BabyBarnehageSlik sparer du penger ved barnehagestart

Slik sparer du penger ved barnehagestart

Husk at merkepress er foreldreskapt. Gode klær og bra utstyr trenger ikke å være fryktelig dyrt. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Forbrukerøkonom Eva Sørmo, Norsk familieøkonomi 3335 Sist oppdatert 21.08.18
Det er mye barnet trenger til barnehagestart, og det kan fort bli dyrt. Her er fire gode tips til hvordan du kan kutte litt ned på utgiftene.
Blogginnlegget er skrevet av forbrukerøkonom Eva Sørmo i Norsk familieøkonomi. Foto: Norsk familieøkonomi

Det er barnehagestart, noe som også innebærer at mange må kjøpe inn nye klær, høstdress, sko og annet barnehageutstyr. Kanskje er det også nødvendig med ett sett i barnehagen og ett sett hjemme. Dette kan bli store utgifter etter en dyr sommerferie, og da kan man bli nødt til å spare inn der man kan.

Her er noen tips for hvordan man kan spare litt penger:

Kjøp brukt:

Bruk FINN.no. Her kan du finne mye fint og lite brukt.

Man kan bli med i Facebook-grupper, hvor man legger ut klær og utstyr som andre kan overta eller kjøpe rimelig.

Mange må ha en ekstra barnevogn i barnehagen. Denne kan du finne på finn.no eller overta etter andre større barn i barnehagen. Snakk med barnehagepersonale om å ta opp dette på foreldremøter, slik at man kan bli enig om å overta eller kjøpe av hverandre.

Sjekk oppslagstavle i barnehagen om andre gir bort eller selger utstyr.

Arv eller bytt:

Barna vokser fort, og mange opplever at dressen er for liten etter noen måneder. Da er det fint om andre kan overta. Avtal med andre foreldre, at du kan kjøpe eller bytte klær med dem. Har du flere barn selv er det selvfølgelig fint at den minste kan overta.

Man kan arrangere byttekvelder, hvor man bytter klær og utstyr som er lite brukt. Dette kan også bli en sosial affære. Da begynner man også tidlig med holdningsskaping hos den lille, og dette er en god ting i disse tider hvor vi er opptatt av et grønt skifte.

Kjøp utgående modeller:

Skal man ha en barnehagesekk er det viktig at denne er vanntett, praktisk og god på ryggen når barnet skal på tur med barnehagen. Sjekk tilbud og tester på internett. Fjorårsmodellene er ofte på salg, gjerne i oktober og november, og er like fine som årets modeller.

Skal du kjøpe ytterklær med god kvalitet, kan du se etter fjorårets modeller. Disse er som regel på salg når de nyeste modellene kommer inn i butikken. Ofte er det like fint, og barnet blir like fornøyd.


Dyrest er ikke alltid best:

Mange skal ha med egen mat i barnehagen, og da trenger man termoflasker og matboks. Da er det viktig at flasken er vanntett. Her viser tester at det ikke er de dyreste alternativene som har best kvalitet.

Ikke overraskende har de fleste lyst at barna skal ha fine klær og sko, som samtidig tåler vær og vind, men dette kan fort koste en del. Når alle rundt tilsynelatende velger blant de dyreste merkene, er det vanskelig å stå imot og velge rimeligere alternativ. Likevel er det viktig å huske på at små barn ikke har et forhold til hvor dyr dressen de bruker er, og det viktigste med tanke på barnet er at dressen er rustet for barnehagebruk. Selv om utstyret er blant de rimeligere alternativene, trenger ikke dette nødvendigvis påvirke kvaliteten på noe som skal vare en sesong.

Lykke til med nytt barnehageår!

Bloggen er publisert i samarbeid med Norsk familieøkonomi

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: