Gravide flest blir svært opptatt av magen og kroppen sin. Det er helt normalt å se seg i profil i alle speil, å prøve klærne i skapet for å finne ut hvilke som passer denne uken og det er helt normalt å synes det rart, pyton, litt kjekt eller fantastisk å se magen vokse.

Sist oppdatert: 27. juli 2007

Du har sikkert sett for deg hvordan du skulle se ut som gravid. Kanskje ser du akkurat slik ut, kanskje ikke. Før veksten virkelig setter inn, føler du deg kanskje bare oppblåst, ubekvem og lengter etter en kulemage å strekke genseren over. Trøst deg med at alt er like vanlig, og alt er like normalt.

Kroppen endrer seg i svangerskapet, noen mager sitter lavt, andre høyt, noen ser ut som en de bærer en ball, andre som de bærer en pute. For noen kommer ikke magen fort nok, for andre for fort. Uansett blir de aller fleste svært stolte av kulen sin i løpet av graviditeten.

Bare min mage?

Etter hvert som magen trer fram, vil du sikkert oppleve at mange ønsker å ta deg på magen. En gravid mage er en magnet, av og til er det bare hyggelig at folk tar på, andre ganger passer det kanskje ikke. Kanskje kommer det an på hvem som gjør det? Og når i svangerskapet mageklappingen skjer? Oppmerksomheten gir dere tydelige signaler om at det å bære fram et barn er noe mange rundt deg er opptatt av. Gi klar beskjed dersom du ikke liker at noen tar deg på magen, eller få partneren din til å si det for deg.

Hjelp, jeg skal kjøpe mammaklær!

De fleste synes det er rart å kjøpe mammaklær første gang. Du vet ikke hvordan størrelsene virker, vet ikke helt hva som finnes på markedet eller hva du har lyst på. Det du vet er at kroppen din vil endre seg de neste månedene. Et godt råd er å ikke kjøpe alle klærne tidlig i svangerskapet. Kanskje blir ikke fasongen helt slik du hadde sett for deg? Kanskje trives du ikke i svart likevel? Kanskje synes du at skjørt blir mer behagelig enn bukser? Kjøp heller klær litt etter hvert som magen og kroppen vokser.

Bruk fantasi – og kleskapet til gode venner

Vanligvis er det slik at du skal bruke samme størrelse i mammaklær som ellers. Materialene er elastiske, og skjørt og bukser har ofte stropper som gjør at du kan variere livvidden. Slik vokser klærne med magen. Andre klær har et elastisk felt rundt magen. Det finnes enkelte spesialbutikker for gravide, andre butikker har egne kolleksjoner med mammaklær. Etter hvert har det også kommet et stort antall nettbutikker med mammaklær – og disse kan det være lurt å klikke innom.

Klær for gravide kan være dyrt, spesielt siden de kun skal brukes i kortere tidsrom. Kanskje kan du låne klær av andre? En del mammaklær passer både til gravide og er fine og praktiske når du ammer, og motsatt: en del ammeklær passer også fint i graviditeten. Kvinner er like ulike i klesveien når de er gravide som ellers. Utvalget av mammaklær er jo mindre enn når an handler ”vanlige” klær. For noen fungerer det fint å gå opp noen størrelser i ”vanlige” klær i stedet for å handle spesialklær. Vær oppfinnsom. Kanskje kan den elastiske, side kjolen din nå bli en fin tunika? Kle deg uansett praktisk slik at det er behagelig for deg og babyen.

Vær stolt av magen din!

Noen har aldri følt seg vakrere og mer kvinnelig enn nå. De strutter og liker å framheve magen. De bruker stramme klær og knytter kanskje et skjerf rundt magen. Andre misliker endringene svangerskapet fører med seg, og vil helst bruke vide klær og gjemme bort magen og kroppen. Det kan være smart å investere i flere antrekk slik at du har noe å veksle mellom. Og husk at god kroppsholdning gjør alle antrekk og alle kvinner vakrere!

Frodige kropper fortjener gode stropper!

Brystene dine vil endre seg i løpet av svangerskapet. I tillegg til økt tyngde, vil de i perioder kanskje være ømme og følsomme. Derfor er det viktig at du finner en BH som passer deg perfekt og som er behagelig å ha på. Ekspertise i undertøysforretninger kan gi gode råd om dette.

En graviditets-BH har bredere stropper enn vanlig fordi den skal støtte mer og dekke bedre. Med ekstra rekker av hekter kan BH-en «vokse» gjenom graviditeten. Dette er en viktig detalj, når man tenker på at brystene til en gjennomsnittskvinne utvider seg én til to BH-størrelser gjennom en graviditet. Det kan være praktisk å kjøpe minst to gode graviditets-BH-er, slik at du alltid har en ren å ha på.
Liker du å svømme, bør du bruke badedrakt for gravide. Denne støtter den voksende magen bedre enn en vanlig badedrakt. Bikini for gravide finnes også.

Stram opp og løsne opp

Unngå stramme belter, hofteholdere og strømper med stram elastikk når du er gravid. Bruk strømpebukser som er spesiallaget for gravide slik at du sikrer god blodgjennomstrømning. Støttestrømper er også praktisk. De reduserer trykket i blodårene og kan forebygge åreknuter. Strømpene finnes i ulike typer og farger, og en spesialbutikk kan være til god hjelp her.

De fleste får større føtter under graviditeten, rett og slett fordi det samler seg opp væske i føttene. Enkelte vil også permanent gå opp en skostørrelse! Etter hvert som magen vokser kan det være smart å velge flate sko, og ikke de høyeste hælene. Dette hjelper deg å holde riktig holdning og minker belastningen på rygg og bekken som er ekstra følsomme i svangerskapet.
Hva synes du om artikkelen?