I prinsippet kan du velge selv hvor du vil føde. Du kan velge å føde hjemme eller på sykehus. Ved sykehusene finnes det flere alternativer - det finnes fødestuer, fødeavdelinger og spesialenheter som Storken, Fødeloftet og ABC. Også som fødende har du fritt sykehusvalg, så du må ikke føde på det sykehuset som er nærmest om du ikke vil.

De fleste ønsker å føde ved sykehuset som er nærmest.

Men i praksis kan man bare velge fritt om man har et normalt svangerskap og selv er frisk. Risikogravide (for eksempel ved svangerskapsforgiftning eller tvillingsvangerskap) må føde på sykehus. I noen tilfeller ønsker man også at den gravide skal føde på et bestemt sykehus som er best skikket til å ta imot barnet hvis det er fare for for eksempel for tidlig fødsel.

Les også:

Hvor skal du føde?

Hvordan skal du føde?

Svangerskapskurs gir trygghet

Snakk med lege eller jordmor
Lege eller jordmor søker om fødeplass for deg i god tid før termin, så snakk med dem om ønskene dine. De kan også gi deg mer informasjon om hvilke muligheter du har.

Her besøker vår reporter Ullevål universitetssykehus for en omvisning på føden og snakker med jordmor om hva de gravide har rett på og hvordan en fødestue kan se ut. (Når filmen er slutt, går den videre til neste video i serien om fødsel).

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?