Økonomi, rettigheter og stønaderJobbe redusert når barnet begynner i barnehagen?

Jobbe redusert når barnet begynner i barnehagen?

Blogg: seniorrådgiver Eva Sørmo, Norsk familieøkonomi 13889
Å jobbe redusert vil påvirke økonomien, men det betyr ikke at det er umulig. Her er noen råd du kan følge hvis du ønsker å legge til rette for å jobbe redusert i en periode.
Blogginnlegget er skrevet av seniorrådgiver Eva Sørmo i Norsk familieøkonomi. Foto: Norsk familieøkonomi

Det mange som ønsker å jobbe redusert i perioder, for å få mest mulig tid med barna. Hvis man har strukket seg langt for å kjøpe bolig og har et lån som skal betjenes, er det ikke sikkert man ser seg råd til dette.

Her er tips til hva dere bør tenke gjennom:

Redusert barnehageplass: Snakk med barnehagen om muligheten for redusert barnehageplass.

Kontantstøtte: Søk om delvis kontantstøtte

Avdragsfrihet på boliglånet: Hvis du har boliglån bør du snakke med banken. Forklar at du ønske å jobbe redusert en periode, og hør om de kan legge til rette for avdragsfrihet eller eventuelt forlenget løpetid på boliglånet. Spør samtidig om dere har riktige vilkår på boliglånet.

Binde renten: Har dere mye lån og er usikker på om dere tåler en eventuell renteøkning, kan dere vurdere å binde renten på en del av lånet. Binder dere renten bør dere gjøre dette med bakgrunn i ønsket om forutsigbarhet, og ikke fordi dere spekulerer i renten. Da kan dere velge avdragsfrihet på fastrentedelen og heller ha nedbetaling på det flytende lånet. Det er lettere å gjøre endringer på den flytende delen da man risikerer en overkurs dersom man vil gjøre endringer på et fastrentelån.

Regningskonto: Lag dere en regningskonto hvor alle regninger og faste trekk blir betalt. Da er det lettere å planlegge økonomien. Det er lurt å sette over penger på lønningsdag, dere får da en bedre oversikt over hvor mye som er disponibelt til husholdning og annet.

Hold oversikt på pengene: Lag et budsjett, og se hvor dere kan spare penger i det daglige forbruket.

Sjekk forsikringene: Sjekk at dere ikke betaler for mye på forsikringer. Be om tilbud fra flere, og velg de som gir de beste vilkårene.

Handle sjeldnere: Det er mye å spare på å planlegge matinnkjøp og handle en til to ganger i uken.

Dropp abonnement: Si opp medlemskap dere ikke benytter dere av.

Kjøp brukt: Se om dere finner pent brukt barneutstyr på finn.no, i stedet for å kjøpe nytt.

Se etter gode tilbud: Det er også mulig å spare mye i hverdagen ved å være oppdatert på ulike tilbud.

Ikke glem pensjonssparing
Du vil miste noe pensjonssparing dersom du velger å jobbe redusert i perioder. Dette kan kompenseres ved at du selv setter av litt ekstra til egen pensjonssparing. Snakk med en økonomisk rådgiver om dette. Hvis du ikke råd til å spare ekstra til pensjon i denne perioden, bør du sette av litt ekstra til pensjon når du kommer i jobb igjen. Jeg anbefaler alle å spare ekstra til egen pensjon, da den nye pensjonsreformen skyver en større del av ansvaret over på den enkelte.

Lykke til og nyt tiden med den lille!

Hilsen Eva

Bloggen er publisert i samarbeid med norsk Familieøkonomi

 

Podcast: Hvor dyrt er det å ha barn?
Gjest: Eva Sørmo, forbrukerøkonom Norsk Familieøkonomi 


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: