Det er sjelden livet forandrer seg så dramatisk på så kort tid som det har gjort nå. Nå er barnet ditt omsider her, og du opplever kanskje en engstelse blandet med fryd og glede.

Sist oppdatert: 28. januar 2011

Det er normalt å føle seg litt usikker og overveldet den første tiden. Kanskje er du overrasket over hvor sterke båndene til barnet ditt er blitt allerede, eller kanskje trenger du litt mer tid til å bli kjent med barnet?

Jo mer du forstår barnet – jo lettere blir det
Det å ta seg av et lite barn kan til tider være utfordrende, særlig for nybakte foreldre. Men jo mer du forstår av dette nye menneskets atferd, jo lettere er det å tilpasse seg situasjonen.

Utvikling fra dag til dag
Noe av det mest magiske ved det å bli foreldre er å se at barnet vokser – fysisk, mentalt og følelsesmessig. Til å begynne med kan det virke som om babyen forandrer utseende og atferd hver dag, så raskt går utviklingen. De første tre årene av livet kan ikke sammenlignes med noen annen periode når det gjelder utviklingshastighet.

Du er tilskuer til, lærer og sentrum i barnets liv 
Årene som følger, fra fire til seks, er også utrolige på sitt vis. Du vil være en stolt tilskuer til at barnet ditt lærer hvem hun eller han er, og finner sin plass i verden. Selv om du er forelder hele livet, er de første årene unike i den forstand at du er sentrum i ditt barns liv. Nyt denne tiden dere har sammen – det er et fantastisk privilegium.

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Kåre E. Danielsen

Hva synes du om artikkelen?