GravidFølelser i svangerskapetGravide er ikke allemannseie!

Gravide er ikke allemannseie!

Smiler hun av høflighet, eller synes hun virkelig at det er greit at kollegene spør hvor mye hun har lagt på seg? Foto: iStock
Av Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 11754

Jeg opplevde nylig at flere gravide fortalte at de følte seg som diskusjonstema på jobb. Kolleger spør og kommenterer på deres gravide kropp. Helt sikkert i god mening, men dog... Jeg kjenner jeg blir rimelig provosert på deres vegne!

Det kan vel ikke være greit at alle som ønsker det kan kunne omtale kroppen din i ulike vendinger, og ha en formening om hvordan du ser ut?

Her er noe av det de har fått høre:

  • Å gud, så stor du har blitt! Er du sikker på at du ikke venter tvillinger?
  • Hvor mange kilo har du lagt på deg?
  • Magen din ser veldig liten ut. Er du sikker på at barnet vokser?
  • Du venter sikkert en gutt/jente – det kan jeg se på formen på magen.

I tillegg klapper mane uoppfordret på den gravide magen.

Det er faktisk helt utrolig hva folk får seg til å si og gjøre! Ville du synes det var greit om noen kom bort og klappet litt på valken på magen, og spurte hvor mye du hadde lagt på deg? Eller i andre ordelag hintet om at du var blitt feit?

Mange gravide opplever det sårende når de får slike kommentarer, og de har vansker med å svare tilbake.

Kommentarene sårer
Som gravid er en veldig følsom på hvordan en ser ut. Og ikke alle er like fornøyd med at kroppen endrer seg og vokser. Da kan slike uforsiktige kommentarer ødelegge mer enn én dag!

Til alle kolleger, mødre, søstre, venninner eller andre bekjente
Ingen av dere burde føle at dere har rett til å uttale dere om gravides utseende eller helse!

De fleste av dere har ikke noen spesiell kunnskap om hva som er stort eller lite i denne sammenhengen heller. Hvis synspunktene kun kommer av egne erfaringer, så er ikke det noen fasit for hvordan et svangerskap skal forløpe. Det er store forskjeller på hvor mye gravide legger på seg, og normalitetsbegrepet er stort!

Noen legger på seg 8-10 kilo eller mindre, andre kan legge på seg over 20 kilo. De skal slippe å høre dine vurderinger om hvorvidt dette er ok eller ei. La heller lege eller jordmor veilede den gravide til et best mulig svangerskap.

Det er heller ikke greit å uoppfordret ta på magen! Vi har alle en intimsfære, og mange gravide opplever det ubehagelig når folk ikke viser hensyn. De fleste av oss tar hverken på venninner eller bekjentes mager uten grunn, fordi det føles som å trø over en grense. Det føles like grenseovertredende for en gravid!

Skryt heller av henne
Jeg tror ikke at noen gjør dette for å være slemme. Det skyldes heller ubetenksomhet. Så kanskje neste gang du møter en gravid, berøm henne heller for den flotte jobben hun gjør, og si noe hyggelig som hun blir glad for! Alle gravide setter pris på å få skryt – akkurat som resten av befolkningen.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: