i deg nok drikke, må du kontakte lege eller jordmor. De kan henvise deg til sykehuset, slik at du kan få væske intravenøst. Dette gjelder særlig de som sliter med ekstrem svangerskapskvalme, og ikke får i seg næring, sier Hegén Michelsen.

Søvnmangel og hodepine

Hormonforendringene i kroppen kan virke på forskjellig vis. Noen kan få hyppigere hodepine, mens andremerker mindre til det. Det er også andre årsaker som kan gjøre at du føler deg dårlig.

– Dersom du sover for lite, kan det øke sannsynligheten for at du får hodepine. Søvnmangel kan komme av både stress og bekymringer, så gi deg selv tid til å slappe av, sier Hegén Michelsen.

Lav blodprosent kan gi hodepine
Jernbehovet øket i graviditeten. Du skal både ha nok jern til deg selv, morkaken og fosteret. Da kan det fort bli litt skralt med ressurser, og mange kan trenge litt ekstra påfyll.

– I andre og tredje trimester kan lav blodprosent være en årsak til hodepine. Det kan du få sjekket hos jordmor eller lege. Jerntilskudd vil være til hjelp mot hodepine. Tilskuddet skal kun tas i samråd med lege, sier Hegén Michelsen.

Plaget av migrene
Migrene er en intens hodepine som kan gi slørete syn, kvalme og i noen tilfeller minsket følsomhet i hendene. Migrene kan være uutholdelig, og de fleste som har det, vet at et mørkt rom og god tid til søvn er ofte nøkkelen for å bli bedre. Hvordan migrenen blir påvirket av graviditeten kan variere mye.

– Noen som har migrene vil oppleve av migrenen blir verre i graviditeten på grunn av hormonforandringene. Andre opplever at hodepinen minsker i graviditeten også på grunn av hormonene. Dette er veldig individuelt, sier Hegén Michelsen.

Opplever du migrene hyppig – såkalt kronisk migrene, har du kanskje fått utskrevet medisiner. Kan du bruke disse?

– Dersom du sliter med migrene i graviditeten må du kontakte lege, slik at du kan få informasjon om hva slags medisin du kan ta. Det er noen medisiner gravide bør avstå fra, og hvis du allerede bruker medisiner mot migrene, kan det være du må bytte disse med noen andre, sier Hegén Michelsen.

Svangerskapsforgiftning kan gi hodepine
– Dersom du har hodepine og samtidig føler deg dårlig, bør du kontakte lege. Da kan det var tegn på en potensielt alvorlig svangerskapskomplikasjon, sier Hegén Michelsen.

Det kan være snakk om svangerskapsforgiftning. Følge ekstra nøye med om du opplever disse symptomene:

– Pannehodepine – smerte mellom øynene eller midt på pannen i slutten av andre trimester og i tredje trimester. Sammen med høyt blodtrykk, svimmelhet, synsforstyrrelser eller vann i kroppen, kan det være tegn på svangerskapsforgiftning. Ta kontakt med lege om du mistenker svangerskapsforgiftning, oppfordrer Hegeén Michelsen.

Hør podcasten om svangerskapsforgiftning her:


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Neste artikkel

Nyeste artikler: