De aller, aller fleste kvinner som jeg er med i fødsel opplever pressriene som en slags lettelse – og det er det kanskje noen av dere som er overrasket over å høre.

Sist oppdatert: 14. november 2016

For det er jo pressriene som faktisk aktivt er med å trykke babyen ut i verden, og det forestiller mange seg nok som den mest krevende delen av fødselen. Men min erfaring er altså at riene her under trykkingen oftest oppleves mer håndtérbare enn de siste åpningsriene.

Stor motivasjon i pressriene
Det tror jeg kan henge sammen med flere forskjellige ting;

For det første VET man at da er fødselen snart over og at riene snart slipper taket i kroppen – DET er deilig å vite!

For det andre kan man endelig jobbe fysisk med under riene og aktivt gjøre noe selv. Under åpningsriene handler det jo mye om å ta imot riene, puste rolig og fokusert og holde kroppen avspent. Men nå under pressriene kan man virkelig gi gass og jobbe aktivt med.

Det er jo faktisk også slik at når man begynner med aktiv trykking, så er mormunnen full åpen – det vil si at mormunnnen har trukket seg helt opp over ørene til babyen. Det betyr igjen at hodet til babyen har god plass til å komme HELT ned i bekkenet uten at denne mormunnen på noe vis klemmes og trykkes på som under åpningsriene – det igjen gjør at takene i ryggen og magen kan slippe litt, og det gjør godt.

Trykket nedover mot underlivet og også mot endetarmen øker og gir etter hvert lyst til å trykke med under pressriene.

Hvordan håndtere pressriene?
Ofte kan det ta litt tid å få skikkelig tak i disse pressriene. Det er store krefter på spill i kroppen og mange kvinner trenger å venne seg til denne nye følelsen av press og trykk. Men etter en liten stund tar trykketrangen seg som regel opp, og da handler det mye om å slippe denne følelsen til og følge det kroppen egentlig vil – nemlig få ut babyen snart.

Det beste du kan gjøre er å bestemme deg for å bare følge den trangen. Det vil si at du trykker med når riene kommer, og at du samtidig gjør deg tung i kroppen og rumpa, og slipper benene dine godt ut så det blir riktig god plass til babyen.

For de fleste kvinner er dette noe de faktisk må bestemme seg for å gjøre, for det er lett å komme til å klemme beina litt sammen og stramme musklene når trykket bare øker og øker!

Å motarbeide trykketrangen
Du har gjerne hørt noen fortelle at jordmoren sa at de jobbet mot når pressriene kom. Hvis en fødekvinne jobber mot trykketrangen, kan vi typisk se at lårene og setemusklene er spente og ‘tighte’. Beina lukkes tettere sammen og setet løftes gjerne oppover. Noen kan nesten jobbe seg baklens og forsøke å komme seg ‘vekk’ fra denne trykketrangen.

Jobber du med tar det kortere tid!
Det er jo ingen babyen som blir værende i magen – ikke heller selv om kvinnen jobber imot av alle krefter. Men det som er dumt er, at det tar så mye lengre tid en det trenger å ta – og det er jo egentlig ikke så gøy.

Så som sagt er det aller beste å bare følge kroppen og gjøre det som den egentlig vil, nemlig å få babyen ut og bli ferdig med riarbeidet. Og der gjøres best ved å trykke godt MED under riene, være tung i rumpe, bekken og lår og slippe beina godt ut til siden.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

 

Hva synes du om artikkelen?