BloggTrykketiden – en befrielse for mange

Trykketiden – en befrielse for mange

Mange er slitne, men får en ny giv når trykketrangen melder seg. Ikke lenge igjen nå! Illustrasjonsfoto: iStock
Av Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 12810

Pressriene oppleves veldig forskjellig fra åpningsriene. Nå skal du ikke lenger bare prøve å slappe av og puste rolig – nå slår kreftene inn for fullt og du skal presse!

Når en har jobbet i mange timer for å komme til full åpning – altså 10 cm – er de fleste fødende klar for å bli ferdige. Mange, særlig førstegangsfødende, er nok litt nysgjerrige på hvordan pressriene føles sammenlignet med åpningsriene. Har en født før, vet en at de oppleves veldig forskjellig!

Fra å jobbe og puste seg gjennom åpningsfasen, der en forsøker å være mest mulig avslappet, slår kreftene inn for fullt når pressriene begynner.

Allerede merket litt til trykketrangen?
Mange kan på toppen av riene ha merket at det er noe som begynner å nærme seg, selv om de ikke har mer enn 8-9 cm åpning. Følelsen av press bak mot endetarmen øker gradvis på etter hvert som hodet kommer lenger og lenger ned i bekkenet. Det er det beste tegnet på at kroppen nå nærmer seg sluttfasen av fødselen.

Vi regner trykkefasen fra mormunn er 10 cm, og hodet står på bekkenbunnen, og en aktivt trykker med på riene. Denne fasen kan vare opp til én time, av og til kortere. Noen ganger tar det litt lenger tid for førstegangsfødende, mens det for flergangsfødende ofte går fortere – de har gjort jobben før, og vevet og strukturene rundt åpningen er tøyd tidligere. De vil ikke måtte gjøre grovjobben flere ganger!

Må bare presse!
Når pressriene slår inn, er det for de fleste sånn at de ikke kan la være å trykke, de bare må! Noen kan kjenne på denne følelsen som litt mer diffus, kanskje spesielt hvis de har en epidural. De kjenner at det presser på, men må ikke trykke.


For den fødende er det en stor fordel hvis hun virkelig kjenner at hun må trykke. Det er lettere å trykke når en kjenner hvor kraften skal ledes hen!


Snart i mål?
De fleste fødende føler de ser lys i tunnelen når pressriene begynner, da vet de at det ikke er så lenge før de får møte babyen sin, og fødselen er overstått.


Som førstegangsfødende er det kanskje sånn at du må variere litt på fødestillingene. Kanskje vil du trykke litt både stående, sittende, på kne, i sideleie eller på krakken. Ikke så mange førstegangsfødende finner fødestillingen som fungerer best for dem med én gang. Det kan godt en flergangsfødende gjøre. De trykker kanskje bare 5-10 minutter, så er barnet født.


Der er god dokumentasjon på at trykking i oppreiste stillinger, gjør at denne fasen går fortere. Tyngdekraften virker bedre den veien, enn når en ligger.Hvordan og når skal du presse?
Når en skal trykke, trykker en kun når en har en rie, ikke i ri-pausene. Jordmor vil selvsagt guide deg og gi deg gode råd for hvordan du skal trykke på best mulig måte. Men på rien, vil livmorens fibre forkortes litt for hver ri, og barnet skyves ned i bekkenet. Samtidig bruker du bukmuskulaturen til å trykke. Det vil si at du har dobbel kraft for å hjelpe babyen til verden.


For deg som ikke har født før, er det ofte sånn at vi ikke kan se hodet i åpningen før du har trykket en god stund. Det meste av arbeidet foregår innenfor skjedeåpningen. Barnet prøver å komme under pubis-beinet (noen kaller det skambeinet – forferdelig ord) framme, og det tar en stund. Når de har kommet forbi det, vil det oftest gå fortere.


Fram til at hodet står og kroner i åpningen, skal du trykke på alt du kan. Når hodet kommer godt fram, vil jordmor i større grad fortelle deg hva du skal gjøre. "Trykk forsiktig…stopp….pust, pust…" og så videre.


Akkurat idet hodet blir født, er det kun livmorens kraft som skal skyve hodet ut. Etter det, vil du få beskjed om å trykke aktivt igjen, da kommer som regel kroppen i samme ri, eller rien etterpå! Når hodet er i ferd med å fødes, vil jordmor styre hodet ut, og støtte mellomkjøttet slik at der skal bli minst mulig å sy etterpå. Derfor er det veldig viktig å gjøre som hun sier på slutten


Endelig i mål!
Når barnet endelig er født, er det som en skrur av ri-knappen – en helt vidunderlig følelse etter lang tids jobbing. Presangen er plassert på brystet ditt, og du kan bare glede deg over å være i mål!


De første minuttene etter at barnet er født, er for mange litt surrealistiske. Fra å ha jobbet knallhardt, er det plutselig ingen rier mer, og barnet ligger der. Du har kanskje tenkt underveis at nå er det nok, nå klarer jeg ikke mer, men du kom i mål likevel! Vær stolt over den jobben du, kroppen din og babyen din har vært sammen om!Etter å ha ordnet det som må ordnes etter en fødsel – begynner den viktigste fasen i ditt liv. Det å være mor.


Lykke til!


Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: