GravidFølelser i svangerskapetJippi! Vi er gravide! Hysj?

Jippi! Vi er gravide! Hysj?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Hilde Nesse 32282

Graviditetstesten er positiv. Du er gravid og dere skal bli foreldre – enten for første gang eller igjen. Kanskje er dere fylt med motstridende følelser: På den ene siden vil dere rope det ut høyt og fortelle det til alle, på den andre siden vil dere ha deres lille hemmelighet en stund til.

Det finnes ingen fasitsvar på når det er riktig å fortelle om graviditeten. Bare dere vet når dere ønsker å dele nyheten. Det som er sikkert er at det varierer veldig for når i svangerskapet man forteller andre om babyen. Ulike faktorer kan spille inn: de vordende foreldrenes følelser, forholdet til familien, behov for tilrettelegging på arbeidsplassen, kvinnens fysiske form –  og ikke minst foreldrenes personlighet.

Vente til uke 12?
Noen synes det er godt å fortelle om graviditeten tidlig i svangerskapet. Da slipper de å komme med hvite løgner når de ikke er helt i form, når de avstår fra alkohol, slutter å røyke, avstår fra visse typer mat og lignende. Det kan jo være en fantastisk nyhet å dele med andre man er glade i, familie og venner – og jo tidligere dere forteller det, jo lenger tid er det å glede seg sammen.

Andre ønsker å vente til de har passert uke 12. Dette henger sammen med at risikoen for spontanabort reduseres betraktelig etter denne uken. Da tenker de at det blir verre å dele dette med andre. For andre er det godt å kunne dele det med de nærmeste dersom du skulle abortere, for det er en trist opplevelse som dere kan ha behov for å prate om. Hvis det skulle skje, så kan dere også oppleve at andre rundt dere har opplevd det selv også.

Hva skal vi svare når de spør?
Det hender at andre har gjettet at du er gravid før dere har fortalt det. Du kommer som regel i situasjoner der du velger annerledes enn du ville gjort dersom du ikke var gravid. Noen spør direkte om en gravid, andre ganger kan en merke blikk mot magen. Det er du og dere som bestemmer når dere skal fortelle det, og av og til må en ty til en ”hvit løgn” i slike situasjoner.

Hvordan fortelle det?
De fleste innvier nok den nærmeste familien først i hemmeligheten, andre forteller det til nære venner. Å dele en slik nyhet er spesielt, og noen legger vekt på at det skal skje på en spennende måte. Her er noen tips: Gi smokker, babytøy eller krus av typen ”verdens beste bestefar” i gave, la eldre barn fortelle det eller ramme inn ultralydbildet. Følg hjertet og magen her!

Hva med søsken?
Tidspunktet for å fortelle andre barn om babyen varierer også mye. Noen velger å fortelle det med én gang, andre venter til nærmere fødselen. Det rådes ofte å fortelle barnet om babyen rundt om tiden når magen begynner å vise og dere forteller andre om svangerskapet. Slike nyheter skal komme fra dere foreldre, ikke fra velmenende slektninger og venner som lurer på om han ikke gleder seg til å bli storebror. Er mor dårlig og har mye kvalme tidlig i svangerskapet, kan det likevel være en god idé å fortelle barnet tidlig i svangerskapet. Han blir sikkert lettet når han forstår at mor ikke er syk.

Alderen til eldre søsken kan være avgjørende for når og hvordan fortelle nyheten gis. Hvis dere ønsker å holde svangerskapet hemmelig i begynnelsen, er det kanskje lurt å ikke fortelle den pratsomme fireåringen om babyen. Sjansen er stor for at hemmeligheten sprekker rimelig snart. De yngre barna har vanskelig for å skjønne hva det innebærer at mor er gravid og at snart kommer en baby i familien. Eldre barn trenger også tid til å fordøye informasjonen og bli vant til tanken på at et søsken. Vær forberedt på mange spørsmål i tiden som kommer!

Den enkleste måten å fortelle om babyen på, er å si at han skal bli storebror. Si heller ”vi tror det er en jente” enn at det er en jente. Unger tar ting svært bokstavlig, og kan bli dypt skuffet dersom søskenet viser seg å være en gutt. Både når dere forteller nyheten og i tiden som kommer, er det viktig å understreke at dere fortsatt vil være like glad i ham etter at babyen kommer. Kanskje kan noen barn føle seg truet og bli sjalu på at mamma og pappa er opptatt av andre enn dem selv?

Hva med sjefen?
Det å være gravid er som regel en ønsket og lykkelig begivenhet. Likevel er det mange som kvier seg for å fortelle det til arbeidsgiveren. I forhold til arbeidsgiveren er du pliktig å fortelle det senest tre måneder før du går i permisjon. De fleste velger nok å fortelle det før, det kan være praktiske hensyn og tilrettelegginger som skal gjøres, sosiale tiltak en ikke ønsker å delta på eller at formen ikke er helt på topp. De å ikke alltid kunne yte maksimalt på arbeidsplassen kan være en tung bør å bære for enkelte.

Ikke bare glede
Det er ikke alltid en gleder seg til å fortelle om en graviditet. Kanskje er du alene, kanskje var det ikke nå dere hadde lyst på barn eller kanskje var det ikke den rette familiesettingen. Det kan ta tid å venne seg tanken på å få barn og det å fortelle andre om at dette. Det kan være godt å ha andre å støtte seg til, men det er ikke alltid situasjonen er slik. Husk at det er du/dere og barnet som er hovedpersonene her.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: