FødselStartet med tidlig vannavgang

Startet med tidlig vannavgang

Lille Linnea Marie ble født i uke 34+6. Foto: privat
Av Babyverden 14511 Sist oppdatert 02.02.16

Kjersti Reinaas fødte i uke 34+6. og fødselen startet med tidlig vannavgang.
– Jeg hadde hatt kynnere i land tid, og blodtrykket mitt hadde blitt litt høyt de siste dagene før fødsel, forteller hun.

Lille Linnea Marie var 2570 gram og 46 centimeter da hun kom til verden i 2014.

Kjersti synes det var ganske vanskelig at de tok datteren med seg ganske fort etter fødselen. Det tok fem timer før hun fikk se henne igjen.
– I tillegg var det veldig tøft å se henne ligge i kuvøsen. Hun svelget en den vann under fødselen, noe som førte til at hun fikk vann på den ene lungen. De første dagene lå hun litt av og på med CPAP. Jeg ville jo helst holde henne hele tiden, sier Kjersti.

Følte seg hjelpeløs
Den lille babyen ble fort sliten, så hun fikk annethvert måltid med sonde eller amming. Når hun skulle ammes, måtte de veie henne både før og etter måltid – slik at de kunne se hvor mye hun klarte å ta til seg. I tillegg hadde hun litt gulsott, og måtte ligge et døgn i lysbehandling.
– Den største utfordringen var nok i mammahjertet, jeg følte meg så hjelpeløs, minnes Kjersti.

11 dager på sykehus
De ble på sykehuset i elleve dager. Etter sju dager i kuvøse hadde vannet fra lungene forsvunnet, og hun fikk endelig komme ut i vanlig seng.
– Da var det bare å følge med på at hun tok til seg nok næring og at hun klarte å holde varmen før vi fikk reise hjem, sier Kjersti.

Gikk over all forventning
Etter at de kom hjem fra sykehuset var det ikke behov for ekstra oppfølging. De fikk bare til vanlig kontroll på helsestasjon, slik som alle andre.
– Alle premature får oppfølging av fysioterapeut det første året for å sjekke at utviklingen går som den skal. Etter et par ganger sa fysioterapeuten vi gikk til at det ikke var nødvendig for oss å fortsette, for utviklingen gikk over all forventning, sier hun.

Flott opplevelse – tross alt
Selv om Linnea Marie ble født tidlig, sitter Kjersti igjen med fine minner.
– For min egen del har opplevelsen vært veldig fin. Vi fikk utrolig fin behandling på sykehuset, og vi fikk hjelp til å lære det vi trengte om det å ha et for tidlig født barn. Etter at vi kom hjem har alt vært i skjønneste orden, og det har ikke vært noen konsekvenser av at hun ble født så tidlig, sier Kjersti.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: