Babyen bruker brystet litt som smokk også, og sovner gjerne ved brystet. Mors brystvorter er såre og sprekker opp. Hva skal hun gjøre? Les ammehjelpers svar.

Sist oppdatert: 12. juli 2007

Spørsmål:

Hei Inger Anita! Har to spørsmål som begge angår ammingen av min 3 1/2 uker gamle sønn:

1. Hvordan gå frem når han sovner ved puppen under måltider, og hvordan få en slutt på det? Han starter med veldig livlig suging, men etter en liten stund dabber det av. Han suger fortsatt, men øynene glir igjen og jeg hører at det kun er «kosing», ettersom det kan gå svært lenge mellom hver gang han svelger. Vet ikke om han tar til seg nok næring.

2. I og med at det har tatt en stund før jeg har skjønt at han bruker meg som smokk, er den ene brystvorten min blitt så sår på grunn av at han endrer sugeteknikk når han kosesuger. Har fått en stor sprekk midt på den ene brystvorten som kan gjøre utrolig vondt. Har prøvd brystskjold, men vegrer meg litt fordi jeg er så redd for å ødelegge sugeteknikken totalt. I tillegg er jeg bekymret for melkeproduksjonen. Vet du om det finnes noen produkter som kan gi litt raskere tilheling bortsett fra lanolinkremer? Vil jeg kunne få opp produksjonen igjen dersom den dabber av i løpet av den uken jeg bruker brystskjoldet? På forhånden takk!

Svar: 

Hei!
først – gratulerer med sønnen – og – vi kan jo i hvert fall starte med å si at det er godt at han liker å suge på bryst!
Når han sovner ved brystet tenker jeg to ting: Han er mett – eller han spiser for ofte – eller begge deler.
Det kan være vanskelig å vite hvor ofte de skal spise, og hvor lenge de skal spise hver gang. Det er ikke uvanlig at vi legger dem til rimelig ofte… Og at vi lar dem ligge for lenge. Da må de sovne ved brystet.
Magen til sønnen din er omlag på størrelsen med en valnøtt – du kan jo tenke deg hvor lite som skal til for å fylle den. Jeg liker ikke å gå ut med minutter og tider, for dette er så forskjellig fra barn til barn, og jeg er så redd for at noen skal bli sittende med klokke, og styre måltidene etter den. Men – gutten din kan nok få stappfull mage på 10 minutt (sønnen min fikk i seg mer enn nok på langt mindre tid). Og han skal stort sett sove hele døgnet.
Jeg har skrevet en artikkel om hyppighet og måltidlengde (og søvn). Les gjerne den og se om du får noe hjelp der – ok? : https://www.babyverden.no/templates/Article____13360.aspx
Så til sårheten din:
Jeg liker ikke skjold – som du sier kan det ødelegge sugeteknikken, det kan også gå ut over produksjonen. Den kan du få opp igjen – men det kan bli vanskelig hvis vi i mellomtiden har latt barnet få ny sugeteknikk. Jeg ser også alt for ofte at kvinner ikke klarer å få barnet av skjoldet igjen, og sliter med det. Skjold kan også i seg selv føre til sårhet.
Hva gjør vi da?
Forsøk å unngå de første, harde sugetakene.  Når du legger til barnet kan du la han starte på det andre brystet.  Når han har sugd såpass at melken kommer kan du legge ham over til den vonde siden (dette gjelder enten du gir fra begge bryst til alle måltid, eller hvert annnet bryst til måltidet). På denne måten oppnår vi at han suger og drikker fra det vonde brystet, og du unngår at han «suger» frem melken på den siden.
Sørg for lufttørking. Dvs – etter amming lar du brystet tørke godt før du kler på deg igjen. Og IKKE gå med vått bryst. Våte sår gror dårlig. Ikke sov med innlegg og bh (det går fint å sove med naken overkropp!). Og unngå ull-inlegg mens du har sår.
Jeg kan ikke anbefale hverken lanolinkremer eller andre kremer, for jeg har ikke medisinsk kompetanse. Men – får du antydning til betennelse i såret så sørg for å få en betennelsesdrepende sårsalve.
Håper du har fått råd som hjelper, lykke til!
Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?