BloggLang trykketid – eller kort?

Lang trykketid – eller kort?

Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 9424

Hvor lang tid er det vanlig å trykke før babyen blir født? Og hva er det som påvirker hvor fort det går? Jordmor Ragna forklarer.

I mine år som jordmor har jeg opplevd kvinner som har født på én skikkelig pressri, men også kvinner som har trykket godt over en time – og likevel har trengt hjelp av en sugekopp for å få ut babyen. Så forskjellig kan det faktisk være, selv om det sånn sett er samme fysiologiske prosess som skal skje i kvinnekroppen.

Forskjell på første- og flergangsfødende
Trykketiden er definert fra mormunnen er helt åpen, hodet til babyen står på bekkenbunnen og den fødende trykker aktivt med på hver ri. Jeg tror det er ganske stor enighet i Norge om at normal trykketid er definert opp til én time. Det er vanligvis ganske stor forskjell på første- og flergangsfødende når det kommer til pressefasen.

Førstegangsfødende trenger ofte mellom 30 og 60 minutters aktiv trykking, mens flergangsfødende kommer vesentlig raskere i mål. Faktisk er det bra at det tar litt tid første gangen når en baby skal komme ut den veien.

Nødvendig for huden at det tar tid
Hos en førstegangsfødende har huden aldri før vært strukket og tøyd på den måten, og det er kjempebra at huden langsomt får venne seg til akkurat det; å bli tøyd og strukket. Da utnyttes elastisiteten og tøyeligheten som faktisk finnes i huden på den beste måten, og rifter forebygges best. Så selv om det er en ganske tung jobb når man trykker ut den første babyen, og det ofte tar opp mot en time, så tenker jeg det faktisk er meningen at det skal ta litt tid.

Hos flergangsfødende, derimot, har huden jo vært tøyd og strukket før, og baby nummer én har på en måte banet veien. Derfor går det også oftest mye raskere enn første gangen. Helt typisk opplever jeg at flergangsfødende trykker aktivt rundt 10 minutter, litt pluss/minus selvfølgelig, men oftest rundt der.

Men det er ikke bare hvilken gangs fødende du er som avgjør hvor lang trykketiden faktisk blir. Styrken på riene spiller også er superviktig rolle, og akkurat hvor effektive pressriene er, kan vi faktisk ikke bestemme. Hvis vi ser at det blir lengre og lengre pauser mellom pressriene, og at den enkelte rien gjerne blir kortere og kortere, kan det bli nødvendig å stimulere riarbeidet med et drypp. Her er nok prosedyrene litt forskjellige fra fødested til fødested, men de aller fleste kommer godt i mål uten drypp.


Størrelsen på babyen liten innvirkning
Min erfaring er at størrelsen på babyen ikke spiller så stor rolle som mange tror når det kommer til lengden på trykketiden. Men av og til kan det selvfølgelig være en baby som er så stor i forhold til morens kroppsstørrelse at den trenger litt lenger tid en gjennomsnittet for å komme til verden. En stor fordel er også å trykke i forskjellige stillinger – det VET vi er med å gjøre trykketiden kortere.
Alt dette er det jordmors oppgave å passe på; at babyen har det fint under trykkingen, at du ikke begynner å trykke aktivt før alt ligger til rette for det, at trykketidens lengde er innenfor fødestedets retningslinjer og at tiltak iverksettes, hvis det skulle bli nødvendig.


Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork


 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: