BloggDr. Karis legebloggSlipp ut magen og senk skuldrene!

Slipp ut magen og senk skuldrene!

Blogg: Fastlege og gründer Kari Løvendahl Mogstad, Lykkelig som liten 3205
Lege er bekymret for kroppspresset gravide utsettes for, og mener det har gått for langt.

Vi hører om det igjen; gravide som legger ut bilder av veltrimmede mamma-mager og oppdateringer på hvor slanke og «fit» de er. Ett eksempel er blogger og personlig trener Desirée Andersen, som da hun var gravid var nokså sjokkert over det hun så på nettet av press om den perfekte gravid-kroppen. Hun skrev en blogg om kroppspress hos gravide, og snakket om dette i God Morgen Norge. Så bra at noen sier fra om denne skumle trenden!

Jeg har både som lege og mor til mange mye erfaring med både graviditet og hvordan kroppen forandrer seg, og skal forandre seg, under et svangerskap. Og jeg kan stadfeste først som sist; det er utrolig mange varianter av gravid-kropper, og vi er like forskjellige da som ellers i livet! Og man skal IKKE slanke seg i svangerskapet!

Urealistiske forventninger og press

Jeg har selv skrevet flere blogger og kronikker om trenden med at en del gravide er stadig mer opptatt av kropp og utseende, og jeg deler bekymringen om at det er veldig uheldig at sosiale medier har blitt en slik kanal for urealistiske forventninger og press, også i denne unike delen av livet.

Det er riktig at utviklingen har eskalert, og mange blir bombardert med bilder og «inspirasjon» i sosiale medier. De leser om andre som har klart å holde på vekten, som trener og beholder sprettrumpa, eller som spiser grønt og sunt gjennom hele svangerskapet.

Ære være dem som er opptatt av å ta vare på helsa, også når man er gravid! Som både spesialist i allmennmedisin og idrettslege, vet jeg godt at det er viktig å trene og spise sunt når man er gravid, det er også noe jeg sier til mine pasienter.

Vær kildekritisk!

Men det er måten det gjøres på, og ikke minst hvor informasjonen og kunnskapen kommer fra som er viktig her. Nå til dags er det veldig mange «eksperter» som legger ut alskens bilder, treningsvideoer og «inspo-bilder» i sosiale medier. Man skal være både sterk og ha god kritisk sans for å klare å stå imot alt presses som dundres mot en, hele tiden. For det er veldig stor variasjon på både seriøsitet og kunnskapsnivå på dem som uttaler seg, og utfordringen kan være å skille mellom de dårlige og de som er gode og til hjelp i svangerskapet.

Dere som er gravide må bli flinkere til å skåne dere mer! Derfor er min anbefaling å være litt mer kritiske til det dere leser på nettet, og være mer tilstede i dere selv i graviditeten. Og ta opp ting med fastlegen deres eller jordmor, som kan gi dere de aller fleste gode råd og tips som trengs for at dere skal ha et sunt og godt svangerskap, både for dere selv og barnet deres i magen!


Noen tips til slutt:


  • Man skal IKKE slanke seg i svangerskapet

  • Det er veldig individuelt hvor mye man legger på seg, det er helt vanlig med 12-17 kilo.

  • Det er lurt å trene i svangerskapet, gjerne litt hardt også, men ikke for å få fin kropp!

  • Kroppen SKAL forandre seg! Den skal ikke bli «som før», og det er helt greit!

  • Slapp av mer, stress ned, og aksepter at kroppen endrer seg, og vekten går opp.

  • Vær kritisk til det dere ser og hører på nettet, og skån dere fra alle bilder og «råd».


Lykke til med den spennende og unike tiden som gravid!

Følg Karis blogg Livslangs

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler:

Fotokonkurranse: Se de flotte fødselsbildene

Når de profesjonelle fødselsfotografene deltar i fotokonkurransen i regi av International Assosiation of Birth Photographers (IABPB), kan de sende inn bilder i ulike kategorier....