FamilieTrim og treningHvordan sjekke om du har delte magemuskler

Hvordan sjekke om du har delte magemuskler

Det er ofte nybakte mødre som sliter med delte magemuskler. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 54104 Sist oppdatert 21.08.20
Etter en fødsel er det ikke uvanlig å ha delte magemuskler. Men er dette noe du kan sjekke selv, og vil det gå tilbake til normalen av seg selv?

Ved et mellomrom mellom magemusklene på 2,5-3 centimeter kalles tilstanden på fagspråk rectus diastase.

Man kan måle avstanden på ulike måter. For selv å finne ut om en har delte magemuskler, blir en gjerne oppfordret til å kjenne etter når en tar halv sit-up.
­– Du kan ligge på rygg og løfte overkroppen, og samtidig kjenne midt på magen – og presse litt nedover. Dersom mellomrommet på tvers er på mer enn 2,5 centimeter, eller to fingerbredder, har du diastase – delte magemuskler. Dersom du ligger rolig på rygg uten å spenne musklene kaller vi det diastase dersom mellomrommet er på 3 centimeter eller mer, sier Sandra Bjordal Gluppe. Hun er fysioterapeut og doktorgradsstipendiat ved Institutt for idrettsmedisinske fag ved Norges idrettshøgskole.

Best å måle med ultralyd
Men Gluppes erfaring fra doktorgradsarbeidet er at det er vanskelig å sjekke om en har diastase selv.
– Det er flere ting som kan gjøre det vanskelig å kjenne, som at det er kort tid siden en har født – og individuelle anatomiske forskjeller i overgangen mellom muskel- og bindevev som gjør det vanskelig å kjenne akkurat hvor denne overgangen er. Gullstandarden når vi måler diastase er ultralyd, sier hun.

Gluppe sier at magemuskler er et hett tema, spesielt i sosiale medier.
– Det er veldig mange som lurer på om de har delte magemuskler og som er forvirra over forskjellige råd på nett, sier hun.

Kan ta inntil ett år
Hos 70 prosent av de som har diastase, vil mellomrommet forsvinne naturlig. Over halvparten har normal avstand mellom magemusklene allerede seks uker etter fødselen, mens det for andre tar inntil ett år.
– En studie utført ved Akershus universitetssykehus fant at rundt 30 prosent vil ha delte muskler ett år etter fødselen, sier Gluppe.

Ifølge Gluppe har flere delte magemuskler – uten at de vet om det.
– De klarer seg fint, og er heller ikke plaget av utseendet. Vi kaller det diastase når mellomrommet er mer enn 2,5-3 centimeter, men mange vet ikke hvilken avstand det var før de ble gravide. Kanskje var det innenfor det vi kan kalle en normal variasjon før de ble gravide, sier hun.

Kosmetiske plager
– For noen vil plagene også være av kosmetisk art – de merker at magen buler ut. Dette er særlig et problem for de som har det vi betegner som betydelig diastase, som er over 5 centimeter stort mellomrom, sier Gluppe.

Kan ikke knytte plager til diastase
Noen har problemer knyttet til diastase, andre ikke. Smerter i bekkenet og nedre del av ryggen er blant problemene som har blitt knyttet til delte magemuskler, men foreløpig er det ifølge Gluppe ingen enighet i forskningen som kan dokumentere sammenhengen.

Hva som kan hjelpe kvinner med diastase er det heller ingen fasit på. Det foregår flere studier, men de er ikke ferdige ennå.
– Det er mange som selger treningsprogrammer som de mener skal gi gode resultater, men her er det viktig å si at ingen ennå har oppskriften på hva som hjelper. For det mangler fremdeles viktig forskning, sier Gluppe.

Målet bør være nasjonale retningslinjer
Hun sier at målet i framtiden bør være at alle får oppfølging på magen sin etter en fødsel.
– På den måten kan vi fange opp de som trenger hjelp. Men foreløpig er det ikke forsket nok på området, og vi har derfor ikke noen nasjonale retningslinjer, sier hun.

Gluppe er selv fysioterapeut, og sier hun prøver å hjelpe når kvinner som har født ber om hjelp til å bli kvitt delte magemuskler.
– Jeg gir dem forlag til øvelser som jeg tenker kan være nyttige. Mange klinikere har masse erfaring, og kan ha sett god virkning hos flere kvinner. Men for å kunne slå fast at bestemte øvelser har effekt, kreves forskning. Og forskning har strenge krav for bevis. Øvelsene som gis til en gruppe kvinner, må ses i forhold til en kontrollgruppe som ikke trener. Og vi må ha et visst antall deltakere med i studier for å kunne dokumentere effekt av et tiltak, forklarer Gluppe.

– Ikke vær redd – og bruk kroppen!
Likevel mener Gluppe det er viktig å understreke at kvinner ikke skal være redde for å bruke kroppen sin.
­– Det er bedre å bruke kroppen og være i aktivitet, enn å la være å gjøre øvelser – i frykt for at de kan gjøre mer skade. Dersom du kjenner at noe med magen ikke er som det skal, kan du for eksempel kontakte fysioterapeut, sier hun.

Gluppe synes også det er viktig å få fram at kvinner ikke skal bli redde og skremte dersom de oppdager at de har diastase.
– For veldig mange vil mellomrommet mellom magemusklene gå tilbake uten spesielle tiltak. Og jeg mener det er lurt at de som har født er med på mammamagetrening og melder seg på gruppetimer. Det er viktig å styrke muskulaturen, selv om vi ennå ikke har forskning som viser hvilken trening som gir best resultat, avslutter hun.


Podcast: Trening etter fødselen
Gjest: jordmor og treningsinstruktør Cecilie Eik


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: