FamilieForeldre35 tips til jentemammaer

35 tips til jentemammaer

Båndet mellom mor og datter kan være enormt sterkt. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 10503
Båndet mellom mor og datter er spesielt. Du er heldig som får lov til å være jentemamma!

1. Vær bevisst kjønnsrollene
Det er så uendelig enkelt å se på henne som en skjør liten fuglunge, men hun er sterkere enn du tror. Vis henne at hun kan klare hva som helst!

2. Husk at hun ikke er dukken din
Endelig har du en liten du kan pynte i søte kjoler, trille tur med og leke te-selskaper med. Joda, men hun krever mye mer av deg. Dette er ikke på liksom, så ikke forvent perfekt oppførsel eller at hun alltid gjør som du vil.

3. Du slipper ikke unna prinsessefasen(e) – uansett!
Hadde du tenkt at hun skulle bli en kul jente – uten alt det rosa styret og alle prinsessene? De fleste jenter ser ut til å være født med en prinsessemagnet. For noen er periodene kjapt overstått, for andre varer de lenge. Det nytter sjelden å kjempe veldig imot.

4. Tenk praktisk når du kjøper klær til henne
Mange jenteklær er ikke særlig praktiske, selv om de er fine. Husk at hun skal få lov til å leke og bevege seg. Kjoler er søte, men ikke så enkle å krabbe rundt i. Heldigvis finnes det masse fine klær som også er praktiske.

5. Vær et godt forbilde
Du er hennes viktigste forbilde. Husk det. Hun kommer til å gjøre slik du gjør, ikke slik du sier. Å ha noen som ser opp til deg er fint, men også et stort ansvar. Hva er det du vil at hun skal lære av deg?

6. Husk at hun ikke er en mini-versjon av deg
Man skulle kanskje tro at med halvparten av dine gener, så er dere ganske like? Ikke nødvendigvis. Uansett hvor mye (eller lite) dere har til felles, så er hun ikke deg. Du kan ikke forvente at hun skal like, eller være flink til de samme tingene som deg.

7. Lær henne forskjellen på å ha selvtillit og å være dominerende
Vi lærer gjerne døtrene våre at de skal være trygge på seg selv, og ikke være så sjenerte eller redde for å si ifra. Det er vel og bra. Men ikke glem å lære henne balansen mellom å være trygg på seg selv, og å dominere over andre.

8. Lytt til henne
Jenter liker ofte å høre sin egen stemme. Hun har helt sikkert masse å fortelle deg. Nyt å få lov til å lytte til alt hun har å si. Er du en god lytter mens hun er liten, er sjansen større for at hun fortsatt vil dele sine innerste tanker med deg når hun vokser opp.

9. La henne dyrke sine interesser – ikke dine
Vil du så gjerne at hun skal gå på turn og ballett, mens hun ber om å få begynne på ishockey og fotball – eller motsatt? Trekk pusten og nikk forsiktig. Dette er hennes interesser – støtt opp om dem.

10. Det er bare å forvente at du til tider synes hun er en liten drama queen
Jepp, de fleste jenter kan lage drama – til tider ut av løse luften. Øv deg på å bevare roen – og ja, det er lettere sagt enn gjort. Lær henne å takle følelsene, og verdien av å si unnskyld.

11. Nyt å være helten hennes
Ingen i hele verden er bedre enn mamma. Når hun slår seg, når hun er trøtt, når hun er stolt og glad – hvem er det hun løper til da? Nettopp – det er deg. Du er den viktigste personen i livet hennes. Nyt det!

12. Og tål det når pappa er MYE bedre
Det vil skje at du er ”Dumme mamma” og helt ubrukelig, mens pappa er helten. Det kommer til å gjøre vondt. Et godt tips er å huske på at barn tester ut følelser og grenser på sine nærmeste – for de vet at du elsker dem uansett. Og det gjør jo ikke noe at hun elsker pappaen sin! Det samme gjelder naturligvis hvis dere er to mødre eller har en annen familiekonstellasjon. Det kan være tøft å ikke være favoritten, men det går som regel ganske raskt over.

13. Gå foran med et godt eksempel når det kommer til mat og kropp
Vil du at hun skal føle seg trygg i sin egen kropp, og ha et sunt forhold til mat? Da må du vise hvordan det gjøres. Lettere sagt enn gjort, kanskje. Men så utrolig viktig. Pass derfor på hvordan du ordlegger deg og hvilket fokus du har på egen kropp. Hun kommer til å bombarderes med kroppshysteri – du kan være motvekten.

14. Lær henne å være stolt av hvem hun er, ikke hvordan hun ser ut
Jenter blir ofte omtalt som søte og pene, og får komplimenter for utseendet. Gutter får oftere komplimenter fordi de er tøffe eller atletiske. Hun er jo så uendelig mye mer enn sitt ytre – husk på det når du snakker til og om henne!

15. Ikke snakk stygt om andre
Barn har ører på stilker, og får med seg mye mer enn du tror. Snakker du stygt om andre, tror hun både det du sier er sant, og lærer at det er greit å omtale andre på den måten. Pass på!

16. Lær henne å håndtere følelser – også de ”ulovlige”
Jenter kan også bli sinte, sure, rasende, aggressive, sjalu… Det er et sunnhetstegn at hun tør å kjenne på – og vise – alle følelsene sine. Lær henne hvordan hun skal håndtere dem på en konstruktiv måte.

17. Gi henne de samme mulighetene du ville gitt en gutt
Klarer du å gi slipp på alle begrensningene, og tenke at hun kan gjøre alt det en gutt kan gjøre? Eller merker du at du styrer henne mot dyrene på bondegården i stedet for å la henne klatre opp på traktoren? Mange ganger begrenser vi døtrene våre helt uten å tenke på det.

18. Vis henne gode rollemodeller
Gi henne noen å se opp til – som viser at alt er mulig. Forbildene hennes trenger ikke bare å være prinsesser og popstjerner. Lær henne om fantastiske kvinner – både i historien, i nåtiden og noen dere kjenner. I bøkenes verden er Pippi et fint forbilde. Med hennes ord: ”Det har jeg ikke prøvd, så det kan jeg helt sikkert.”

19. Lytt til musikk sammen og shake it off!
Endelig kan du skru opp musikken og vrikke løs uten å skulle se verken sexy eller elegant ut. Dere skal bare kose dere. Kanskje verver du en ny fan til din favorittmusikk? Eller kanskje oppdager hun verdien av musikk – og finner sine egne favoritter?

20. Ta henne med på jentetur
Gjør noe sammen – bare jentene. Om det er å dra på kafé i byen, eller reise til en storby, handler det om å få lov til å bare være dere jenter. Hun får full oppmerksomhet – og vil elske det. Ta gjerne med bestemor eller andre jenter dere har et nært forhold til.

21. Ikke lev ut dine (knuste) drømmer gjennom henne
Var drømmen din å bli musiker? Eller kanskje kunstner eller arkitekt? Og tenker at nå kan datteren din få oppleve det du alltid har drømt om? Vær forsiktig. Det er ikke sikkert at hun har de samme drømmene som deg. Og hva om disse drømmene fortsatt ikke går i oppfylellse?

22. Finn noen områder hvor dere kan være super-jentete sammen
Hvilke ting liker dere begge to? Elsker dere å pynte dere? Lakke neglene? Bake? Mekke biler? Finn noe dere liker å finne på sammen og gjør det til deres jente-greie, eller mor-og-datter greie. At det er deres jentegreie trenger ikke å bety at det må være superfeminint.

23. La henne finne sin egen stil
Tør du å la henne finne klær selv? Velge klær på butikken? Disse små frøknene har ofte et klart bilde av hva som er deres stil. Støtt opp om det – så fremt det lar seg gjøre rent praktisk. Å gå i barnehagen i badedrakt på vinteren er kanskje ikke så enkelt? Hva med å la henne i hvert fall velge klær selv når dere skal være hjemme i helgene – da gjør det jo ikke så mye.

24. Lær henne viktige skoleferdigheter
Det er mange læringsmuligheter hvis du bare bruker dem. Tell lørdagsgodtet, se bokstaver på skilter, lek med bokstavmagneter på kjøleskapet, fortell at solen har sirkelform. Læring trenger ikke å føles som læring, og mange barn elsker å bruke sin nye kunnskap – for eksempel ved å skrive en koselig lapp til deg.

25. Lær henne å lage noe med hendene
Det er noe eget å ha laget noe – enten man har bakt boller, snekret en båt, strikket et skjerf eller noe helt annet. Mange av oss er så teknologiske at det fysiske forsvinner litt. Å stille ut ting barnet har laget viser også hvor viktig det (og hun) er for dere.

26. Elsk pappaen hennes
Uansett hvilket forhold du har til pappaen/den andre mammaen hennes, er det ikke å komme bort fra at han/hun har gitt deg verdens beste gave – datteren deres. Den beste gaven du kan gi til henne, er et ukomplisert forhold dere imellom. Husk også at hun lærer om parforhold fra dere – så vær gode forbilder.

27. Vær tilstede – og tilgjengelig
Noen ganger er det nok at du bare fins i nærheten, andre ganger trenger hun din fulle oppmerksomhet. Vis at du er tilgjengelig når hun måtte trenge deg. Og øv deg på å ikke være så tilgjengelig for alle andre når du er sammen med henne – legg for eksempel gjerne vekk telefonen en liten stund.

28. Nyt øyeblikkene
Vi er flinke til å verdsette store øyeblikk, og glede oss til det neste store som skal skje. Men livet består av flest hverdager. Og hverdagene består ofte av overraskende mange fantastiske øyeblikk. Nyt smilene til det fulle – ikke bare det første. Kjenn hvor deilig det er når hun sovner på fanget ditt. Kjenn hvor myk hånden hennes er i din. La latteren hennes fylle deg med lykke. Alt du trenger å gjøre er å kjenne etter.

29. Tål å bli kalt ”dumming” og  få høre ”du er en dårlig mamma”
Du er verdens beste – og verdens verste. Det er kjipt når du er verdens verste, men heldigvis forbigående. Klarer du å se verdien av at hun likevel vil sitte på fanget ditt og bli trøstet av deg mens hun sier disse tingene, skjønner du kanskje at hun ikke egentlig mener det.

30. Knytt bånd mellom generasjonene
Besteforeldre kan være gull verdt – både for dere som foreldre og for barna. Å ha så mange mennesker som elsker barnet ubetinget er en ressurs. Å se besteforeldre og barnebarn kose seg i hverandres nærvær er fint. Bonus: Mange kvinner opplever også å få et tettere og sterkere forhold til sin egen mor når de selv får barn.

31. Trøst henne, men vit når du skal la henne takle situasjoner selv
Når hun trenger din trøst, bør du være der. Men la henne gjerne komme til deg. Hun trenger også rom til å lære å håndtere vanskelige situasjoner selv. Kanskje takler hun dem bedre enn du hadde forventet? Hvis ikke er du jo klar til å rykke inn.

32. Vær hennes sparringpartner
Det er skummelt å prøve ut noe nytt – enten det er fysisk og psykisk. Det er ingen som er så trygge for henne som du er. Derfor er du den beste sparringpartneren hun har. La henne teste ut sider av seg selv på deg. Det er et kompliment, selv om det ikke nødvendigvis føles sånn når hun skriker til deg i sinne.

33. La henne prøve – og feile
Det er en øvelse å klare å ha is i magen når hun klatrer til topps i klatrestativet for første gang, eller balanserer på en kant. Du kan ikke beskytte henne mot alle farer, uansett hvor mye du skulle ønske du kunne det. Faktisk er det bra å få kjenne på kroppen hvor grensene går. Derfor bør du la henne prøve – også hvis du vet hun ikke vil klare det. Du skal naturligvis ikke utsette henne for  unødvendige farer. Men du vet sjelden om du klarer noe hvis du ikke får prøvd.

34. La henne vite at du elsker henne – uansett
Det er lett å si at du elsker henne når alt er rosenrødt. Men sier du det når alt er svart har det vel så stor verdi. Du kan aldri vise henne for ofte at du er glad i henne.

35. Verdsett den unike rollen du har i hennes liv
Mammaer har fått den største gaven i verden. Å kunne gi noen liv, og se dem vokse opp til spennende, fine, koselige, sterke individer. Hun vil alltid være den lille jenta di – uansett hvor stor hun blir. Og du vil alltid være mammaen hennes. Sett pris på den unike rollen du har – og gjør deg fortjent til hedersbenevnelsen ”mamma”.

Ikke jentemamma? Se her:

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: