GravidGravid – og avslørt!

Gravid – og avslørt!

Wow! Hvordan kunne noen gjette at jeg er gravid – så tidlig? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 23464

– Jeg fatter det ikke, men dette er det tredje svangerskapet svigermor avslører, uten at noen har sagt noe, skriver en forumbruker. Har du opplevd å bli avslørt?

Selv ser hun ingen forandringer, men det gjør svigermor. I ansiktet. Forumbrukeren er tatt på fersken – for tredje gang. Hun er slettes ikke alene. Mange har opplevd at det de trodde var en hemmelighet, har blitt fanget opp av omgivelsene lenge før noen har fortalt noe.

«Ja, mammaen min så det. Var hoven i ansiktet, og så det selv også.»

«Farmora mi så det visst på meg to dager etter positiv test. Var da nesten seks uker på vei».

«Da jeg var gravid med første, var det en som visste det før meg. Jeg var i praksis, og hun ene førskolelæreren på avdelingen hadde nevnt for praksislæreren min at hun var sikker på at jeg var gravid, på grunn av noe med ansiktet mitt. Praksislæreren min sa at det var jeg nok ikke, for hun visste at vi hadde vært prøvere lenge, og ikke fikk det til - og at jeg var rimelig langt nede akkurat da, på grunn av det...

To uker ETTERPÅ tok jeg en test, som viste gravid, og da var jeg nesten åtte uker på vei. Da fikk jeg vite hva hun hadde sagt, og ble en smule målløs.»

Går det an å se på noen at de er gravide så tidlig?
Jordmor Grethe R. Teigen ved Mamastork sier at også hun har hørt slike historier.
– Jeg har også selv blitt «avslørt» før jeg nesten visste det selv. Jeg vet enkelte føler de kan se det på ansiktet til nygravide, men jeg vet ikke om det finnes mye sikker kunnskap i dette. Men jeg føler ikke jeg helt kan avvise det heller, sier Teigen.

Glød
Så hva er det som gjør at ansiktet kan avsløre at vi er gravide?

«Faren til en venninne av meg så det også på ansiktet mitt. Da var jeg cirka sju uker på vei.
Han sa at jeg hadde fått den flotte gløden og at jeg strålte. Noe jeg ikke akkurat så selv, for følte meg ikke så flott den første tiden.»

«Det er tre andre på jobb som også er gravide nå, og jeg så det på dem lenge før de sa noe. Det er et eller annet med utstrålingen når man er gravid. Man kunne omtrent skrevet det i panna, så tydelig er det.»

Omsorg
Utstråler vi kanskje også et ekstra behov for å bli tatt vare på?

«Var vel kanskje seks uker på veg eller noe da en kompis mente jeg måtte være gravid, fordi han plutselig følte ett voldsomt behov for å passe på meg. Han mente han fikk det hver gang noen var gravide. Jeg nekta plent i mange uker, men han var like bastant...»

«Sjefen min avslørte meg. Hun sa at jeg som var i så dårlig form, burde se å ta meg en graviditetstest, for det der kjente ho igjen. Da jeg fortalte ho det, så var jeg 7 uker på vei, og da viste jeg ho et bilde av testen. Da fikk jeg dette svaret:" Jammen, det der har jeg jo visst lenge!"»

Les mer: Gravid - uke for uke

En følelse…
Noen «bare vet» det, uten å kunne sette fingeren på noe spesielt. En sjette sans, kanskje?

«For noen år siden "så" jeg det på svigerinna mi at enten var hun gravid eller blei det innen kort tid.. og jaggu hadde jeg ikke rett. Hun blei det kort tid etter jeg "så".»

«Forrige gang ble vi avslørt i uke 8, etter at svigermor hadde drømt det! Søsteren til mannen ringte dagen etter og spurte oss rett ut. Hadde ikke sett dem på flere uker da, så ingen av dem kunne ha sett noe på meg. Var litt sært ja...»

«Ja, en av mine nærmeste venninner påstår at hun bare fikk en følelse. Hun bor i Italia til vanlig, og kom hjem en tur dagen etter at jeg fikk positiv test. Jeg hadde ikke sagt noe om at vi prøvde å bli gravide heller. Hun skulle komme og hente meg, og da jeg kom mot henne for å gi henne en klem bråstoppet hun og utbrøt: Du er gravid, du! Jeg ble jo ganske lang i maska og måtte innrømme at det stemte.»

Avslørt av graviditetstegn
Noen ganger kan graviditeten også bli avslørt ved at en faktisk ikke klarer å skjule de første tegnene. Eller at en endrer litt på levemåten etter at en har fått positiv graviditetstest.

«Broren til samboer skjønte det med en gang da jeg sluttet å røyke.»

«Denne gangen spurte svigerinnen min mannen etter at jeg "plutselig" hadde gått opp nesten to bh-størrelser på et par uker. Var i uke 10 eller 11 da.»

«Faren min skjønte det med første barnet mitt. Jeg fikk beskjed da vi fortalte det. Jeg var blitt brei over baken, sa han.»

«Jeg og broren min jobber på samme sted, og min brors sjef konfronterte broren min med: Skal du bli onkel igjen? Han påstod at jeg måtte være gravid, for jeg var litt hvit i panna, rød under øynene og innhul i kinnene, og det var typisk gravidansikt, påstod han. Og han har fire barn, so he would know!»

«Ja, det var ikke til å skjule. Spydde i ett fra uke 5-6 - de på jobben så jo selvfølgelig det.»

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: