BloggSlik forbereder du deg fysisk og psykisk til fødselen

Slik forbereder du deg fysisk og psykisk til fødselen

Husk å forberede deg både fysisk og mentalt til fødselen. Foto: iStock
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 11094

Alle vet at det å føde er en stor jobb. Jeg tror mange tenker at det å være i god form, er viktig for utfallet av fødselen. Mange tenker kanskje ikke på at det er like viktig å være mentalt forberedt! Det fysiske og psykiske går hånd i hånd – det hjelper ikke å være sterk som en bjørn, hvis ikke hodet henger med!

Fysisk er der mange ulike treningsformer som kan være bra for gravide. Det avhenger litt av hvor mye den gravide har trent før hun blir gravid. Yoga, pilates, svømming, sykle, gå og styrketrening vil kunne passe for de fleste. Gravide som i utgangspunktet er veltrente før svangerskapet, vil kunne trene hardere selv om de er gravide. Men en begynner ikke med hardtrening når en er gravid.

Den mentale trening er nok ikke alle like opptatt av.

Når en ser på idrettsutøvere som skal prestere, så benytter de seg veldig mye av mentale trenere. De ser viktigheten av at hodet henger med.

Hvorfor er det da sånn at når vi skal føde, noe som er en sånn stor utfordring, så skal vi altså klare det uten å forberede oss mentalt? Vi glemmer basiskunnskapen vår.

Kropp og sjel er så nøye knyttet sammen, at vi trenger å fokusere på begge for at opplevelsen skal bli best mulig!

Vi glemmer å fokusere positivt i forhold ttil fødsel. Istedenfor suger vi til oss masse negativ informasjon, som dessverre gjør at mange blir redde og gruer seg til fødselen!

Det vi ser er, at det er lettere og nå et mål som vi vet hva er, enn noe vi IKKE vil skal skje. Derfor oppfordrer vi de gravide til å fokusere på det de ØNSKER skal skje, jobbe litt med motivasjonen og innstillingen til fødselsarbeidet.

Les også:

Jeg sier ikke da at en aldri vil oppleve at tingene blir annerledes enn det en hadde tenkt, men en har det definitivt lettere på veien, og fokuset blir mer positivt!

En bør innstille seg på at det å føde er en jobb, en anstrengende jobb, som krever fullt fokus noen timer. En trenger ikke være redd, det er ikke farlig, og vi er så heldige at vi lever i et land det er trygt å føde i!

Heldigvis kommer ALLE i mål!

Ditt fokus skal være å gi riene de aller beste arbeidsvilkår! Det betyr å jobbe med pusten og ha en mest mulig avslappet kropp! Jo mindre motstand, jo fortere kommer du i mål! Jo fortere får du møte babyen din.

Du vil aldri oppleve å få en sånn påskjønnelse for en dags hardt arbeid, som når du føder! Det burde være noe å glede seg over!

Hvordan forberede deg til fødsel? Podcast med jordmor Kirsten Jørgensen som gjest: 

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: