FamilieForeldre10 ting du ikke sier til en guttemamma

10 ting du ikke sier til en guttemamma

"Vær glad du bare har gutter. Men du må jo få en datter også!" Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 49804
”Å, ble det gutt denne gangen også? Får håpe det blir jente neste gang da”. Det er utrolig hva folk klarer å lire av seg. Vil du unngå å tråkke i salaten overfor venner med ”bare” gutter – ta en titt her!

Her er noen av de lite gjennomtenkte kommentarene guttemammaer får. Med en liten hilsen til deg som guttemammaer under.

1. Du må jo få en datter!
Av en eller annen grunn virker det som om ”alle” kvinner ønsker seg en datter. Nå viser riktignok statistikken at det er større sjanse for å få flere barn om du ”bare” har gutter, enn om du ”bare” har jenter. Men fremdeles er sjansen størst for å få gutt – 51,1 prosent sjanse for gutt mot 48,5 prosent. Men alvorlig talt – det viktigste er jo at barnet er friskt og har det godt! Og (heldigvis) kan vi ikke velge barnas kjønn! Og det er jo slett ikke sikkert at du ønsket deg en datter, selv om hun ønsker det på dine vegne?

2. Gutter er enklere
Det er som regel jentemammaer som sier dette. Og da mener de at du slipper følelsesutbrudd, jenteklikker og de potensielt problematiske tenårene. Men de har tydeligvis aldri hatt barn som har klatret til toppen av klatrestativet før sin andre bursdag, for så å falle ned, eller som slåss med storebror på daglig basis. For ikke å snakke om alle de bitte små legoklossene man trør på eller nok en skade som gjør at du må hente småen i barnehagen og ta ham med på legevakten.

3. Lekevåpen gjør gutter mer aggressive
Du kan være for eller mot lekevåpen så mye du vil. De har en tendens til å snike seg inn uansett. Og lite tyder på at det er nettopp Kaptein Sabeltann-sverdet som gjorde ham aggressiv. Gutter er fra naturens side mer aggressive. Det er derimot ikke det samme som voldelige eller ondskapsfulle!

4. Han er for følsom
Det er bare én ting som er verre enn aggressive gutter – og det er følsomme gutter. ”Gutter gråter ikke” er bare vås. Barn gråter. De gråter når de er lei seg, når de har vondt eller når ting butter imot. Og det er bare sunt. Noen barn er mer forsiktige enn andre – og det gjelder begge kjønn. Det fører sjelden til noe vondt. La ham være mer oppmerksom på egne og andres følelser – kanskje blir han et godt medmenneske – noen som er behagelig å ha rundt seg? Det høres vel ikke så ille ut?

5. Vær glad du bare har gutter!
Vær glad for at du har barn! Uansett kjønn! Dette utsagnet kommer gjerne sammen med ”gutter er enklere” og er en måte for jentemammaer å få utløp for frustrasjon på. For det å være jentemamma er tydeligvis heller ikke noen dans på roser hele tiden. Du kan parere med ”vær glad du bare har jenter”, eller være klok og la jentemammaen få tømme seg uten å ta ordene til deg. Tenk heller at du er heldig som har fått verdens skjønneste barn – dine!

6. Gutter må spille fotball!
”Alle gutter må drive idrett – de er jo så fysiske!” Fotball, og idrett for øvrig, er kjempeflott. Men har du et barn som ikke har interesse for det, nytter det lite å presse ham. Kanskje finner dere noen andre fine måter å være fysisk aktiv på? Barn bør få drive med det de liker. Så får folk heller mene at han burde spille fotball. Han er en ”skikkelig” gutt selv om han ikke kan offside-regelen!

7. Gutter er mindre modne enn jenter
Javel – og så? Statistisk sett er gutter gjerne senere med ting som å slutte med bleie, begynne å snakke og så videre. Men små gutter er ofte gode motorisk, og de fleste barn snakker jo rent til slutt og kvitter seg med bleien! Dessuten er det store individuelle forskjeller. Statistikken sier egentlig ingenting om ditt barn. Da bør heller ikke andre si det. Kanskje er din sønn mer moden enn andres datter på samme alder? Og spiller det egentlig noen rolle?

8. Vil du at han skal bli homo, eller?
Har sønnen din kledd seg ut som prinsesse, går tur med dukkevognen eller leker i dukkekroken i barnehagen? Da kan det komme slike idiotiske kommentarer. I dag burde folk ha fått med seg at homofili ikke er en sykdom, og at man som gutt ikke blir ”smittet” av å leke med jenteleker. At sønnen din leker med ”jenteleker” burde ikke være mer kontroversielt enn at jenter leker med biler. Men det er det dessverre. Tenk at sønnen din er sunn, og at det er andres holdninger det er noe galt med.

9. Gutter er bråkete
Ja, det er ikke til å legge skjul på at det til tider kan høres på god avstand at det bor smågutter i huset. Men å gre alle over én kam, er sjelden noen god idé. Det finnes nok av jenter som kan vinne bråkekonkurranser med god margin foran gutta. Og at det er lyd i guttene, betyr ikke nødvendigvis at det alltid er det. Hva ønsker egentlig folk å oppnå ved å si det? Mener de at din sønn er bråkete? Det er viktig å la barna få utløp noen steder, men samtidig lære dem hvor de skal være stille. Men det vet du jo allerede!

10. Ikke oppdra ham til å bli en drittsekk
Her drar folk med sin egen bakgrunn når de snakker. ”Alle menn er drittsekker” kommer gjerne først. ”Å nei, var det sånn det var. De skulle IKKE bli drittsekker. Okei…” tenker du. Hvem i all verden oppdrar barna sine til å bli drittsekker? Det er bare teit og sårende og fullstendig tatt ut av det blå. Tenk at det sier mer om dem enn om deg og din sønn!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: