GravidGode tips til gravidklær

Gode tips til gravidklær

Kanskje du kan bruke strikketrikset, slik at du kan ha på favorittbuksen noe lenger? Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Janet Molde Hollund 26816 Sist oppdatert 16.06.20
Etter hvert som kroppen forandrer seg og magen vokser, kommer behovet for klær som er gode og komfortable. Mange butikker selger gravidklær, men kanskje kan du også klare deg med helt vanlige plagg?

Kroppen endrer seg i graviditeten. Noen føler seg oppblåst og kjenner buksene strammer allerede kort tid etter at de har testet positivt, mens andre kan komme godt ut i andre trimester før de føler behov for mer romslige klær. Første gang tar det ofte lenger tid før magen vokser enn om du har født før.

Et lite søk på internett, så ser du at det bugner av butikker med gravidklær. Her kan du finne bukser, kjoler, topper og undertøy spesiallaget for å gi plass til den voksende magen. Mens mange er takknemlige for utvalget av mammaklær, foretrekker andre å bruke helt vanlige klær lengst mulig. Og ved å være ekstra oppmerksomme og kreative, opplever mange at de kan gå gjennom et helt svangerskap uten å måtte kjøpe en helt ny garderobe – som bare kan brukes for en liten periode. Men det spørs jo også hvilken garderobe du hadde før du ble gravid.

Praktisk og behagelig
– For meg var det viktig å ha klær som var praktiske og behagelige, og jeg syntes det var viktig å se all right ut. Jeg følte meg aldri superfresh i graviditeten, men helt ok, sier PT, journalist og blogger Pia Seeberg. Hun fikk sitt første barn i november 2019.

– Jeg syntes det var ganske kjipe gravidklær i butikkene, så jeg styrte stort sett unna gravidavdelinger. Nå skal det sies at jeg ikke var innom så mange butikker med spesialklær, så jeg skal kanskje ikke uttale meg for sterkt om det. Men jeg hadde bare noen få gravidplagg gjennom svangerskapet, sier Seeberg.

Sømløse treningstightser var favorittplagget til Pia under graviditeten. Foto: Pia Seeberg

Som en veldig treningsglad person, var Seeberg opptatt av å bruke klær som ga rom for bevegelighet og aktivitet.
– Sømløse treningstightser var favorittplagget mitt, i tillegg til lange gensere som dekket over rumpa og magen, forteller hun.


Seeberg var også veldig glad i lange stretchy kjoler – eller generelt lange plagg som gjorde at hun slapp å ha bukse under. Et gravidplagg som hun verdsatte høyt, var gravidstrømpebukse. Den ga støtte til magen, og rullet ikke ned.Klestips
For de som ønsker å få inspirasjon og tips fra andre, finnes det litt av hvert å hente med seg på ulike forum og fra bloggere og Youtubere.

Her har vi samlet noen tips til deg:
– Velg bukser som har stretch i livet, da kan du bruke dem lenger.
– Bukser med lavt liv kan brukes lenger enn high waist.
– Kjenner du til strikketrikset?
Dersom du ikke får igjen knappen i favorittbuksen, kan en enkel hårstrikk gjøre susen. Fest hårstrikken i knapphullet og rundt knappen på buksa du liker. På den måten kan du bruke buksa lenger. Men husk å ha en lang topp over, så slipper du å røpe til alle at du har «jukset».
– Bruker du ledige klær, har du litt å vokse i. Graviditeten er også lettere å skjule, dersom du ikke er helt klar for å dele nyheten med folk rundt deg.
– Tunika og lange topper kan brukes sammen med tights eller gravidstrømpebukse.
– Velg klær i elastiske materialer, så blir de mer behagelige å ha på. Et strikkeskjørt eller en jerseykjole er tøyelig, og kan ofte brukes ganske langt ut i svangerskapet.
– Dersom du har et basisplagg, som for eksempel en lang singlet, kan du bruke vanlig jakke eller cardigan til. En dressjakke eller blazer kan også være nøkkelplagg, og den kan fortsatt brukes etter at barnet er født.
– Dersom du føler at strømpebukser ruller ned, kan du i stedet velge høye strømper.
– Ha noen nøytrale basisplagg, og hev antrekket med sprekt tilbehør i form av for eksempel skjerf, smykker, mønstrete strømpebukse eller fargerike sko.
– Lån gjerne klær av partneren din.
Skjul eller framhev graviditeten
Klesstilen din kan også være med på å skjule eller framheve graviditeten, alt etter hva du ønsker.
– Ledige kler avslører ikke så lett at du er gravid, mens tettsittende klær fremhever kroppsfasongen din.
– For store klær kan gjøre at du ser enda større ut enn du ønsker.

­– Kler du deg i antrekk med topp og underdel som har samme farge, eller går ton i ton, vil ikke folk legge like godt merke til at du er gravid. Lyse eller sterke farger kan være med på å framheve kroppen din, mens mørkere kan være med på å dempe fokuset på en struttende mage.
– Freshe sko eller tilbehør kan også flytte fokuset vekk fra magen.


Endre stil underveis
Kanskje vil du også endre klesstilen din i løpet av svangerskapet. En ser ofte at mange bruker mer romslige klær i starten, gjerne fordi de ikke føler seg så komfortable i sin egen kropp – og heller ikke ønsker å bli avslørt. Men etter hvert som magen får mer form og blir struttende, kjenner mange seg mye bedre – og ønsker stolte å framheve den flotte kulen.

– Ja, jeg endret nok litt stil i løpet av svangerskapet. I starten følte jeg meg litt chubby, og brukte mer baggy klær. Det var lettere å vise fram magen etter hvert som den ble større. Da syntes jeg også den var flott, sier Seeberg.

Ledig outfit – med den uunnværlige gravidstrømpebuksen. Foto: Pia Seeberg

Skotøy
For PT’en var det viktig å ha behagelige sko i svangerskapet. Seeberg brukt mye joggesko, gjerne av typen som hadde litt tøyelig materiale – og dermed ikke strammet for mye om føttene skulle hovne opp etter å ha stått mye i løpet av dagen. Joggesko passet både til trening og kjoler.
– Som PT er jeg opptatt av å bruke sko som gir stabilitet, slik at det blir best mulig både for bekken og korsrygg. Så det er smart å legge bort høye hæler i svangerskapet, sier Seeberg.


I en artikkel om hvordan føttene endres i løpet av graviditeten, anbefales dessuten sko som er flate eller har lav hæl. Du kan lese mer om føtter og sko i svangerskapet her.

BH
Også brystene forandrer seg når du er gravid. Her kan du lese en artikkel med råd om hvordan du bør tenke når du skal kjøpe bh mens du har baby i magen.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: