FamilieForeldre35 tips til guttemammaer

35 tips til guttemammaer

Er du mamma til en gutt, er du heldig! Illustrasjonsfoto: iStock
Av Mare Eriksen 33677
Å være guttemamma kan utvilsomt være både hektisk og slitsomt. Men rollen du får ha i hans liv er helt unik.

1. Han elsker deg ubetinget
Det er en klisjé at mamma alltid har en spesiell plass i gutters hjerte, men det er mye sannhet i det også. Vis at du elsker ham like ubetinget – og alltid vil være der for ham. Han sier kanskje ikke så ofte at han er glad i deg (eller kanskje han gjør det?), men det kan godt du gjøre.

2. Du kan like gjerne venne deg til all prompehumoren først som sist
Det er lite som slår ordene tiss, bæsj, promp og fis for små gutter. De kan knekke seg av latter, og går aldri lei. Du kommer til å være drittlei flere år før ham. Finn en måte å leve med det på.

3. Benytt anledningen til å lære ham penisetikette
Gutter er utrolig opptatt av tissen sin – og det begynner tidlig. Sett grenser på en vennlig måte, men pass på at du ikke snakker negativt om den delen ved ham som han finner så uendelig fascinerende.

4. Vær forberedt på mye fysisk aktivitet
En del gutter er aldri i ro. De bare må være i bevegelse. Og hvorfor gå når man kan løpe, eller løpe når man kan klatre? Et tips er å være så mye utendørs som mulig – for løping inne blir man fort sliten av som voksen.

5. Bygg noe med ham!
Duplo og Lego er egentlig veldig gøy, så sett deg ned på gulvet og bygg så mye du orker. Se hvem av dere som kan bygge det høyeste tårnet med klosser. Konstruksjonslek er både lærerik og morsom.

6. Gutter bruker opp klær og sko!
Vær forberedt på sko som blir flussete etter et par uker, og bukser det blir hull på kneet på første gang han har den på. Det kan være greit å ha en basisgarderobe med hverdagsklær og penklær. Bare ikke forvent at han ikke klatrer til topps i klatrestativet i pentøyet på 17. mai.

7. Gutter er ikke enklere (eller vanskeligere) enn jenter
Det er mange myter ute og går når det kommer til å oppdra barn av et bestemt kjønn. Fellesnevneren er som regel at folk mener det enten er enklest å oppdra barn av det kjønnet de selv har, eller motsatt. Det er ingen grunn til å tro at oppdragelse er enklere bare fordi barna har et bestemt kjønn – alle barn er ulike.

8. Lær av ham!
Du kommer til å lære ham masse, men han har også mange ting å lære deg. Han har et helt annet verdensbilde enn deg, og gjerne også en mer praktisk tilnærming. Han kan helt sikkert også ting du ikke kan – så la ham vise deg hvordan du skal gjøre ting, og lytt til ham når han forklarer hvordan ting virker.

9. Vær forberedt på sannheten
Av barn og fulle folk får du høre sannheten, heter det. Det vil du oppleve at stemmer veldig godt. Men det er ikke alltid at sannheten er særlig morsom å høre, selv om det er ment som et kompliment – ”Så myk mage du har, mamma”. Noe må du tåle, men benytt også sjansen til å lære ham hva som er sosialt akseptabelt å si og ikke.

10. Han kommer til å skade seg
Du kommer sannsynligvis til å måtte ta turen innom legevakten en gang eller fem. Vær heller ikke overrasket om de på legevakten gir deg et skriv om hjernerystelse – og ber deg ta vare på det – til neste gang. Barn tåler heldigvis mer enn vi tror.

11. Han er ikke (bare) tøff
Noen gutter er veldig tøffe, andre veldig lite tøffe – og begge deler er greit. Men selv en tøff gutt trenger å vite at han er mer enn bare tøff. Han er også søt, sjarmerende, nydelig, herlig, smart, flink, god, snill, sterk, omsorgsfull… Pass på at du varierer i måten du omtaler ham på.

12. La ham sitte på fanget ditt
Det er godt å sitte på fanget og bli trøstet når noe er galt, men sørg for at fanget ditt er tilgjengelig også når han ikke er lei seg. Inviter ham gjerne til å sitte på fanget ditt mens dere ser på barne-tv sammen. Han trenger også nærhet, men er kanskje ikke så flink til å oppsøke det selv.

13. Ikke gå i kjønnsrollefellen
Gutter er ikke bare blått, grønt og svart, sjørøvere og kjøretøy, full fres og action og fotball. Mange gutter elsker alt dette, men pass på at det ikke er du som dytter det på ham. Gi ham mulighet til å leke med et stort utvalg av leker – også dukker eller koppestell. Og han vil ikke ta skade av å gå med en genser med Frost-motiv i stedet for en dinosaur. Spør hva han har lyst på!

14. Hjelp ham i gang i lek med andre barn
Jenter er ofte mer sosiale av natur enn det gutter er. Å hjelpe ham litt i gang når det kommer til å få venner kan være lurt. Men husk å trekke deg bort sånn at de får fortsette uten deg.

15. Gutter blir modne senere enn jenter
Det kan godt hende at han snakker litt senere, eller slutter med bleie litt senere enn jentene i barnehagen. Gutter modnes saktere enn jenter – fra naturens side. Men pass på at det ikke blir en sovepute slik at du forventer mindre av ham, eller stimulerer ham mindre. Da kan du gjøre ham en stor bjørnetjeneste.

16. Lytt til ham (og lat som du er interessert)
På et tidspunkt kommer du til å bli forklart i detalj om handlingen i Lego Ninjago-filmen han har sett på Netflix. Du kommer ikke til å skjønne ett ord, men lytt og lat som om du er interessert. Når han skjønner at du er en god lytter, vil han fortelle deg mer – også om sine opplevelser og følelser.

17. Les for ham (selv om han ikke klarer å sitte i ro)
Det er enkelt å lese for barn som kryper fint inn i armkroken og gir deg boken de vil høre. Det er hakket vanskeligere å lese for en som henger opp-ned fra sengekanten eller stuper kråke i sengen. Men stiller du kontrollspørsmål, vil du sannsynligvis oppdage at han (utrolig nok) hører etter. Høytlesing er bra for språkutviklingen – så les for ham!

18. Prøv å ikke begrense ham mer enn nødvendig
”Nei, ikke gjør det!” ”Slutt med det der!” ”Kom deg ned derfra!” Det er fort gjort å komme med klare befalinger når han gjør ting vi ikke vil at han skal gjøre. Men noen ganger er det greit å la ham teste sine egne grenser litt også. Kanskje klarer han noe du ikke trodde han ville klare? Kanskje forstår han hvorfor du prøvde å sette en grense når han fikk kjenne på kroppen hvordan det gikk?

19. Forsøk å lære ham volumkontroll
Ofte lettere sagt enn gjort. Gutter kan være rimelig høylytte – særlig når de blir engasjerte eller sinte. Det er greit å lære ham forskjellen på innestemme og utestemme tidlig – selv om han ikke alltid vil huske å bruke riktig stemme på riktig plass.

20. Gå på oppdagelsestur sammen
Naturen er den beste lekebutikken. Kle dere etter været, og dra ut på oppdagelsesferd. Det kan godt hende at du må konfrontere en fobi eller to underveis – men prøv å ikke la det skinne altfor godt gjennom at du vil spy når han plukker opp marker og biller. Pinner og steiner er verdifulle skatter, og skal helst med hjem i sengen. En skattekiste utenfor døren kan være en fin løsning.

21. At han ikke er gutte-gutt gjør ikke noe
Han er ikke mindre gutt om han er forsiktig av seg, ikke elsker fotball, ikke er veldig fysisk hele tiden, ikke synes biler og andre kjøretøy er det mest spennende i verden, eller er tøff. Du vil ikke begrenses til å være en pen og snill husmor – og han vil på samme måte ikke begrenses til å være en tøff og aktiv liten rampegutt.

22. La ham utforske sin feminine side
Vil han ha nattkjole eller en dukke – hva så? På hvilken måte vil det skade noen? Vi er ikke redde når jenter vil leke med biler. Hvorfor skal vi da være bekymret om gutter vil gjøre noe vi mener er feminint?

23. Lær ham å håndtere alle typer følelser
Gutter er lykkelige, sinte, glade, triste… – de har akkurat like stort følelsesregister som jenter. Og de trenger akkurat like mye aksept for å kjenne på dem. De trenger også å lære å håndtere dem. Husk også at følelsesmessig kaos gjerne kan se ut som frustrasjon og sinne – så prøv å finne årsaken bak følelsene.

24. Få på plass gode baderomritualer tidlig
Gutter har en forunderlig evne til å bli skitne på null komma niks. Neglene gror som et uvær, og samler alt mulig dritt. Hendene er svarte. Det er sand i håret og i skoene. Og han kan stå og tisse. God hygiene kan med fordel læres tidlig. Og må følges opp daglig.

25. Ha alltid plaster og Pyrisept tilgjengelig
Noen gutter vil gjennom flere år alltid ha et blåmerke eller tre, et sår på kneet eller to, eller ha kuttet seg på ett eller annet. Pyrisept og plaster er forbruksvarer – så husk å fylle på. Etter hvert bryr nok verken du eller han seg om det er biler på plasteret.

26. Vær forberedt på diller
Det er bare traktorer som gjelder – og han kan alt om dem. Gutter får ofte diller – og de kan fort vare en stund. Du kommer til å kjøpe dinosaurtruser, dinosaurpysj, dinosaurgenser, dinosaur-drikkeflaske… Og sånn er det bare. Diller gjør sjelden noe – og kan faktisk være bra, så lenge han ikke blir for ensporet.

27. Husk å gi ham en klem
Han er alltid i farten, så det kan være enkelt å glemme. Men fang ham i et øyeblikk og gi ham en god klem. Det gjør dere begge godt. Kyss ham gjerne på kinnet også (men synes han det er flaut, kan du heller gjøre det hjemme).

28. Stryk ham på ryggen og syng nattasang for ham
Benytt leggestunden til å roe ned og kos med ham. Han er fortsatt liten og trenger det. Og det er jo så koselig! Om ikke så mange år vil dette være utenkelig å gjøre – så ikke la sjansen gå fra deg nå.

29. Gutter er ikke alltid helt ukompliserte i klesveien
”Jenter har så mange meninger om klærne, mens guttene bare tar på seg en bukse og genser og løper ut” er definitivt en sannhet med modifikasjoner. Det er nemlig mye mulig at han ikke godtar hva som helst. Han har kanskje klare ønsker om hvilke klær han synes er fine, hva som skal være på, hvilke farger som er ok og så videre.

30. Du kan oppdra den perfekte ektemann!
Litt flåsete sagt kan du oppdra drømmemannen. Nå har du anledning til å forme ham – benytt deg av det på best mulig måte. Men husk på at han er seg selv. Du kan ikke tvinge ham til å være en han ikke er. Og uansett finnes det vel ingen gutter i hele verden som er bedre enn nettopp din sønn? Enhver jente vil være heldig som ender opp med ham!

31. Gjør noe sammen – bare dere to
Det er fort gjort at jentene i familien drar på jentetur, og guttene på guttetur. Men det er ingenting i veien for å gjøre noe sammen bare dere to. Det finnes helt sikkert noe dere synes er morsomt å gjøre sammen – enten det er å dra på museum, på kafé eller på storbyferie sammen.

32. Få ham til å le
Du har aldri vært så morsom som nå. Nyt det. Det er lite som gjør så godt som å få ham til å skratt-le. Må du ty til prompehumor nå og da kan det være vel verdt det (bare vær forberedt på at temaet kan vare ut dagen). En god latter er bra for det meste.

33. Lær hvor grensene hans går
Bare fordi han virker så omgjengelig og grei å ha med å gjøre, betyr det ikke at han tåler hva som helst. Gutter kan være like sensitive som jenter. Mange synes det er fryktelig å bli ledd av (selv om det er godt ment), eller vil ikke at du skal fortelle så mye om dem til andre. Lær deg grensene hans, og respekter dem.

34. Tål sinne og aggresjon – men sett klare grenser
Han kommer til å bli sint, og gutter slåss – både med venner, søsken og foreldre. Vit at det er normalt, og sett klare grenser for hva som er greit og ikke. Lær ham for eksempel hvordan han skal få utløp for sinne uten å bli voldelig.

35. Du er viktigere for ham enn du tror
Kanskje er han en skikkelig pappa-gutt og du føler seg satt på sidelinjen. Da skal du huske på at du er viktigere for ham enn du tror. For ham er du definisjonen av trygghet og kjærlighet – sørg for å være det også.

Ikke jentemamma? Se her:

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: