BloggSliten etter ferien?

Sliten etter ferien?

Slapp av – med god samvittighet. Legens ordre. Foto: Shutterstock
Blogg: Fastlege og gründer Kari Løvendahl Mogstad, Lykkelig som liten 877 Sist oppdatert 28.08.15

Rakk du å hvile i sommer? Koble av? Hente deg inn? Vi har en tendens til å sette barna først nesten alltid – også i ferien. Men hvile er undervurdert. Det er ikke voksen egoisme, men å være et godt forbilde for barna!

Sommeren er ubønnhørlig over, og for de fleste er det tilbake til striskjorta og havrelefsa, og til hverdagens kjas og mas. Da hjelper det godt på å kjenne seg litt uthvilt, og at man har fått ladet batteriene i løpet av de lyse sommermånedene.

Men hvordan er det med dere småbarnsforeldre; har dere fått hvilt dere litt? Har dere fått noen «friminutt» fra barneståk, rutiner og løping etter småunger som flyr hit og dit?

Les også: Råd til trøtte foreldre

Ekstra viktig med hvile i denne travle tiden av livet
Jeg har selv en lang erfaring med å være både spedbarns- og småbarnsmor, med fem barn i ulike aldre. Jeg vet alt om at det å være mamma og pappa for småbarn krever sin «mann», og at det ikke akkurat er tidspunktet å tenke på selvrealisering i denne perioden av livet. Men, jeg har samtidig erfart at det er helt nødvendig å huske på å ta vare på seg selv, på kjæresten sin, og å finne tid til litt hvile, uansett om man har en baby eller en toåring som løper rundt.

Les også: Kjære søvn, hvor har du vært?

Slitsomme fornøyelsesparkbesøk
Jeg har minst sølvmedalje i grenen «fornøyelsesparkbesøk»; kanskje gull til om med, og har spist utallige kanelboller hos bakeren i Kardemommeby, sagt «hiv og hoi» på skuta til Kaptein Sabeltann og også vinket ivrig til både Mikke Mus og Askepott i Disneyland. Slike fornøyelsesparker hører barndommen til, og det er en fryd å se ungene kose seg med karuseller, eventyrhelter og lekeapparater.

Men jammen har jeg sett mange trøtte fjes og slitne småbarnsforeldre der også! Foreldre som har hatt mer enn nok med å holde styr på barn og vogner, og som har stått i lange køer både for å kjøre bilbane og kjøpe en is. Det er nemlig ikke det at man drar i én fornøyelsespark i løpet av sommerferien; jeg har inntrykk av at mange har rene turnéen, med en runde innom både Hunderfossen og Dyreparken med flerdagerspass. Noen slår til med ferga over til Danmark også, og da får de kanskje med seg Legoland i samme slengen. Koselig er det, men det blir ikke så mye avslapning og ferie for de voksne av det? Dyrt er det også.

Les også: 18 tanker nattammede mødre har

Lov til å roe ned i ferien
Jeg tror at barna har en like fin ferie selv om man nøyer seg med litt mindre «tivoli». Det er i alle fall lov som foreldre å kjenne etter om det er dette som er det de har lyst til å prioritere i løpet av de tilmålte ferieukene. Barna skal jammen ikke være store før vi føler at vi må gi dem «opplevelser», altså aktiviteter og program, ei heller i ferien.

Vi har en tendens- som for så vidt er prisverdig-til å sette barna først nesten alltid, også når det gjelder ferien. Kanskje hadde det vært deilig bare å slappe av, være på hytta, ha ferie der man bor? Eller kanskje rett og slett sette bort barna til bestemor og bestefar par-tre dager, om de er store nok til det? Barn tar ingen skade av å kjede seg litt. De trenger på ingen måte å ha program hele tiden, og de har veldig godt av å få en forståelse av at også mor og far har sine behov, enten det er å sove litt ekstra, å ikke være med å legge puslespill eller være i badeland i mange timer. Ferien er ikke bare til for barna, den er også til for foreldrene, som har behov for å hvile seg og koble av, der det er mulig.

Les også: En mors ønskeliste

Kunsten å slappe av
Det å hvile er et begrep man gjerne forbinder med alderdommen og med gamle. Men verdien av å hvile, uansett alder, er undervurdert, og jeg er overbevist om at det er viktig å lære seg kunsten å hvile og å slappe av, enten man er tre år, tretti eller sytti. I vår travle hverdag, der vi lett måler vellykkethet, også som foreldre, gjennom prestasjoner og aktivitet, er det ekstra viktig å la humla suse innimellom. Og dette er noe vi må lære våre barn gjennom å gjøre det selv.

Derfor er det lurt å kjenne etter, nå som høsten setter inn; har jeg fått litt hvile i sommer? Har ferien inneholdt stunder som jeg har hatt behov for og ønsket? Dette er ikke voksen egoisme, det er rett og slett å være et godt forbilde for sine egne barn!

Les også: Til alle mødre: Ta en pause!

Følg Karis blogg Livslangs

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: