BloggEn avslappet kropp føder raskere og enklere enn en anspent kropp

En avslappet kropp føder raskere og enklere enn en anspent kropp

Øv deg på å slappe av og puste dypt og rolig ut i svangerskapet. Det kommer godt med i fødselen! Foto: iStock
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 18713
Vi har kommet langt i forhold til fødsel, men har vi mistet noe på veien? Har vi glemt av vi selv kan gjøre noe får å påvirke riene, takle dem og jobbe avslappet med dem?

Når jeg er på jobb, kan jeg noen ganger bli veldig overrasket over hvordan enkelte kvinner rett og slett bare har forstått viktigheten av dette med pust og avspenning. De har skjønt, at hvis de fokuserer på å få en tung og avslappet kropp, så kjennes ikke riene så ubehagelige.

Fra steinalderen og lengre tilbake, har vi mennesker hatt samme design – et design som vi bare kan bli imponert over! Kroppen føder på samme vis – det er bare menneskets forutsetninger og forventninger som har endret seg.

Vi har kanskje kommet langt i forhold til våre forfedre/mødre, men vi har kanskje også mistet noe på veien?

Har vi glemt basiskunnskapen?
Med alt tilgjengelig ved fødsel, og med mulighet for å få det en vil av smertelindring, har vi kanskje glemt basiskunnskapen? Hvordan en SELV kan påvirke riene, takle dem og jobbe avslappet med dem?

Det er ingen hemmelighet at en avslappet kropp føder raskere og enklere enn en anspent kropp. Hvordan kan en da hjelpe kvinner til å oppnå dette?

Bruk svangerskapet til å øve
Jeg tror det er viktig at de blir vist dette i svangerskapet, slik at de kan øve seg og få muligheten til å kjenne forskjellen. De må få informasjonen om at kroppen ikke bare slår over i fødemodus av seg selv, den trenger hjelp til det – og da er altså utpusten veldig viktig for at kroppen skal bli tung og avslappet.

Noen ganger kan det altså være helt fantastisk å få følge de kvinnene som plutselig oppdager og forstår sammenhengen mellom pusten og den avslappa kroppen. Når du bare ser at de klarer å fokusere og jobbe positivt mot målet, når du ser at troen kommer tilbake igjen, når du ser mestringsfølelsen i øynene på dem.

I ferd med å miste troen på at vi kan føde?
Jeg tror noen ganger at vi gjør det litt vanskelig for oss selv. Vi mangler ofte den genuine troen på at vi kan føde, noe som på en måte er forståelig. Vårt fokus har jo de siste år vært på komplikasjoner og hva som kan gå galt.

Kanskje er tiden nå inne for å fokusere mer på det vi kan gjøre noe med?

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: